Poporodna harmonija

Dnevnik neke mame, ki je spet postala ženska

Ko sem nekaj mesecev po porodu stala pred ogledalom in poskušala obleči svoje stare kavbojke, me je prešinilo: zdaj, draga moja, je pa že lep čas, da nehaš šteti ure, ki jih Zarja pridno prespi, in začneš raje šteti . . kalorije! Ki jih zaužiješ, halooo! V kavbojke sem namreč komaj stlačila svojo zadnjico, ki ji je do zdaj potuho dajala razvlečena trenirka. Pogled pa je bil naravnost klavrn.

Poporodna harmonija

Anamneza

Hlače so sicer bile na meni, vendar se je kar nekaj mene bohotilo čeznje. Bom povedala bolj strokovno: ženske se v poporodnem obdobju srečujemo z različnimi radostmi in, jasno, manjšimi ter večjimi tegobami. Veselje nam v štalico prinaša dete, za tegobe pa ponavadi poskrbimo same. V tem obdobju smo namreč precej obremenjene s skrbjo za dojenčka in vse napete stremimo k temu, da je doma vse popolno. Še ubogega moža odrivamo daaaleč stran, ker –­

itak! – same zmoremo vse. Neopazno pa se prismukajo v naše življenje odvečni kilogramčki, ko pod napetostjo segamo po prepovedanih dobrotah. Vseeno pa se zdi, da je narava poskrbela za vse, res, nič več se ne prepiram z njo.

Tako me je namreč tisti dan postavila pred lastno podobo s kislim obrazom in dahnila usodni stavek, da sem se – srečnica! – vrnila na stara pota. Začela bom spet skrbeti za svoje telo! Hodila bom v telovadnico, masirali me bodo, proticelulitnih krem bo zmanjkalo, saj bom vse pokupila. Ja, hočem biti spet jaz, hočem biti spet ženska. Pomigala sem z zadnjico in izvedla nekaj trebušnemu plesu podobnega ter rekla: Bye, bye! Odkrito povem, da je bil to najlažji del zgodbe. V morju ponudbe raznoraznih poporodnih programov, shujševalnih terapij in proticelulitnih maž je bilo treba ne le čofotati, ampak tudi splavati. Po informativnih posvetih, ki sem jih izpeljala z inšpektorsko natančnostjo, sem se odločila, da svojo telesno plat prevetrim z vadbo poporodnega pilatesa v Pilates holističnem centru v Ljubljani, nadgradnja in občasna razvajanja pa se bodo godili v najnovejšem templju ugodja, v centru Harmonija v Mengšu.

Ko sem bila nekaj dni pozneje ravno tam postavljena pred (gola! ) dejstva, je zadeva dobila svojo pravo podobo: ohlapna in odvečna koža na predelu trebuha, rahlo povešene prsi, na najbolj neljubih mestih pa zaloge celulita in odvečne maščobe. Če bi si lagala, bi lahko rekla: Saj ni tako hudo. Vendar ne maram laži, in zato, kljub rahli bolečini ob priznanju, sem naglas rekla: Kar je preveč, je preveč. Vzemi se k sebi, punca. Prijazna terapevtka Vanja Papler, ki v centru Harmonija skrbi za wellness programe, me je soočila z dejstvi: »Treba bo temeljito delati, poleg zdrave prehrane z veliko zaužite tekočine je pomemben dejavnik pri preoblikovanju telesa fizična aktivnost, nadgradnja pa so wellness programi s proticelulitnimi in razstrupljevalnimi učinki, pomirjevalne masaže in skrb za nego celotnega telesa doma.«

Postavljanje okvirjev

»Vsak posameznik je zgodba zase, ima svojo zdravstveno zgodovino, svoje navade in želje. V centru Harmonija se problemov tako lotevamo individualno, saj se želimo res temeljito posvetiti določenemu posamezniku. Ob prvem obisku zato izvedemo tudi anamnezo, da pridobimo potrebne informacije za izbiro primerne terapije. Podatki, ki jih potrebujemo, so precej splošne narave, od višine, teže, zdravstvenih težav in alergij do družinske anamneze, življenjskega ritma, prehranjevalnih navad in zdravil, ki jih morebiti jemljete.« Vanja sprašuje, jaz pa odgovarjam:

