Iščete varuško?

Varstvo večinoma ponujajo študentke, včasih tudi starejše gospe ali pa mlajše, ki so ostale brez službe, in sicer na portalih slovenskega medmrežja. Ko sem iskala varstvo za svojega petmesečnega sina, sem bila zelo presenečena nad skromno ponudbo, čeprav se je ves čas zdelo, da je študentk in upokojenk, ki bi varovale otroke, na pretek.

Iščete varuško? - Foto: Fotografija Y.Sato

Prebrskala sem celotno internetno ponudbo in se na koncu odločila, da nekaterim ponudnikom pošljem povpraševanje. Od desetih se je na mojo pošto odzval le Sezam. Varuška je bila že naslednji dan na voljo in varstvo se je začelo. Ker pa mi raziskovalni duh ni dal miru, sem se ponovno lotila raziskovanja na internetu, saj bi nadvse rada našla podjetje, ki bi usluge varovanja nudilo s strokovnim in usposobljenim kadrom. Za svojega otroka vendar želim najboljše.

In to so najnovejši izsledki:

Študentski servis Shark

Gregorčičeva ul. 8

4000 Kranj

Tel.: 04 236 5223 in 04 236 5224

Faks: 04 236 5227

E-naslov: info@shark-on.net

www.shark-on.net/oglasna_deska/objavljeni_oglasi/varstvo_otrok/

Združenje staršev in otrok SEZAM

Novi trg 1

1000 Ljubljana

Tel.: 01 251 1218

Faks: 01 251 1219

GSM: 041 960 257

E-naslov: info@zdruzenje-sezam.si

ß Agencija M servis

Slovenski trg 8, 4000 Kranj

www.mservis.si

Izpostave imajo v večini večjih slovenskih mest, tudi v Ljubljani in Mariboru.

Omi d. o. o.

Kapucinski trg 8

4220 Škofja Loka

GSM: 041 617 958

E-naslov: info@oma.si in

narocilo@oma.si

www.oma.si

Sončkov forum

www.soncek.si/forum

Mavrica za otroke in starše

www.drustvomavrica.mojforum.si

Varuška d. o. o.

E-naslov: varstvo@varuska.si

www.varuska.si

Iop d. o. o.

Razlagova 22

2000 Maribor

Kontakt: Prof. Vesna Hojnik,

GSM: 041 967 737

www.iopdoo.com

Delo varušk je pravzaprav delo na črno, pa čeprav obstajajo možnosti legalnega varstva. Od prvega do tretjega leta naj bi bilo v vrtcih le 19 odstotkov otrok, starih od enega do dveh let, vse preostale varujejo starši, babice, sorodnice in – varuške.

Obstajajo tri možnosti legalnega varstva. Prva je vzgojno-varstvena družina na domu vzgojiteljice ali pomočnice vzgojiteljice, druga je delo zasebnega vzgojitelja (za posameznega otroka ali v majhnih skupinah), pri čemer ima vzgojitelj status zasebnika ali zasebnice, tretja možnost pa je posebna storitev vrtca – varstvo na domu otroka.

Vse tri možnosti so zelo zanimive, saj so vzgojitelji v vseh primerih strokovno usposobljeni ljudje, prvi dve obliki (vzgojno-varstvena družina in delo zasebnega vzgojitelja) morata zadovoljiti tudi zahtevane pogoje z vidika prostora, opreme in prehrane, poleg tega pa se izvaja enak program kot v javnem vrtcu oziroma program zasebnega vrtca, ki je pridobil pozitivno mnenje Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje. Varstvo otrok je torej nekakšna tržna niša. Varuške vse Slovenije, združite se!

Aleksandra Brlan

Fotografija Y.Sato

Najbolj brano