Priprave: nosečnost

Ste tudi vi ena tistih, ki ničesar ne prepustijo naključju in se želijo na nosečnost skrbno pripraviti, saj tako svojemu otroku kot sebi privoščijo le najboljše? Zahvaljujoč znanosti lahko danes pripravimo res dobro popotnico rastočemu trebuščku in otroku.

Priprave: nosečnost - Foto: Fotografija Ralph Mecke

Ginekolog in porodničar Stanko Pušenjak pravi, da zdrava ženska posebnih priprav na nosečnost ne potrebuje, priporoča pa, da se znebi morebitnih razvad oziroma nezdravih navad, kot so kajenje (kadilke imajo manj možnosti za zanositev; plod kadilke dobi manj kisika; kajenje povečuje verjetnost spontanega splava, mrtvorojenega otroka, otroka s prirojeno napako, zastoja plodove rasti ali prezgodnjega rojstva ter možnost, da bo novorojenec umrl), uživanje alkohola (preveč alkohola lahko na zarodku in plodu povzroči hude poškodbe) in jemanje zdravil (v nosečnosti lahko jemlje le zdravila, ki ji jih je predpisal zdravnik, mednje sodi tudi aspirin), zmanjša oziroma odpravi stres in obremenitve ter uskladi svoje duševno in telesno zdravje.

»Nosečnost je seveda normalna, vendar vseeno posebna obremenitev tako za organizem kot duševnost nosečnice, zato je dobro, da je na vse pripravljena. Odločitev zanjo ne vključuje le zanositve, temveč tudi nosečnost, porod, dojenje in vse spremembe, ki telo v tem času doletijo. Tudi partnerski odnos ima v nosečnosti lahko svoje vzpone in padce, ki jih ozaveščena ženska predvidi in prepreči najhujše nevšečnosti, « pravi Pušenjak.

Pa bodoči očka?

»Tudi za bodočega očka je prav, da sodeluje pri pripravah, čeprav njegov delež nima tolikšne teže, saj prispeva polovico dednega materiala, ne pa desetmesečnega ‘živega okolja’, v katerem bo otrok v najobčutljivejšem času svojega razvoja. Že z moralne plati je primerno, da tudi on opusti razvade in slabe navade, saj bo s svojim vztrajanjem pri pravilni odločitvi pomagal tudi partnerici, materi svojega otroka, « svetuje ginekolog in porodničar Pušenjak.

V Knjigi o ajurvedi, vodniku za dobro počutje avtorice Judith H. Morison, pa je zapisano tudi, da na konstitucijo in stanje doš otroka, ki se bo rodil, močno vplivata starša s svojo konstitucijo in prevladujočo došo ob spočetju. Če bosta torej očka in mamica takrat predebela, zaskrbljena ali kako drugače preobremenjena, bo to zaznamovalo novo bitje.

Kdaj zanositi

Zdaj ko vse načrtujemo in se želimo na vse čim bolje pripraviti, nikdar ni povsem pravi čas za tako veliko življenjsko odločitev. Nimamo še (dovolj velikega) stanovanja, pravkar smo zamenjali službo ali želimo v njej napredovati, pred spočetjem se želimo umiriti ali telesno dobro pripraviti . . Velikokrat se zgodi, da se počutimo še naj­bolj pripravljeni na otročka, ki bo okronal ljubezen, ko smo še močno zaljubljeni in … narava je že vedela, zakaj nam hormoni med zaljubljenostjo ne dajo miru.

Ko spregovorimo o letih, Pušenjak pravi, da je najprimernejša leta za nosečnost težko označiti: »Primerna so vsa leta, ko se ženska počuti sposobno za nosečnost in je tudi biološko to omogočeno. Pri tem je dobro upoštevati dejstvo, da začnemo po 30. letu nabirati posledice svojega življenjskega sloga, saj se začnejo kazati prvi znaki staranja in se pri ogroženih začnejo najzgodnejše oblike degene­rativnih sprememb (obraba sklepov in hrbtenice, oslabljena mišična moč, večja telesna teža, kronične bolezni, ki so posledica presnovnih sprememb …), ki lahko poslabšajo izhodišče za zdravo in brezskrbno nosečnost. Idealna starost naj bi bila med 20. in 30. letom.«

Znebite se predsodkov

»Spoznanja o tveganjih pri starejših nosečnicah se ves čas spreminjajo in dopolnjujejo, « razlaga Pušenjak. »V zadnjih letih opažamo, da starejše nosečnice, ki pred nosečnostjo ustrezno skrbijo za zdravo življenje, niso preutrujene in zdelane, so zadovoljne ter imajo veliko življenjske energije in volje, v marsičem prekašajo mlajše kolegice, saj v nosečnost navadno niso potisnjene zaradi neprevidnosti ali po naključju, temveč se zanjo odločijo zavestno ter tako z manj osnovnimi problemi, kot so služba, bivalni prostori, materialne dobrine, ki za dobro materinstvo sicer niso odločilni, a lahko rešeni pripomorejo k bolj sproščeni nosečnosti. Starejše, seveda zdrave ženske, ki si zaželijo nosečnosti, naj ne gojijo predsodkov o svoji starosti, ki jih še vedno vsiljujejo nekateri, tudi zdravstveni strokovnjaki. Če je že treba pretehtati prednosti in slabosti nosečnosti po 40. letu, dajem prednost zaželeni in skrbno načrtovani nosečnosti v stabilni partnerski zvezi po 40. letu pred nezaželeno, vsiljeno ali nesrečno nosečnostjo v morda nepremišljeni partnerski zvezi pred 20. letom.«

Kdaj naj par poišče pomoč, če ne more zanositi?

»Po najmanj 12 mesecih neuspešnih prizadevanj z rednimi spolnimi odnosi na vsaj dva do tri dni, « svetuje Pušenjak.

Prvi otrok je bil spočet v trenutku, drugega pa ni in ni

»Tudi drugič je treba imeti potrpljenje in si vzeti vsaj 12 mesecev časa, včasih več, predvsem po 35. letu, « pravi Pušenjak in dodaja: »Kadar le ne uspe, takšno stanje imenujemo sekundarna neplodnost, pri kate­ri navadno najdemo ozdravljiv razlog, razen če gre za prezgodnjo menopavzo.«

Hormonski dodatki in dvojčki

Pušenjak modno muho zvezdnic, ki jemljejo hormonske dodatke, da bi rodile dvojčke, označuje za nepremišljeno in nespametno: »’Romantično’ željo po dvojčkih odsvetujem, saj lahko prinese precej neprijetnih, tudi zdravju škodljivih posledic, predvsem za otroka. Če nič drugega, je verjetnost prezgodnjega poroda pri enojčku okrog 1, 5-odstotna, pri dvojčkih pa 15-odstotna, kar je desetkrat več, prezgodnje rojstvo pa je najpomembnejši dejavnik tveganja za smrt ali trajno invalidnost otrok.«

Kako delujejo hormonski preparati za zanositev?

»Klomifen pričara v možganih lažno informacijo, da se jajčniki na prisotno spodbudo ne odzivajo, zato se spodbuda poveča nad potrebno, jajčniki pa se nanjo odzovejo normalno ali bolj. Gonadotropini, ki jih dajemo z injekcijami, neposredno spodbujajo jajčnik k ovulaciji in od odmerkov je odvisno, koliko spodbude dosežemo, « je še razložil Pušenjak.

Petra Kocjančič

Fotografija Ralph Mecke

Najbolj brano