Starost: 33 let

Višina: 166 cm (saj ne, 163 cm)

Teža: 63 kg (čista resnica)

Teža pred nosečnostjo oziroma želje: se nisem tehtala, ampak lepo bi bilo, če bi jih imela 53

Alergije, bolezni: alergija na cvetni prah

Zdravila: v zadnjem času zaradi dojenja tako ali drugače prepovedana, se pravi 0

Življenjski ritem in prehranske navade: trenutno brez pravega ritma, rahlo pod stresom, s poslabšanimi prehranskimi navadami, ki vključujejo preveč sladkarij za uteho v težkih trenutkih, ko Zarjo boli trebušček in joka in joka in joka.

Postavljanje ciljev

Po porodu je telo izčrpano in potrebuje počitek. Zato v prvih mesecih skoraj zagotovo nimamo velikih potreb po športnih dejavnostih. To je ponavadi čas, ko se mlada družina spoznava in začne tkati nove odnose. In, ker so dobri odnosi zelo pomembni za dobro počutje in razpoloženje, se nam takoj po porodu ni treba prav nič obremenjevati, če je kakšen kilogramček kje preveč. Zelo pomembno je, da telo že med nosečnostjo negujemo z vlažilnimi kremami in izdelki proti nastajanju strij in ga priprav­ljamo na poporodno obdobje, ko bo koža ohlapnejša, zaloge maščob in celulita pa povečane.

Vsaka posameznica tako v čisto različnih poporodnih obdobjih doživi trenutke, ko se začne ponovno zavedati svoje ženskosti, in takrat se pogosto sreča z neprijetnimi dejstvi, da sta nosečnost in rojstvo v marsičem spremenila njeno telo. Že v prvih dneh po prihodu domov si lahko privoščimo blago masažo telesa, ki pospeši cirkulacijo in tkivo postane voljnejše. »Težo oziroma odvečno maščobo je treba izgubljati postopoma, saj lahko mati ob prehitrem in nepravilnem hujšanju izgubi mleko, pogosto pa se poveča tudi stres. Treba se je zavedati, da bomo po določenem času tudi nehale dojiti, in takrat bodo prsi upadle. Zato negujmo ta predel telesa že med nosečnostjo. Negovalni izdelki z vlažilnim in elastičnim učinkom so ponavadi izdelani prav posebej za kritične dele telesa, zato ne vidim ovir, kar zadeva dojenje. Previdnost pa je mati modrosti, zato le preberimo, katere sestavine izdelki vsebujejo, « se nasmehne Vanja, ko se pripravljava na prvi test spoznavanja – preverila bo, v kakšnem stanju je moja koža in katere stopnje celulita so mi podarili od zgoraj. Turgor kože, se pravi napetost in elastičnost, ugotavljamo tako, da narahlo primemo kožo z dvema prstoma in opazujemo odziv.

Če ima koža dovolj vlage, se hitro povrne v prvotno lego. V primeru dehidriranosti, ki je skrajna oblika, pa ostane koža v privzdignjenem položaju. »Odzivanje na mehanske vplive preverjam tako, da nanjo z narobe obrnjeno pinceto zarišem križec in opazujem, kako se odziva. Če se pojavi rdečina, pomeni, da je zelo občutljiva. Za takšno kožo potem niso primerni klasični pilingi, ampak keratolitični, kakršen je na primer encimski piling, ki ga izvajamo in je primeren za čiščenje celotnega telesa. Encimski preparat, ki ga nanesemo na kožo, raztaplja poroženelo keratinsko plast in deluje očiščevalno.« Preveriti bo treba tudi preobčutljivost za preparate, saj imam alergijo na cvetni prah. Vanja malo preparata, ki ga namerava uporabiti, nanese na notranjo stran podlahti in počaka petnajst minut. Če koža pordi in srbi, ga ne bo uporabila, izbrala bo koži primernega.

