Video: Kaj je tipično slovensko? Pletenine Draž? Zlata verižica?

Sanja Grcić, Olga Košica, Marta Vodeb, Urša Drofenik, Valter Kobal in Nataša Peršuh so se z Uršo Jerkič za okroglo (no, kvadratno) mizo pogovarjali o DNK-ju slovenskega modnega oblikovanja.

Urša Jerkič in Urša Drofenik

Debato so začeli z vprašanjem, kaj je za koga tipično slovensko: medtem ko je za Košico to kos nakita Zlatarne Celje, ki ga je gotovo vsak od nas dobil ob kaki posebni življenjski priložnosti, sta za Vodebovo to Mura ali kolesa Rog.

Grcićeva si za predmet preučevanja rada izbere kose, ki so tipično slovenski (ali bosanski ali ex-jugoslovanski ...), jih vzame iz konteksta in jim vcepi novo življenje. To je na primer storila z avbo, pa s čevlji borosana ... Za Garevskega so tisto, kar je najbolj slovensko v modi, kosi znamke Pletenine Draž.

Premier za modni sistem?
Pogovor je šel nato v več zanimivih smeri, med drugim so se sogovorniki dotaknili problema arhiviranja oz. odsotnosti le-tega, pa dejstva, da modni sistema v Sloveniji ne obstaja ... Kot je v svojem neposrednem slogu pozvala Sanja Grcić, bi ga morali vzpostaviti ne le na kulturnem ministrstvu, zanj bi se moral zavzeti sam premier.

Kasneje se je omizju pridružila še Mariel Reed, predstavnica platforme Not Just A Label, in ponudila pogled "od zunaj", natančneje iz Londona. Marielin spletni dnevnik, v katerem bo strnila svoje vtise z obiska Philips Fashion Weeka, najdete tukaj.

Kaj je po debati v kamero Elle.si povedala voditeljica Urša Jerkič, si oglejte v videu. Med drugim nam je zaupala, kaj je zanjo tipično slovenski kos, razkrila, zakaj med sogovorniki ni bilo nikogar s kulturnega ministrstva, in nam izdala svoja dva "favorita" med mladimi talenti.

Ursa Jerkic na FW

Najbolj brano