Kako vplivajo dišave na naše spomine: Čarobna moč dišavnega potovanja

Kaj je s spomini in dišavami, sem se spraševala to poletje. Ko spomini zaplešejo ob vonju, je kot preplet plesalcev na baletnem odru, tiha simfonija viharja čustev in melanholije ostane še nekaj dni, kot oblak dišave, ki nas ne zapusti dolgo po tem, ko izzvenijo njegove zadnje dišavne note. ANJA KRALJ

Lepota, 14. 11. 2021
Kako vplivajo dišave na naše spomine: Čarobna moč dišavnega potovanja - Foto: Profimedia

Kako me lahko že prvi stik z vonjem čarobno prestavi v popolnoma drugo obdobje, drugo okolje, drugo vreme, morda tudi med druge ljudi? Zlato rjavo obarvana tekočina Nomade Absolu znamke Chloé​ ​z zgornjimi notami ringloja me namreč v živo spomni na babičin kompot in hkrati njeno gracioznost, obdano s pridihom moči. Nostalgična in skoraj že vintidž nota hrastovega mahu me prestavi v čase, ki so že minili, verjetno zato, ker so dovoljeno količino te sestavine zaradi potencialne občutljivosti kože v zadnjih letih drastično zmanjšali, in me vonj po njej prestavi v otroštvo. Hermèsov Le Jardin en Mediterranee pa se me dotakne na čisto drugačen način in me prestavi med grobo suho aromatično rastje od sonca pozlačenega mediteranskega otoka, ko slana voda v vročini kar puhti z moje kože in figovi listi dišijo, kot da sem sredi raja, ne pa na kamnitih stopnicah na Braču.

Nam je vsem pomembno, da nas dišava prestavi v določeno stanje, ali vam je pomembno le to, da je ta prijetna in vas obda v oblak nežnosti ali moči?

Povezava med vonjem in spominom je znana že dolgo. Ta čut je vezan neposredno na predele možganov, ki so zadolženi za čustva, spomine, razpoloženje in vedenje, kar pojasni, zakaj lahko dišava v nas vzbudi tako barvite spomine in čustva. Spomini, vezani na vonj, segajo celo do četrtega leta starosti.

Kreativni direktor parfumske hiše Amouage, Christopher Chong, pravi: "Mislim, da sta vonj in spomin povezana psihoanalitično, kar ustvari podzavestno zavedanje vonja, ki ga posledično interpretiramo na določen način." Parfumske hiše pa spominske povezave ustvarjajo zelo zavestno – Light Blue, Dolce & Gabanna, vas želi prestaviti v poletno Italijo pod senco limonovcev, Chanelova linija Les Eaux že z imenom transportira v kraje, ki jih je oboževala Coco Chanel, njihov Paris-Venise bo znan našemu okolju in bližini Benetk, uspelo jim je namreč ujeti sprehod ob kanalih z rahlo orientalskim pridihom in pudrastim podtonom, medtem ko je Pariz-Biarritz, ki je poklon francoskemu obmorskemu raju za srfarje, eksplozija citrusov in aromatičnih rastlin Mediterana. Jazz Club, Maison Martin Margiela, pa vas hitro prenese v zatemnjeno in zadimljeno ozračje starega ljubljanskega džez kluba Gajo, kjer se ob požirku viskija tiho spogledujete s kontrabasistom na odru.

Si samo tako zelo želimo potovanja v paralelni svet, kjer je vse narejeno po naši meri, da hlepimo po vonjih, ki nas ponesejo iz tega sveta v tistega, bolj čarobnega? Presodite sami.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To je torbica, ki jo obožujejo tako kraljeve dame kot modna dekleta

Priporočamo tudi: Pika Zrim je kraljica živalskih vzorcev - oglejte si njene najlepše modne kombinacije

Najbolj brano