Potem preveriva še popokane kapilare in krčne žile. Če so prisotne, je treba prilagoditi uporabo termoaktivnih substanc, saj slednje ne vplivajo ravno ugodno nanje. Pri pojavu krčnih žil pride do povečanega tlaka v venah, zastoja krvi v povrhnjih venah in povratnega toka krvi iz globokih ven v povrhnje. Termoaktivne snovi pa učinkujejo ravno ‘poživljajoče’ na pretok krvi, kar pomeni, da pospešijo pretok po žilah. V normalnem primeru je to zaželeno, saj so učinki spodbujevalni in očiščevalni. V primeru krčnih žil pa je treba obolele predele zaščititi. Če so zelo izrazite, pa je treba izvajati popolnoma drugo terapijo preoblikovanja telesa. V tem primeru se odsvetuje tudi finska savna, saj je temperatura v njej previsoka. Izvajajo se ročna limfna drenaža in postopki za razstrupljanje. »Odlične učinke ima tudi proticelulitna nega s shujševalnim učinkom, pri čemer predele s krčnimi žilami zaščitimo z mlekom Biovenak. Pot do preoblikovanega telesa pa je v tem primeru daljša, « še pove Vanja.

Nazadnje ugotavljava stanje celulita. Khm . .

pa se soočimo: imam ga, le ne vidim ga, ker se že več kot pol leta ne gledam v ogledalo! No, Vanji se moj celulit ne zdi izredno problematičen, saj ga oceni s stopnjo dve, meni pa priredi prevod: »Faze celulita so štiri: v prvi je že na oko opazna pomarančna koža, v drugi se ob pritisku pokažejo zlepljene strukture maščob, tretja in četrta pa pomenita trdovraten in boleč celulit, ki ga pri nas zelo učinkovito odpravljamo s proticelulitno nego Celipex in, seveda, z inovativno biokibernetsko metodo Beauty Tek.« To je pravzaprav računalniško vodeni tretma, ki s pomočjo primernega elektrolita in elektrod vpliva na zmanjšanje obsega, odpravo celulita in maščob ter deluje pomlajevalno (biokibernetski lifting je nekirurški lifting in se lahko izvaja tudi na predelu obraza). »Pri Beautyteku uporabljamo različne elektrolite: za odpravo celulita, za zdravljenje aknaste kože, elektrolit z lifting učinkom . . uporablja se za ublažitev strij in brazgotin, dosegamo pa do osemdesetodstotno učinkovitost, « poudari Vanja. Postopek je popolnoma neboleč in se izvaja v treh fazah: nanosu elektrolita sledi terapija z elektrodami, tretma pa se zaključi z nanosom učvrščevalnega preparata. Vsak tretma je natančno zabeležen: ob vsakem obisku se izvede fotografiranje ob natančno določenih pogojih, da so rezultati objektivni. Beautytek je priporočljivo izvajati trikrat na teden, za dosego optimalnih rezultatov pa je dovolj že od deset do dvanajst obiskov.

Seveda, ne gre brez telesne dejavnosti in zdravega prehranjevanja, zelo pomembna pa je zadostna količina popite tekočine, najbolje kar navadne vode. Beautytek se odlično dopolnjuje z vadbo Power Plate, pri kateri so z vibracijami stimulirane vse mišične skupine, vaje pa so preproste in učinkovite. »Zelo pomembna, a pogosto odrinjena na stranski tir, je podaljšana nega telesa doma. Po vsakem preoblikovalnem tretmaju zaključimo terapijo z učvrščevalnim preparatom, ki zagotavlja koži zadostno vlažnost in elastičnost. Vse izdelke, ki jih uporabljamo, lahko stranke našega centra tudi kupijo in nego dalje nato izvajajo doma. Smo ekskluzivni uvoznik kozmetike Elemis, ki je popolnoma naravna, ne vsebuje živalskega kolagena, je brez parfumov in barvil, ne vsebuje alkohola in gensko pridelanih sestavin, izdelki niso testirani na živalih. Osnovna sestavina je padina pavonica (rjava alga, ki raste v Sredozemlju), ki ima učvrščevalni učinek in zagotavlja elastičnost kože, « še doda Vanja, ko zaključiva prijeten klepet po končanem . . delu.

Zgodba se nadaljuje . .

Izredno zadovoljnega obraza zaradi krasnih rezultatov hitim domov kuhat kosilo in crkljat svojo dojenčico, ki je postala že skoraj­da prava babnica. V naslednji številki Elle pa: poporodni pilates!

Blažka Čadež

Fotografije: Sven Hagolan/Zefa/Corbis/Ipak images

Najbolj brano