Uradna predstavitev kolekcije Maja Ferme Fashion in obisk Warner Brossa v Sloveniji

V torek, 12. maja, ob 18.uri, bo v viteški dvorani Mariborskega gradu v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor ob odprtju Meseca oblikovanja oblikovalka Maja Ferme uradno predstavila kolekcijo, ki je nastala v sodelovanju z eno od največjih filmskih in televizijskih produkcijskih hiš, Warner Bros.

Promocijsko sporočilo, 11. 5. 2015
Uradna predstavitev kolekcije Maja Ferme Fashion in obisk Warner Brossa v Sloveniji - Foto: Jure Makovec

Dogodek se bo začel s pogovorom z modno oblikovalko Majo Ferme, vsestranskim umetnikom Edwardom Clugom in najprepoznavnejšo slovensko manekenko Nino Gazibara ter nadaljeval s predstavitvijo kolekcije Maje Ferme.

Majo smo povprašali, zakaj se je za uradno predstavitev odločila v Viteški dvorani Mariborskega gradu v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor, ki bo predstavil podobe petdesetih let dvajsetega stoletja?

"Pokrajinski muzej Maribor predstavlja sklenjen krog od nastanka do uradne predstavitve kolekcije, ki združuje klasične elemente petdesetih let in sodobne umetnosti."

Torej se kolekcija zgleduje po petdesetih letih dvajsetega stoletja?

"Kolekcija se ponaša z osveženim dizajnom karakterjev Lonney Tunes, ki so svojo svetovno prepoznavnost začeli prav v petdesetih letih dvajsetega stoletja, prav tako pa vključuje stilistične elemente celotnega desetletja, zaznamovanega z gospodarskim in kulturnim razcvetom. Interpretacija sloga, ki je pomenil začetek sodobne mode, kot jo poznamo še danes, ter nastanek popularne filmske, televizijske in glasbene kulture."

V svojih kolekcijah poleg kulturne dediščine, umetnosti in mode združujete tudi preteklost in vizijo prihodnosti. Zakaj?

"Iz preteklosti se učimo, da bi lahko razumeli sedanjost in oblikovali boljšo prihodnost. Pri svojem delu zdužujem elemente iz preteklosti, vpete v potrebe današnjega časa z vizijo prihodnosti. Moda je eden od najlepših zgodovinskih zapisov časa, v katerem živimo in ga soustvarjamo."

O Maji Ferme

Maja Ferme je večkrat nagrajena slovenska modna oblikovalka, ki je za svoja dela prejela številna priznanja, med njimi nagrado revije Elle za najboljšo večerno kreacijo in pred kratkim nagrado za najboljšo slovensko Haute Couture oblikovalko, in razstavljala na svetovni razstavi v Parizu.

Maja v svoj inovativni dizajn vnaša kulturno dediščino prek starodavnih tehnik in znanj, ki se ohranjajo skozi stoletja. Tako se njene obleke ponašajo z ročnimi vezeninami, idrijsko čipko, prepleteno s sodobnim laserskim izrezom, ročnimi potiski, 100 miljonov let starim slovenskim draguljem izpod Pohorja, kristali Rogaška in drugimi dragocenimi detajli.

Maja je tudi prva slovenska oblikovalka, ki se je predstavila s samostojno modno revijo v New Yorku. Sodelovala je s številnimi mednarodnimi in domačimi podjetji, letos pa je sodelovanje sklenila z največjo hollywoodsko filmsko in produkcijsko hišo Warner Bross, za katero je izdelala kolekcijo.

Najbolj brano