Voda pod drobnogledom

14. 3. 2008
Voda pod drobnogledom (foto: Fotografija Shutterstock)
Fotografija Shutterstock

Filtri, kozarci, baloni, ustekleničena, informirana, živa, ionizirana, obogatena, kar iz pipe . . Ste se tudi vi vprašali, ali gre pri vsem skupaj le za velikanski biznis ali je v vsej vodni filozofiji tudi nekaj resnice? Naj torej odprem pipo in si natočim čiste vode, jo z veseljem popijem ali naj jo raje pred zaužitjem prefiltriram, ioniziram, transformiram?

Voda iz pipe

Vsi se sprašujemo, kaj je z njo – ob poplavi ustekleničene, prefiltrirane, ionizirane vode smo popolnoma zbegani in ne vemo niti, ali je voda iz pipe primerna le še za splakovanje školjke ali lahko z njo splaknemo tudi solato ali jo morda lahko celo pijemo, če ji že pravimo pitna?

Voda je pri nas še vedno pitna in bolj bomo pazili na naravo, manj se nam je treba bati, da si z vodo iz pipe ne bomo smeli splakniti niti ust ob umivanju zob. Pitna voda je po zakoniku voda, v svojem prvotnem stanju ali po pripravi namenjena pitju, kuhanju, pripravi hrane ali za druge gospodinjske namene, ne glede na njeno poreklo in ne glede na to, ali se dobavlja iz vodovodnega omrežja sistema za oskrbo s pitno vodo, cistern ali kot predpakirana voda.

Zahteve, ki jih mora izpolnjevati pitna voda, določa pravilnik o pitni vodi, po njem pa določamo mikrobiološke (pokažejo obseg in stopnjo onesnaženosti pitne vode z mikroorganizmi), kemijske (pokažejo obseg in stopnjo onesnaženosti pitne vode s kemičnimi snovmi, ki lahko pomenijo tveganje za zdravje ljudi, na primer nitrati, pesticidi, svinec, in jih s prekuhavanjem ne moremo odstraniti) in indikatorske parametre (dajo informacijo o urejenosti celotnega sistema in nas opozarjajo, zlasti ob spremembah, da se z vodo nekaj dogaja, in jih je treba raziskati).

Če niste prepričani o kakovosti pitne vode, lahko povprašate svojega upravljav­ca vodovoda (podatke o tem, kateri vodovod vas oskrbuje z vodo, najdete na računu za vodo) ali bližnji zavod za zdravstveno varstvo. Upravljavec za vodo je poskrbel, da je neoporečna voda prišla do vašega doma. Pa vi? Imate v hiši še vedno stare cevi ali ste napeljali nove, kakovostnejše?

Naša voda je trda

Ste kdaj pomislili, da se kamen ne nabira le na ceveh pralnega stroja, temveč tudi na tistih, ki so v vašem telesu, in da se odlaga tudi na drugih organih? Razmislite o vodnih filtrih, ki dodatno očistijo vodo, zmanjšajo vsebnost apnenca, klora, aluminija in drugih težkih kovin (svinec, baker). Kupite vrč, nastavek za na pipo ali – najbolje – filter za celotno vodovodno omrežje stanovanja (tudi koža ob prhanju pije vodo in z njo težke kovine, pralni stroj pa bo zdržal dlje).

Je tudi klorirana?

V Sloveniji ni predpisana obveznost dezinfekcije ali kloriranja pitne vode. Potrebo po dezinfekciji ugotovi upravljavec sistema za oskrbo s pitno vodo. Kloriranje je najpogosteje uporabljeni postopek dezinfekcije pitne vode, s katerim uničujemo bolezenske mikroorganizme. Z dezinfekcijo pitne vode preprečujemo širjenje nalezljivih bolezni, ki jih povzročajo mikroorganizmi, ki se prenašajo s pitno vodo. Res pa je, da dezinfekcijska sredstva ne reagirajo samo z mikroorganizmi, temveč tudi z drugimi sestavinami vode, pri čemer nastajajo nekatere nove snovi – stranski produkti dezinfekcije, ki lahko pomenijo nevarnost za zdravje (po kloriranju nastanejo na primer trihalometani), upravljavec pa mora poskrbeti, da je voda tudi po dezinfekciji primerna in da ustreza določenim standardom.

