Alge, zeleno zlato v svetu kozmetike

S pomočjo visoke tehnologije se alge uvrščajo med najpomembnejše učinkovine prihodnosti.

Lepota, 26. 1. 2013
Alge, zeleno zlato v svetu kozmetike

Dogaja se v San Franciscu, zibelki biotehnologije. Znanstveniki družbe Solazyme so s fermentacijo mikroalge pridobili biogorivo, ki pomeni obnovljivo in ekološko različico nafte. Ameriška vojska ga že preizkuša. V laboratoriju bi se na tej točki lahko ustavili, vendar mikroalga, ki izvira iz evropskega jezera, obljublja veliko več: olja in moko za prehranske namene s spodbudnimi hranljivimi lastnostmi in edinstveno kozmetično učinkovino, ki deluje proti staranju kože – alguronsko kislino. Zadnja je omogočila rojstvo linije Algenist.

Vse to se je porodilo na osnovi ene samcate mikroalge, obstaja pa jih še na deset tisoče in več milijonov naj bi jih bilo še neodkritih. »95 odstotkov morskega življenja je mikroskopskih velikosti in danes poznamo le en odstotek vsega. Pred nami se odpira pravo vesolje. Morska voda je naša prihodnost,« je navdušen Romuald Vallée, direktor znanstvenega in proizvodnega oddelka družbe Phytomer. Celo NASA raziskuje kulture mikroalg, da bi omogočila proizvodnjo kisika v vesolju. Tej zamisli se počasi pridružujejo tudi druge možnosti uporabe: kako očistiti zrak, ki ga onesnažujejo tovarne, ali kako dekontaminirati radioaktivne vode. Po zgledu Algenista se tudi kozmetična industrija prepušča skrajno obetavnemu vodnemu toku, ki združuje zelena načela in znanje visoke tehnologije.

Eko kozmetika

Ko smo priča navdušenju, ki ga vzbujajo alge, nas lahko prešine misel, da se bo človeštvo, potem ko je izropalo kopno površje, zdaj lotilo plenjenja morij. A naslednji preprost primer nas lahko hitro pomiri: biotehnologija omogoča, da algo iz njenega naravnega okolja (oceana ali morja) vzamemo le enkrat, nato pa jo kot kulturo razmnožujemo po želji. »Enako velja za makroalge,« dodaja Romuald Vallée. Sicer pa ostajajo žetve izjemno omejene. »Alge odvzemamo iz naravnega okolja skrajno nadzorovano, na točno določenem mestu in ob natanko določenem dnevu,« zagotavlja dr. Pascale Pelletier, strokovnjak za uporabne raziskave na področju bioloških učinkovin pri Biothermu.

Visokozmogljivostne formule

Kaj nam torej alge še lahko ponudijo? »Skrivajo še neodkrite učinkovine. Na voljo imamo 700 mikroorganizmov, ki izločajo 30 vrst eksopolisaharidov, med katerimi nima niti eden na Zemlji enakovredne različice, prav tako pa nobenega ne moremo ustvariti s sintezo molekul,« razlaga Romuald Vallée. Zadeva je razumljiva, saj so pod vodo življenjski pogoji izjemno zahtevni. Slanost, posledice plimovanja (torej kronično izsuševanje), temperaturni šoki, pomanjkanje svetlobe ali močno UV-sevanje ...

V vodi živeči organizmi morajo, če želijo preživeti, sintetizirati edinstvene in zelo močne obrambne molekule. Tehnološki napredek na področju odkrivanja in analiziranja učinkovin ter preizkušanja na vzorcih vzgojene kože je omogočil hiter razvoj dejavnosti. In seveda še zdaleč nismo pri koncu. »Na nobenem področju našega delovanja – boj proti staranju, vlaženje, povrnitev sijaja – še nismo izkoristili vseh zmogljivosti. Zlasti z novimi sistemi ekstrakcije in umetnega vzgajanja v usmerjenih pogojih bomo lahko pridobili še zanimivejše molekule,« zagotavlja Pascale Pelletier. Sanje o izviru mladosti torej še niso končane.

Kje jih lahko najdemo že danes?

V nekaterih negovalnih sredstvih proti staranju, ki jih odlikujeta izjemna učinkovitost in obenem visoka sprejemljivost, saj so si koža in alge v marsičem podobne.

1. Biotherm: sinergija modrozelene mikroalge in makroalge chrysophyceae

Prva vsebuje učinkovino, ki na obnavljanje kože deluje podobno kot retinol, druga pa spodbuja sintezo sestavin usnjice. Ko ju združimo, je njun učinek proti gubam in izgubi čvrstosti ter poenotenja polti še močnejši. Vodilni izdelek: serum Blue Therapy.

2. Phytomer: eksopolisaharidi mikroalg

Takojšnje dvojno delovanje proti gubam na podlagi polnila, ki zapolni kožne brazde. Ko koža biofilm vpije, ta učinkuje na usnjico in sintezo vlaken v njej. Vodilni izdelek: krema Crème Pionnière, XMF.

3. La Prairie: rdeča alga, haloga in trio iz mikroalg

Bistvo morskega kompleksa se odraža v energiji, vlaženju in zaščiti, namenjen je odpravljanju prvih znakov staranja. Vodilni izdelek: emulzija Emulsion Revitalisante, Biologie Marine Avancée.

4. Creme de la Mer: biofermentacija alge macrocystis pyrifera

Znamenita kombinacija, ki ji je uspelo znatno pospešiti procese celjenja kože in smo jo lahko prvič preizkusili v obliki kreme, je odslej na voljo v bolj nežni teksturi, ki se z lahkoto nanaša. Vodilni izdelek: krema s svilnato teksturo Crème Soyeuse, Régéneration Intense.

5. Shiseido: izvleček alge chlorella

Sladkovodna enocelična alga spodbuja proizvodnjo TSP-1, ki zavira nastajanje gub, ki jih povzročajo krvne žile v koži. Vodilni izdelek: intenzivna očesna krema Benefiance, Wrinkle Resist 24.

6. REN: učinkovita alga ochroleuca za podaljšanje mladosti

Alga ochroleuca (antilevkin) odpravlja poškodbe DNK, ki jih povzročajo škodljivi UV-žarki in vnetja. Vodilni izdelek: serum za nego obraza, ki kožo ščiti, pomirja, obnavlja in izboljšuje tonus, Hydra-Calm, Youth Defence.

7. Mama Mio: helioguard 365, učinkovita sestavina, pridobljena iz morskih alg

Učinkovina kožo ščiti pred fotostaranjem in je hkrati tudi naravni UVA-filter. Vodilni izdelek: vlažilna dnevna in nočna krema, ki poleg alg vsebuje še hialuronsko kislino, polipeptide, vitamin C ... Mighty Moisture, High Protein, Day & Night Moisturizer.

8. Melvita: rožnata koralina, rjava mehurjasta haloga in rdeča palmaria

Ekskluziven kompleks treh vrst alg pomaga zmanjševati maščobne blazinice, vrača čvrstost in krepi kožo. Vodilni izdelek: serum za oblikovanje postave.

Pripravila: Erika Švara

Najbolj brano