Bownova terapija

Obožujem masažo, in ko mi je maserka govorila o Bownovi terapiji, njenih uspehih in odličnih rezultatih, me stvar ni pritegnila. »Zanimivo, « sem si mislila, »ampak meni masaža bolje dene.« Potem so me izdale oči. Ostre bolečine, peskast občutek, močne bolečine v glavi. Moje delo za računalnikom je moralo počakati. Jaz pa sem takoj poklicala svojo prvo pomoč – Božo.

Bownova terapija - Foto: Fotografija Rexfeatures

Začela je z gibi, ki nikakor niso podobni masaži in niti ne morem reči, ali so prijetni ali ne. Po nekaj gibih se je usedla na stol zraven mene. Začudeno sem pogledala in vprašala, kaj je zdaj to, ona pa se je le nasmehnila in mi rekla, naj počivam. Čez nekaj časa je prijeme ponovila na drugem delu telesa in spet sem počivala. In spet in spet. Bilo mi je prijetno, predvsem med premori, ko sem počivala in čutila vibracije po telesu, ki so bile podobne tistim, ki jih doživljam med počitki pri jogi, le da so bili ti občutki veliko močnejši. Predvsem na glavi in okoli oči, kjer sem bila ‘popolnoma zategnjena’, sem hitro čutila olajšanje.

 

Po terapiji pa je bil sploh hec – bila sem omotična, lebdeča in nisem bila popolnoma prepričana, kako se bom pripeljala domov. Po kratkem pogovoru in čaju sem ‘prišla k sebi’ in se odpeljala z novimi občutki, ki so greli moje telo. Vrnila sem se še dvakrat (premor med posameznimi seansami traja od pet do deset dni, celotna terapija pa so najmanj trije obiski), moje oči so ponovno ujele delovni ritem, sama pa sem se počutila prav odlično in takoj kupila darilne bone za družino.

Zdaj se moja mami spet lahko sama obleče (imela je hude težave z rokami in s hrbtenico, ki so se iz leta v leto slabšale, pomagale niso ne injekcije ne fizioterapija, ne rehabilitacija in še vsakodnevna prilagojena telovadba doma, tudi masaže ne, saj je bila stvar že preveč zastarana, bolečine pa premočne). Po nekaj terapijah je po desetih letih vsa srečna pomila vsa okna v hiši, da ne govorim o veselju, da bo lahko tudi ona pestovala vnuke.

Kaj sploh je Bownova terapija?

Terapevtka mi je razložila v jeziku, ki ga razumem tudi jaz: »Pri Bownovi terapiji gre za sklop nežnih posegov prek mišičnih tkiv in fascij (ovojnice), ki povzročijo odzive in uravnoteženje celotnega telesa. Je tehnika stimulacije mehkih tkiv, ki izzove strukturno reorganizacijo in posledično izboljša fiziološke funkcije. Je manualno-vibracijska metoda, blaga terapija, ki tudi zelo hitro pomaga pri lokomotornih težavah. Takoj omili težave pri zvinu, nategnitvi mišice, išiasu . . Pomaga pa celo pri trdovratnejših težavah. Je zelo blaga in spoštljiva do stranke: med terapevtom in njo gre za dialog (lahko tudi brezbeseden); terapevt ne posega v strankino telo, temveč dodaja informacije, da se telo samoregulira. Zdi se mi zelo pomembno, da ima vsak prirojeno zmožnost za samokorekcijo in ozdravitev; ozdravitve ne omogoča terapevt, on je le prenašalec informacij v strankin sistem. To je celostni pristop, in ne le fizična terapija.«

Kdaj se odločimo za Bownovo terapijo?

Pomaga pri akutnih kroničnih težavah v mehkih tkivih (roke, noge, zamrznjene roke, bolečine v hrbtenici, zmanjšana mobilnost v vratu), glavobolih, migrenah, sinuzitisu, menstrualnih bolečinah, bolečinah v nosečnosti in zaprtju ter refluksih pri dojenčkih, je preventivna, sprosti, deluje protistresno in protidepresivno, dviga libido, pomaga tudi pri motnjah dihal, bolečinah v zgagi, prebavnemu, reprodukcijskemu in hormonskemu sistemu . .

Med izvajanjem se vsak počuti drugače – nekateri občutijo sprostitev, drugi energetske premike, tretji se spomnijo preteklih čustvenih travm, četrtim vzbudi občutke evforije, lahkosti, lebdenja. Nekateri ne čutijo ničesar, kar pa ne pomeni, da terapija nanje ne deluje.

Tudi po terapiji se vsakdo počuti drugače (pa tudi isti človek se po eni seansi lahko počuti popolnoma drugače kot po drugi). Nekaterim se za dan ali dva stanje celo poslabša, velikokrat pridejo na dan tudi druge težave, nekateri so po terapiji utrujeni, drugi zmedeni, nekateri ne čutijo ničesar. Morda boste prišli na terapijo zaradi bolečin v kolenih, kot je prišla 45-letna stranka moje terapevtke, a se boste čez teden dni vrnili brez migrenskih bolečin, ki so vas spremljale že desetletja. »Pri tej stranki sva delali na kolenu, a ker je terapija celostna, je to vplivalo tudi na migreno in klientka je zavrgla tablete, ki jih je več let jemala proti tej nadlogi, seveda pa tudi s kolenom nima več težav.«

Zakaj mi je Bownova terapija tako všeč?

  • Ker se po njej odlično počutim in vem, da delam nekaj dobrega zase.
  • Ker deluje na človeku kot celoti – na telesnem, duševnem in čustvenem področju.
  • Ker je nežna (kiropraktika in podobne prakse so se mi vedno zdele pregrob in tvegan poseg).
  • Občutek imam, da mi pomaga rasti (da odpravlja telesne, duševne in čustvene težave in da z njo lažje in hitreje napredujem pri duhovnem razvoju).

Kam na terapijo?

Bownovih terapevtov je tako v Sloveniji kot po svetu veliko. Ko ga boste iskali, preverite, kako dela. Bown, po katerem se terapija imenuje, je imel sicer rentgenski pogled in je lahko zdravil več strank naenkrat, a vendar raje zah­tevajte terapevta le zase, da se bosta lahko celostno lotila terapije. Pričakujte opazovanje, pogovor o prehrani, telesnih dejavnostih in tem, kako premagujete vsakodnevne težave, kako se umirite . .

Petra Kocjančič

Fotografija Rexfeatures

Najbolj brano