In mrtva? !

Vsaj tako trdijo proizvajalci pripomočkov za oživitev vode. Voda, ki priteče iz vodovodnih pip, se namreč močno razlikuje od dobre naravne izvirske vode, ki je čista, polna vibracij in je v skladu s tokovi življenjske ener­gije. Voda iz pipe ima veliko površinsko napetost in ne podpira življenjskih procesov, zato pravijo, da je mrtva. Da voda pride do končnega porabnika, je izpostavljena pritisku in posredovana prek dolge vodovodne napeljave. Tu se molekularna sestava vode preoblikuje: Viktor Schauberg, avstrijski raziskovalec življenjskih učinkov vode, trdi, da vodi tako odvzamejo njeno vitalnost, potrebno za vsako življenje. Voda je, tudi kadar ustreza pravilnikom za pitno vodo, utrujena, s popačeno in zdravju nenaklonjeno molekularno sestavo. Poleg tega se mineralne snovi (vodni kamen) izločajo in nabirajo v vodovodni napeljavi in arma­turah v trdni obliki, voda postaja trda in z energetskega vidika manjvredna.

Vendar pa ima voda čudežne lastnosti, pravijo poznavalci, med drugimi tudi to, da se lahko spremeni kakovost take vode, da postane živa, polna vibracij, lahko celo boljša od večine izvirskih voda.

Živa voda

Najkakovostnejša pitna voda v vseh pogledih je tista pri izviru. Znanstveniki trdijo, da jim je uspelo narediti naprave, ki spremenijo vodo iz pipe v prvotno, naravno obliko – vodi so vrnili spomin. Telo namreč potrebuje živo vodo, vodo, ki z lahkoto prinaša hrano v notranjost celic in brez težav prodira v medcelični prostor. Če telo žive vode ne dobi, si jo mora pripraviti tako, da vodo oziroma tekočino, ki jo popije, revita­lizira, oživi. A za to porabi energijo, ki jo si­cer potrebuje za samozdravljenje in homeostazo, vzdrževanje ravnovesja z okoljem. Bolj je voda slaba, več energije telo porabi za njeno oživljanje, torej molekularno prestrukturiranje, in manj je ostane za druge pomembne življenjske procese. To pa slabi odpornost organizma in vodi v bolezen.

Trdijo, da je taka voda mehkejša in pušča manj kamna na napravah in v ožilju ter da ima okus žive vode pozitivne učinke na zdravje. Raziskave kažejo, da so lastnosti vodnih kapljic oziroma vodnih kristalov žive vode v primerjavi z navadno vodo pod povsem enakimi pogoji različne.

Kako boste vodo oživili, je odvisno od vas, na voljo pa imate posebne pipe, kozarce, filtre . .

Več o živi ali revitalizirani (oživljeni) vodi: www.mlr-seni.si/studenec.htm; http://internetoglasnik.freehostia.com/ziva-voda.htm; www.aquakristal.com; www.ziva-voda.com/

Ionizirana voda

Proizvajalci pravijo, da je alkalna (bazična) voda živa voda, torej močan antioksidant, ki pomaga odstraniti proste radikale iz telesa in nevtralizira škodljive super oksidante. Pomagala naj bi uravnavati telesni pH, zmanjševati čezmerno zakisanost telesa in povečevala splošno odpornost organizma.

Več o ionizirani vodi: www.aquakristal.com; http://ionizatorji.ekosistem-sp.si/voda.html

Informirani kozarci in vrči

Tudi z uporabo informiranih kozarcev in vrčev lahko izboljšamo kakovost vode in povzročimo, da postane živa, polna vibracij – v teh kozarcih naj bi prišlo do samoočiščenja voda; v njej se ne razvijajo bakterije in plesni – kozarec spremeni informacijske lastnosti vod iz vodovodov in ustekleničenih vod tako, da so podobne čistim izvirskim vodam v naravi; vodo oživi. Tako kot proizvajalci drugih pripomočkov za živo vodo tudi proizvajalci informiranih kozarcev in vrčev trdijo, da voda iz njihovega kozarca sproži vibracijsko zdravljenje: proces, v katerem se različne vibracije vnašajo ali prenašajo na človeška fizična in energetska telesa. Posamezni kozarci in vrči naj bi zdravili tudi točno določene bolezni.

