Dermatologinja razkriva: TAKO bi morali čistiti svoj obraz (glede na tip kože)

Z dermatologinjo dr. Ano Škoberne smo se pogovarjali o tem, kako pomembna je nega obraza.

Promocijsko sporočilo, 30. 7. 2021
Dermatologinja razkriva: TAKO bi morali čistiti svoj obraz (glede na tip kože) - Foto: https://www.instagram.com/lilicadez/

Kakšna bi morala biti vsakodnevna nega obraza in ali bi morala biti prilagojena starosti, tipu kože?

Vsakodnevna nega obraza bi morala v življenju postati naša rutina, naša stalnica.  Tako kot si umivamo zobe, tako kot se preoblečemo v spalno oblačilo, bi tudi nega obraza morala postati naše odgovorno dejanje. 

Seveda mora biti prilagojena tipu in starosti kože. Različna starostna obdobja v življenju terjajo svoje in tako tudi koža v različnih starostnih obdobjih terja svoje. 

Kateri izdelki oziroma katere sestavine ustrezajo kateremu tipu kože?

Poznamo več tipov kože - normalen, suh, masten, mešan ...  in zato moramo sestavine prilagoditi glede na naš tip kože. Izdelki, ki vsebujejo nekoliko več vlažilcev (npr. hialuronske kisline) so bolj primerni za tiste, ki kožo tretirajo s kislinami in potrebujejo več vlage. Ljudje, ki imajo bolj suh tip kože ali so nagnjeni k atopijskemu dermatitisu, potrebujejo več tistih sestavin, ki krepijo zaščitno plast kože (ceramidi, holesterolni pripravki). 

Kateri korak/izdelek je najpomembnejši pri dnevni rutini?

Pri dnevni rutini kože je vsekakor ključno čiščenje. Ne samo zaradi higienskih razlogov, ampak tudi zaradi nečistoč, odmrlih celic in druge umazanije, ki jo čez dan pridobimo na kožo. Koža je ogledalo tako notranjega in zunanjega telesa, zato moramo vse to sprati tako zjutraj kot zvečer.

dr. Ana Škoberne

Zakaj je pomembno dobro očistiti kožo, še posebej zvečer?

Dobro očiščena koža je temelj za vse nadaljnje izdelke ter njihove sestavine, učinkovine. Tisto, kar nanesemo po čiščenju, veliko lažje prodre v kožo. 

Tekom dneva se na koži nabere marsikatera nečistoča, zato je pomembno, da te odmrle celice speremo in naredimo prostor za aktivne učinkovine, ki jih nanesemo na čisto kožo.

Ali bi morali za ustrezno umivanje uporabljati samo vodo?

Jutranje umivanje je ravno tako pomembno, kot večerno. Čez noč se potimo, koža izloča sebum, naberejo se odmrle celice, tudi naš vzglavnik ni najbolj čist, zato je jutranje umivanje ključno.

Umivanje samo z vodo ni priporočljivo - dobro je uporabiti emulzijo ali gel, primeren za lasten tip kože, šele nato nanesemo ostale negovalne izdelke, ki jih vsakodnevno uporabljamo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LILI CADEZ (@lilicadez)

Kaj je največja napaka, ki jo delamo pri čiščenju obraza?

Največja napaka je, da ne uporabljamo primernega izdelka za čiščenje. Koža, nagnjena k aknam ali je mastnega tipa, potrebuje izdelek, s pomočjo katerega malenkost bolj agresivno speremo nečistoče, pri ljudeh z občutljivo in suho kožo pa se priporoča emulzija, ki kožo očisti sočasno z obnavljanje pregrade in brez draženja.

Kaj je kožna pregrada? Kako jo poškodujemo, brez da bi se tega zavedali?

Kožna pregrada je velika funkcionalna enota naše povrhnjice. Vemo, da preko kože interaktiramo z zunanjim svetom, se spopadamo z bakterijami, mikroorganizmi, glivicami, paraziti - z vsem, kar je okoli nas, bodisi v zraku bodisi na različnih površinah in predmetih, s katerimi prihajamo v stik.

Zato je zelo pomembno, kako kožno pregrado negujemo. Hitro lahko njeno ravnovesje namreč zamajemo zaradi vetra, UV sevanja, sončnih žarkov, prekomerne uporabe vode in različnih sredstev ...

Vse to so dejavniki, ki lahko oslabijo našo pregrado, in s tem povečajo izgubo vode iz kože ter posledično povečajo vdor mikroorganizmov, kar vodi v vnetje ali iritacijo kože.

Kaj vse negativno vpliva na kožno pregrado?

Na kožno pregrado vplivajo različni sprožilci, ki povzročajo vnetja - v prvi vrsti temperaturne spremembe, veter, mraz, vročina, prekomerno izpostavljanje vroči/mrzli vodi.

Ali je mogoče poškodovano kožno pregrado obnoviti?

Poškodovano kožno pregrado je mogoče obnoviti z izdelki, ki vsebujejo tiste  koncentracije učinkovin oziroma sestavin, ki se tudi sicer nahajajo v naši koži. 

Med temi ključnimi elementi so ceramidi, ki povezujejo naše celice v povrhnjici in skupaj z ostalimi maščobnimi molekulami delujejo kot cement med zidaki. 

Na katere kategorije lahko razdelimo izdelke za čiščenje obraza?

