Dišeči naslovi

Če vas pot zanese v Pariz, ne spreglejte parfumskih hiš z bogato tradicijo in tistih z drugačnim konceptom.

Lepota, 9. 1. 2014
Dišeči naslovi

Annick Goutal

Čeprav je Annick Goutal svojo istoimensko hišo odprla leta 1981, sta arhitektura in oprema tega luksuznega parfumskega butika izjemno bogata in pestra. Letos aprila so v Parizu, skladno z okolišem, kjer stojijo, preoblikovali sedem butikov. Prostori v njih so razdeljeni na oddelke za moške in za ženske dišave ter dišave za dom. V butiku pa je mogoče najti tudi prostor za počitek, kjer lahko kupci uživajo v izbranih dišavah.

Kaj kupiti? Kultno in zasvajajočo Eau d'Hadrien, kremo za telo Crème Splendide in kolekcijo kolonjskih vodic The Colognes.

Naslov 12, Place Saint-Sulpice

Atelier Cologne

Atelier Cologne je prava parfumska hiša, ki je svojo dišavno zbirko v celoti posvetila eni in edini, kolonjski vodici iz Kölna. Prostor odlikuje precej surov ambient – industrijske luči, grob, 'ponošen' parket ter asketsko oblikovane police in mize.

Kaj kupiti? Eno izmed 11 sodobnih različic kolonjske vodice, ki sta si jo pred petimi leti zamislila Sylvie Ganter in Christophe Cervasel. Priporočamo pa tudi novo kreacijo, Mistral Patchouli, ali bogato zbirko toaletnih mil.

Naslov 8, rue Saint-Florentin

Creed

Najstarejša parfumska hiša (ustanovljena je bila leta 1760) se v Parizu ponaša z veličastnim butikom. Njegove stene in tla so v belem in sivem marmorju, ki ga z geometrijsko strogostjo krasijo aluminijaste kromirane palice in izčiščen pult z ogledali. Čudovit prostor že več kot 30 let domuje na desnem bregu reke Sene.

Kaj kupiti? Kultne parfume, kot sta moška dišava Original Vetiver in uniseks dišava Neroli Sauvage, ali kaj iz novejšega obdobja, na primer Fleurs De Gardenia, ki jo je ustvaril sin nove generacije hiše Creed, Erwin Creed.

Naslov 74, rue des Saints-Pères

Liquides

Liquides je sodoben koncept parfumskega bara, ki je nastal pod okriljem blagovne znamke za neodvisne parfumerje Different Latitudes. Prostor je zasnovan kontrastno. Protiutež kamnitim stenam so industrijsko oblikovane zlate police in pult, na katerih so primerki dišav v stekleničkah, ki spominjajo na farmacevtsko steklovino za zdravila.

Kaj kupiti? Tu najdete vse, od redkih parfumov z osebno noto do klasičnih dišav znanih hiš in priljub­ljenih parfumerjev, kot so Byredo, Miller Harris, Odin, Frapin, Arquiste, Parfum d'Empire, Jardins de France in Olfactive Studio.

Naslov 9, rue de Normandie

Prevedla in priredila: Petra Windschnurer

Najbolj brano