5 najpogostejših napak, ki jih počnemo pri negi kože

Popolna koža je redkost, zato se ženske pogosto odločamo za uporabo kozmetičnih izdelkov. Katere pa so napake, ki jih nevede počnemo pri vsakdanji negi kože? 

Lepota, 11. 9. 2016
5 najpogostejših napak, ki jih počnemo pri negi kože - Foto: profimedia

Najpogostejše napake so velikokrat posledica nepravilne uporabe ali izbire neprimernih izdelkov za naš tip kože. Predstavili vam bomo pet najpogostejših.

Čistilnega izdelka ne speremo

Mogoče se nekaterim to zdi samoumevno, vendar je to zelo pogosta napaka, ki jo ženske pri negi počnejo.

Po čiščenju obraza je pomembno, da ostanke izdelka dobro speremo z vodo – ne glede na to, ali smo uporabile čistilno peno, mleko ali gel. Ostanki kozmetičnih izdelkov namreč dražijo kožo in lahko porušijo njeno naravno zaščito. Posledično imamo lahko suho, občutljivo in pordelo kožo. Nepravilna uporaba čistilnega izdelka lahko vodi tudi v nastanek aken.

Prepogosta in nepravilna uporaba pilingov

Ob pravilni uporabi lahko pilingi pripomorejo k lepši, zdravi in sijoči koži. Do težave pride, če ga uporabljmao prepogosto ali celo napačno vrsto pilinga.

Kako pa pilingi sploh delujejo?

Poznamo kemične (kislinske), encimske in mehanske pilinge. Vsak ima nekoliko drugačen način delovanja, skupno pa jim je, da odstranjujejo zgornje celice s površine kože.

Nekateri spodbujajo obnavljanje kože, drugi lahko delujejo protivnetno. Torej so v svoji osnovi dober dodatek k domači negi kože, vendar samo ob pravilni uporabi. Prepogosta uporaba zelo hitro vodi v porušenje naravne zaščite kože, s tem pa se zmanjša naravna sposobnost zadrževanja vode v koži. Tako lahko koža postane bolj izsušena in občutljiva za zunanje dejavnike. Nevarnost pri redni, pa čeprav pravilni uporabi pilinga, je tudi izpostavljanje UV-žarkom. Pilingi namreč lahko tanjšajo povrhnjico, kar pomeni tudi slabšo naravno zaščito kože pred škodljivim vplivom sončnih žarkov. Ob uporabi pilingov se zato zelo priporoča tudi uporaba kreme z zaščitnim faktorjem.

Pomembna je tudi izbira vrste pilinga

Uporaba mehanskega pilinga pri aknasti koži ni priporočljiva, saj se drobni delci lahko zadržijo v porah in poslabšajo stanje kože. Pri taki koži se priporoča uporaba kemičnega pilinga – na primer salicilna kislina.

Kako pogosto pa lahko uporabljamo pilinge?

Nemogoče je zagotoviti, kaj bo določeni koži ustrezalo. Če je debelejša, ni občutljiva, in če redno uporabljamo tudi kremo, je uporaba blagega pilinga enkrat na teden načelno varna. Za pravilno izbiro pilinga in pogostost uporabe se je dobro posvetovati s strokovnjakom – dermatologom, kozmetičarko ali usposobljeno prodajalko.

Nepravilna izbira izdelkov glede na stanje kože

Večinoma se pri izbiri izdelkov govori o tipu kože, kar nam lahko pomaga pri izbiri, vendar je veliko pomembnejše stanje kože.

Stanje kože se konstantno spreminja in s tem tudi potrebe kože po različnem negovanju. Na primer: naš tip kože je mastna koža, stanje pa je aknasta in izsušena koža. Če se oziramo samo na tip kože, lahko spregledamo zelo pomemben znak - izsušenost. S tem ko zanemarimo stanje, lahko povzročimo poslabšanje aken. Žal ne obstaja recept za izbiro izdelkov, ki bi ustrezali vsakemu tipu in stanju kože, zato se pri izbiri priporoča posvetovanje s strokovnjakom.

Nepravilna izbira maske

Velikokrat zato, da bi izboljšali nego in poskušali koži dati čim več, posežemo po maski - tudi s tem lahko zgrešimo.

Zelo pogosto se maske po nanosu na obrazu posušijo, s tem pa nase vežejo tudi vodo iz kože – kar zopet vodi k izsušitvi povrhnjice. Zato se takih mask raje izogibajte. Pogosto lahko tako masko prepoznamo že po sestavinah – če vsebuje glino (kaolin), obstaja velika verjetnost, da se bo po nanosu v nekaj minutah posušila.

Kaj storiti, če smo pravkar kupili masko, ki se ob nanosu posuši, in je ne želimo vreči stran? Samo zaradi tega, ker se maska zasuši, je ni treba zavreči, saj lahko vsebuje druge sestavine, ki so za nego naše kože zaželene. Izsušitvi se lahko izognemo z uporabo mokre komprese - z vodo zmočimo manjšo brisačo, jo rahlo ožamemo in položimo čez obraz. Pri tem je treba paziti, da je brisačka povsod v stiku s kožo. Če začutimo, da se maska kljub temu suši, smo verjetno preveč oželi brisačo. To rešimo z omočeno vatko, ki jo rahlo stisnemo po brisači, da ji tako dodamo potrebno vodo.

Neredna nega

Izbira pravilnega čistilnega izdelka in pravilne kreme pa žal ni dovolj. Zelo je pomembno, da uvedemo reden režim nege, saj so rezultati mogoči le ob redni domači negi.

Uporaba čistilnega izdelka in kreme mora biti vsakodnevna, priporoča se 1- do 2-krat na dan.

Ne glede na težavo sta za izboljšanje kože potrebni potrpežljivost in doslednost pri uporabi izdelkov. Največja napaka, ki jo pri negi lahko storimo, je uporaba neprimernih izdelkov za tip in stanje kože.

V morju izdelkov, ki so v trgovinah na voljo, je izbira včasih zelo težka in nakup tako pogosto zgrešen. Pomemben je posvet s strokovnjakom, saj bo ta ob pregledu kože in pogovoru lažje določil, kaj naša koža potrebuje.

Pripravila: Olga Marmolja

Preberite še:

Priporočamo tudi članek: Kako si izdelaš naraven preparat za posvetljevanje las kar sama doma?

Najbolj brano