Izdelke lahko prilagodimo tipu kože - imamo tiste, ki jih uporabljamo pri normalnem do mastnem tipu kože in so izdelki  bolj agresivni, se penijo, medtem ko pri normalnem do suhem tipu kože uporabljamo kremaste emulzije, ki kože ne iritirajo.

Katere izdelke za čiščenje obraza priporočate za posamezen tip kože?

Pri suhem tipu kože, nagnjenem k atopiji, ekcemom, je potrebno poskrbeti za vlažnost. Imeti mora tako vlažilno komponento, kot tudi lipidno. Izdelki naj vsebujejo ceramide, hialuronsko kislino - nekaj, kar dolgotrajno vlaži kožo in ji nudi oporo.

Pri mastnem tipu kože je izredno pomembno vedeti, da se zaradi izdelkov, ki jih uporabljamo protivnetno ali proti aknam, koža tudi pospešeno suši, lušči. Tudi pri taki koži je potrebno uporabljati izdelke, ki vlažijo.

Kdaj uporabljati izdelke za čiščenje obraza, ki se ne penijo, in zakaj so priporočljivi?

Izdelki, ki se ne penijo, so primerni za tiste s suho ali intolerantno kožo, ki je nagnjena k alergijam, atopiji. Te izdelke lažje speremo in posledično manj iritirajo kožo ter manj poškodujejo kožno pregrado.

Ali pri čiščenju obraza obstajajo razlike med moškimi in ženskami?

Moška in ženska koža se razlikujeta, saj smo si evolucijsko genetsko različni, tudi hormonsko se precej razlikujemo. Je pa res, da imajo lahko tudi moški tip kože, ki zahteva posebno nego. Veliko moških ima tudi k aknam nagnjeno kožo ali suh, atopičen tip kože. Pri takih posameznikih je priporočljivo, da uporabljajo sestavine, s katerimi bodo kožo okrepili in zaščitili kožno bariero. Tudi moškim se priporoča uporaba izdelkov, primernih za njihov tip kože.

Kaj so ceramidi in kako delujejo na kožo?

Ceramidi so pomembni v sestavi kože - naravno jih ima vsak posameznik.

Govorimo o različnih molekulah, ki skupaj z maščobnimi kislinami in holesteroli tvorijo cementno osnovo med zidaki. Če si predstavljamo celice, postavljene v vrsto, je med njimi prostor, ki ga zapolnijo ceramidi, saj so ključni pri obnovi zaščitne plasti, pri tem, da iz kože izhlapi čim manj vode, ter da smo zaščiteni pred vdorom mikroorganizmov, ki mrgolijo okoli nas.

Kaj privede do izgube ceramidov in kako jih lahko nadomestimo?

Ceramide, tako kot veliko drugih naravnih sestavin v koži, izgubljamo s staranjem, nekje po 25. letu, zato je zelo pomembno, da uporabljamo izdelke, ki nadomestijo to izgubo z leti.

Kako kopanje v morju in sončenje vplivata na našo kožo? Bi morali biti tudi v tem primeru pozorni na izbiro čistilnega izdelka?

Morje in kopanje blagodejno vplivata na vsakega posameznika, sončenje pa žal nekoliko manj. Vemo, da zdravega sončenja in zdrave zagorelosti ni - takoj ko se pojavi, gre za poškodbo celic. 

Seveda je potrebno izbrati primeren izdelke za čiščenje, ker morje dodatno izsuši kožo, sončenje pa z UV-A in UV-B žarki vpliva na poškodbe celic. Pri tej kombinaciji koža potrebuje dodatno vlago s pomočjo izdelkov, ki vsebujejo vlažilce (hialuronska kislina) in maščobne sestavine, ki dodatno zaščitjo našo kožno pregrado in onemogočijo dodatno izhlapevanje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sonia - SGM ✌🏼 (@sgmxinfinity)

Kaj pomeni, da je izdelek hipoalergen?

Hipoalergeni izdelki so tisti, ki čim manj iritirajo kožo oziroma v stiku z njo ne prihaja do alergijskih reakcij. To je pomembno pri tistih, ki imajo občutljivo, intolerantno kožo, in se zavedajo tega, da lahko z določenimi sestavinami izzovejo rdečico ali iritacijo kože.

Kaj je tehnologija MVE?

MultiVezikularni emulzijski sistem, ki ima veliko prednosti. Vsaka MVE celica je obdana s koncentričnimi plastmi, ki se postopoma spročajo. To posledično pomeni, da se vsaka aktivna sestavina postopoma sprošča in tako dolgoročno deluje na koži dlje časa. 

Zakaj je hialuronska kislina pomembna kot kozmetična sestavina?

Hialuronska kislina je izredno opevana v različnih kozmetičnih pripravkih, lekarnah, marketinških ponudbah. Vemo, da je posebna molekula, ki ima nenavadno sposobnost velike vezave vode. Ker jo z leti izgubljamo, upada tudi vlažnost in sijaj kože. Z njenim vnosom s pomočjo izdelkov kožo dodatno hidriramo in s tem izboljšamo videz ter vlažnost.

Niacinamid - kakšne so prednosti njegove uporabe v kozmetiki?

Niacinamid je ena izmed sestavin, ki s pomočjo ceramidov in hialuronske kisline prispeva k izboljšanju kožne pregrade, prav tako na kožo deluje blagodejno in pomirjujoče, prispeva pa tudi k proizvodnji ceramidov.

Foto: Cerave

Najbolj brano