Več o informiranih kozarcih in vrčih: www.hydrovital.com/prva.php; http://www.antikom.si/radionika/kozarec.htm; http://www.situlanova.si/default-15500, 25.html

Kisikova voda

Proizvajalci kisikove vode trdijo, da je v naravi količina prostega kisika v vodi omejena z mejo nasičenosti, voda v distribucij­skem vodovodnem sistemu ali plastenkah pa je zaradi tehnologije priprave dodatno oropana velikega dela kisika.

Oplemenitijo jo tako, da pod visokim tlakom in ob ustrezni temperaturi vode v mikroprostore med molekulami vode dodajajo kisik in tako tudi do 30-krat povečajo koncentracijo kisika. Pri postopku ne pride do umetne kemične reakcije; voda ostane voda in kisik kisik. Kisikova voda zdrav organizem oskrbi z novo svežino, bolnemu pomaga prenesti napade in dodatne obremenitve, okrevajočemu pa je univerzalna podpora za hitro okrevanje.

Več o kisikovi vodi: www.pure.si

Ustekleničena ali embalirana voda

Embalirana voda je nadzorovana po nekoliko strožjih merilih glede mikrobioloških parametrov od vode iz pipe, ker je možno, da bo dlje časa stala, preden bo porabljena, vendar to ne pomeni v vseh primerih, da je ‘varnejša’ in boljša od tiste iz pipe. Zahteve za kemijske snovi (pesticide, nitrate, težke kovine) so enake kot za vodo iz vodovodnega omrežja.

Ste kdaj potegnili na dan pozabljeno ustekleničeno vodo in niste vedeli, kaj z njo? Na vsaki embalirani vodi je odtisnjen rok uporabe. Hranimo jo v hladnem prostoru. Uživamo jo le, če je bila pravilno hranjena in se rok uporabe še ni iztekel, po odprtju pa jo hranimo na hladnem in jo porabimo v dveh do treh dneh.

Verjetno ste se že večkrat vprašali o kakovosti embalirane vode. Ustekleničene vode so različne sestave in kakovosti: kupite lahko tako rekoč ‘vodo iz pipe’ ali pa izvirsko vodo, odločitev o tem (in podrobno branje drobnega tiska na embalaži), kaj boste privoščili svojemu telesu, pa je vaša. Količina posegov, različnih oblik prečiščevanja in izboljševanja okusa je odvisna od zajetja teh voda in tudi od tehnologije polnilnic. Podatke o rezultatih laboratorijskih preskusov embalirane vode dobite pri podjetju, ki vodo pakira.

Kaj pomenijo oznake na embalaži? (Vedno preberite tudi drobni tisk.)

Naravna mineralna voda je voda, ki ustreza mikrobiološkim zahtevam iz pravilnika o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi, poleg tega pa izpolnjuje tudi naslednje pogoje: ima izvor v podzemnem vodnem viru, zaščitenim pred kontaminacijami in iztekom, ali se črpa na izviru iz enega ali več naravnih iztokov ali vrtin; ima lastnosti, zaradi katerih se jasno razlikuje od pitne vode, ki izhajajo iz vsebnosti mineralnih snovi, kemijskih elementov v sledovih oziroma drugih sestavin, ter ima lahko določene prehransko-fiziološke učinke; ima pa enako čistost kot na izvoru.

Izvirska voda je voda, ki ima enako čistost kot na izvoru, ne vsebuje onesnaževal ter se polni na izviru.

Namizna voda je voda, ki je pripravljena iz pitne vode oziroma naravne mineralne vode oziroma izvirske vode in lahko vsebuje eno ali več dodanih snovi, morsko vodo ali ogljikov dioksid.

Petra Kocjančič

Fotografija Shutterstock

ELLE April 2008