Report: Body and mind vikend v Opatiji

V ne preveč sončnem vremenu se je od 4. do 6. maja v Opatiji uresničeval skrajno zanimiv telovadno-umski program, ki ga je za znanja željne obiskovalke in obiskovalce pripravil Pilates holistični center.

Report: Body and mind vikend v Opatiji - Foto: Fotografije: Grega Gulin

Že nekaj dni pred odhodom sem bila v veselem pričakovanju, da spoznam različne vadbe pilatesa – do zdaj sem v Ljubljani obiskovala ure poporodnega. In slednji me je tudi navdušil nad tovrstno vadbo; prej sem namreč nekaj let preizkušala različne aerobne vadbe, ki pa me nikakor niso izpopolnjevale. No, kakorkoli, pred mano je bil vikend spoznavanja, in prepustila sem se mu z dušo in s telesom, kot se reče.

Gyrokinesis®

Spored za sobotni dan je bil tako raznolik, da sem se prijavila na skoraj vse vadbe. Prva ura je bila sicer popolna novost zame, ugotovila pa sem, da je to vadba, ki jo že dolgo iščem. Gyrokinesis® me je navdušil do skrajnosti. V ZDA, Avstraliji in nekaj evropskih državah je to nov vadbeni trend, podoben pilatesu pred leti. Ključno vodilo ustanovitelja metode, nekdanjega profesionalnega plesalca Julia Horvatha (Juliu Horvath MethodTM), je bil osebni boj s kroničnimi poškodbami in bolečinami. Gyrokinesis® vključuje osnovne elemente joge, plesa, gimnastike in tai čija. Osnova tehnike je sedem osnovnih gibanj hrbtenice, ki se v treningu tekoče prepletajo in vanj vključujejo celotno telo: naprej, nazaj, levo, desno, obrat levo, obrat desno in kroženje. Gyrokinesis® telo poživlja in v njem prebuja kontraste moči, stabilnosti, sproščenosti in svobodnega gibanja.

Body tehnika

Naslednja ura je bila teoretične narave. Ana-Marija Jagodić Rukavina je predstavila svojo inovacijo – body tehniko. »Pri body tehniki upoštevamo vsa naravna gibanja hrbtenice, upogibe, zasuke in odklone, pri čemer se aktivirajo globoke trebušne mišice in stabilizatorji trupa, dela pa, seveda, celotno telo, « pravi izumiteljica treninga. Od klasičnega pilatesa se razlikuje po tem, da je v vadbo vključen tudi aerobni trening. Vadba poteka v aerobnem področju, kar omogoči hitrejše oblikovanje in preoblikovanje telesa. Tako opravimo zelo dober trening za srčno-žilni sistem, pospešimo porabo odvečnih maščob in tako preoblikujemo telo.

Čas za razvajanje

Po uri body tehnike sva si s prijateljico Anito privoščili plavanje v bazenu, namakanje v brbotajočem bazenčku in savnanje v turški in finski savni. Oživljajoče, vam rečem! Kmalu sta se oglasila tudi najina želodčka in odšli sva na kosilo. Po krajšem počitku pa novim zmagam naproti!

Pilates vitka in gymstick

Ob 17. uri je bila napovedana zanimiva ura: avtorski program Pilates holističnega centra, razvit kot nadgradnja klasičnega pilatesa z elementom kardio treninga – pilates vitka. To je program proticelulitnega pilatesa, poudarek pa je na preoblikovanju delov telesa, ki so najbolj izpostavljeni kopičenju maščobnih blazinic, predvsem na zadnjici, nogah in trebuhu. To je bila ura zame! V 45-minutnem intenzivnem in dinamičnem treningu brez počitka se načrtno in učinkovito izvajajo vaje za problematične dele telesa, obenem pa se upoštevajo vsa osnovna načela pilatesa. V Opatiji so pilates vitko predstavili z GYMSTICKOMTM – novim vadbenim pripomočkom, ki na učinkovit način poskrbi za srčno-žilni sistem, vpliva na povečanje mišične moči, vzdržljivosti, ravnovesja in prožnosti.

Pilates joga

Poleg GyrokinesisA® sem se najbolj veselila zadnje ure – pilates joge. To je intenzivna, dinamična vadba, ki prepleta tradicionalne elemente joge z modernimi principi pilatesa, vajami za stabilizacijo trupa ter tehnikami dinamičnega in statičnega raztezanja. Poglavitni cilj vadbe je pridobiti mišično moč zgornjega in spodnjega dela trupa, predvsem pa okrepiti trebušni predel, kar nam omogoča pokončno držo, preprečuje poškodbe med športnimi aktivnostmi in podpira notranje organe. V vsakdanjem življenju ugodno vpliva na vitalnost in samozavest, poživlja telo ter umirja misli in duha.

In res je . .

Po celodnevnem treniranju smo vsi potrebovali počitek, vendar nas je čakala še zabava in nisem se pustila zapeljati utrujenim vekam, ki so me vabile v objem mehke postelje. Didžej je očitno vedel, kaj nas bo pognalo na noge, saj smo, kljub utrujenim mišicam, plesali in se zabavali dolgo v noč. Naslednje jutro sva se z Anito prebudili zelo zgodaj. Priznali sva si, da naju je sobotni trening izčrpal, a obenem sva bili popolnoma navdušeni nad vadbami. O vseh bova lahko pripovedovali sodelavkam in prijateljicam, vsaka svojo favoritko pa bova obdržali zase, da ne bi bili pristranski. Polomljeni in ponosni sva pomahali sončnim žarkom, ki so končno pokukali v nedeljsko Opatijo.

Aleksandra Brlan

Fotografije: Grega Gulin

Najbolj brano