Tjaša Železnik

Brhko dekletce, ki ga je večina opazila v televizijski nadaljevanki TV Dober dan, je odraslo v žensko, ki je pri dvaintridesetih z veliko mero osebne in igralske zrelosti prepričljivo upodobila tri ženske like v zadnjem filmu režiserja Janeza Lapajneta Kratki stiki. Za izjemno odigrane vloge je prejela najprestižnejšo slovensko filmsko nagrado Vesna za najboljšo glavno igralko.

Tjaša Železnik - Foto: Lidija Mataja

"Velikokrat poudarjam, da je bil ta film nekaj najlepšega, kar sem do sedaj delala. Ekipa ni mogla verjeti, da po dolgih in napornih dnevih pridem na snemanje polna energije. Vsi pa smo verjeli, da delamo nekaj, iz česar lahko nastane dober film. To nas je držalo pokonci, saj na snemanju ni bilo prav zabavno, predvsem zaradi nizkoproračunske produkcije. Treba se je bilo hitro odločati, najti lokacijo za naslednji dan, zgodaj vstajati . . Dobro se spomnim snemanja lika brezdomke. Celo noč smo snemali ob Ljubljanici, bilo je pasje mrzlo, na sebi sem imela dvoj­ne hlačne nogavice, kar še zdaleč ni bilo dovolj. Ni bilo lahko. Ta uspeh je plod celotne ekipe, ne le nas, igralcev, " pripoveduje.

To je bil njen drugi celovečerni film, saj ima, pravi, slovenski igralec le redko možnost zaigrati v filmu. Prvič je igrala v filmu Ljubljana. "Želim si veliko delati. To me osrečuje. Rada bi ustvarjala res dobre stvari, predvsem snemala filme z dobrimi režiserji in dobrimi soigralci, kar je seveda iluzija, realnost je zelo drugačna. Zagotovo se ne bi branila hollywoodske produkcije, pa čeprav bi igrala le navadno blondinko. S svojimi sposobnostmi in z očarljivostjo lahko narediš marsikaj, če ti to le omogoča scenarij. Tudi pri nas igralci delamo vse mogoče, in to včasih tudi za zelo nizek honorar, in mislim, da skoraj ni dela, ki ga ne bi sprejela. No, ne bi sprejela nečesa, kar ne bi bilo skladno z mojimi moralnimi načeli."

Ljubezen do lepega

Tjaša pooseblja prijaznost, preprostost, rah­lo­čut­nost, lepoto. "Sem velik estet. Opa­zim vsak detajl, vsako malenkost, kar me obremenjuje, saj zaradi tega včasih ne vidim celote, ne vi­dim bistva. Na splošno se vse prevečkrat obesim na nebistvene stvari. Kar zadeva obleke, ljudi, svet . . Mogoče tudi zato še ni­sem našla pravega moškega. Prihajam iz ze­lo trdne in povezane družine in želim si ustvariti svojo, vendar se moje življenje sedaj raz­pleta drugače. To je nekaj, česar se ne da izsiliti. Zavedam se biološke ure in tega, da nisem več najmlajša, verjamem pa, da je še za vse čas." . .

Vabljeni, da preberete celoten članek v rubriki: ELLE DIVA, Tjaša Železnik: Torbica Chloé je tako popolna.

Najbolj brano