“Slovenija potrebuje teden mode”

Simona Muc, lastnica blagovne znamke in galerije volne Niti Niti, je kot arhitektka včasih delala v biroju Sadar Vuga, nato je bila urednica spletne strani, potem pa je končno uresničila svoje sanje in se začela profesionalno ukvarjati s pletenjem.

“Slovenija potrebuje teden mode”

Kdo se skriva za blagovno znamko Niti Niti?

Po poklicu sem arhitektka in magistra komunikologije, ampak v tem trenutku sem oblikovalka ročno pletenih izdelkov, oblačil, dodatkov in dodatkov za dom. Predstavljam različne izdelke z upoštevanjem lastnosti materialov. Seveda se ne morem znebiti arhitektke v sebi, zato s tega vidika upoštevam strukturo, igranje s prosojnostjo in neprosojnostjo ter kombiniranjem različnih materialov.

Kako se arhitektka znajde v pleteninah in modi?

To se mi zdi zelo povezano. Arhitektura je resnično brezmejen poklic, ki da človeku širino, da se lahko ukvarja z marsičim.

Pletenje me je spremljalo od otroštva, in če sem iskrena, sem se s tem vedno želela ukvarjati profesionalno. Šele pred leti pa je prišel ta pravi trenutek, ko se je začela zgodba Niti Niti.

Organizirate pa tudi delavnice pletenja. Kakšen je odziv?

Odzivi ljudi so vse boljši, preseneča pa me, da na delavnice prihajajo ženske, stare od 20 do 40 ali 50 let. Občasno pred galerijo Niti Niti organiziram tudi skupinsko pletenje, ki se ga udeleži presenetljivo veliko turistov in otrok. Vsak, ki želi plesti, prinese s seboj vse potrebno in potem tukaj skupaj ustvarjamo. Opažam pa, da se tega dogodka udeležuje čedalje več ljudi, ki so preobremenjeni in želijo samo malo sprostitve, da o ničemer ne razmišljajo.

Na Philips Fashion Weeku boste skupaj z Almiro Sadar predstavili svoje kreacije. Kdaj sta ugotovili, da je med vama dobra kreativna energija?

Ko sem odprla galerijo in je Almira prvič prišla k meni, sva začutili možnost povezave. Najin prvi poskus skupnega stiliranja v njeni trgovini se je odlično obnesel in ta povezanost najinih izdelkov kaže, da je veliko možnosti za kombiniranje različnih blagovnih znamk. Predvsem mislim na igro kombiniranja različnih materialov, struktur in ne nazadnje tudi popolnoma različnih dizajnov, ki so skupaj videti fenomenalno.

Kakšni so vaši občutki glede prihajajočega tedna mode?

Mislim, da Slovenija nujno potrebuje svoj teden mode. Priznam, da se ga že močno veselim, tudi tega, da bom del tega dogodka in da ga bom doživela z vidika oblikovalca. Hkrati pa me zelo zanima, kakšen bo odziv medijev.

Meta Kač, Story
fotografija Primož Predalič

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri