Urška in Tomaž Draž: Pletenine malo drugače

Oblikovalca Urška in Tomaž Draž sta letos nominirana za najboljša oblikovalca na ELLE Style Awards, ki bodo podeljene na Fashion Weeku Aquafresh v Kinu Šiška 16. oktobra. Oblikovalca že leta dokazujeta, da so pletenine lahko moderne in vsestranske.

Urška in Tomaž Draž: Pletenine malo drugače - Foto: Primož Predalič

Kdor pozna blagovno znamko Draž, dobro ve, da temelji na dolgoletni družinski tradiciji. Ta se je razvila iz hobija mame Karoline, ki je v prostem času veliko pletla in šivala, ročnih spretnosti pa je zelo hitro naučila tudi hčerko Urško. Skupni hobi je leta 1988 vodil v nakup prvega pletilnega stroja. Sledila so prva naročila, ki pa so kmalu presegla skromne produkcijske zmožnosti.

Takrat se jima je pri pletenju pridružil še brat Tomaž, ki je bil takrat še študent in je z izdelovanjem patentov služil žepnino. Kmalu je odkril, da mu to delo omogoča kreativno izražanje in tako je začel ustvarjati svoje modele. Urška in Tomaž sta svoje kreacije prvič predstavila v okviru prireditve Modni bazar leta 1989. Takrat sta še kreirala v Velenju, izdelke sta prodajala v hotelu zdravilišča Dobrna, na voljo pa so bili tudi v izbranih butikih po Sloveniji.

Zaradi vse večjega števila strank sta se odločila, da je čas za naslednji veliki korak. Odprla sta samostojno trgovino v paviljonu zdravilišča Dobrna, ker jima je omogočilo hiter napredek in stvari so se začele razvijati kar same od sebe. Redna produkcija, zastopništvo za pletilne stroje Brother, prodaja strojev, organizacija kluba pletilcev in vodenje tečajev strojnega pletenja.

Ker sta postavila trdne temelje za svojo blagovno znamko, sta lahko začela razvijati nove tehnike in z njimi podirati klišeje, ki spremljajo pletena oblačila. Počasi sta osredotočenost s prodaje pletilnih strojev preusmerila na izdelavo pletenin in leta 1993 v Ledina centru v Ljubljani odprla svojo prvo trgovino s pleteninami in pletilnimi stroji. Istega leta je Urška svojo kolekcijo predstavila na modni reviji v Opatiji, kjer je poleg prve nagrade v kategoriji avantgarde osvojila zanimanje tako hrvaških kot slovenskih modnih poznavalcev.

Od leta 1994 do 2004 sta Urška in Tomaž kolekcije predstavljala dvakrat na leto. Prve kolekcije, še zlasti tista iz leta 1993, so bile izredno ekstravagantne. Tomaž in Urška sta v skladu s svojim prepričanjem o pletenini kot nosljivem, udobnem, lepem in hkrati praktičnem kosu oblačila svoje za tisti čas nenavadne kreacije vse bolj približevala ljudem.

Leta 1999 sta trgovino preselila na Gornji trg, kjer ustvarjata in prodajata  še danes. Blagovni znamki Draž je z leti uspelo podreti tabu pletene obleke, za katero je veljalo, da ne more biti svečana, večerna, maturantska ali poročna. V želji, da bi poiskala svoj lasten izraz in ustvarila prepoznaven avtorski slog, sta v svetu pletenin ubrala povsem novo pot. Z obilo eksperimentiranja, raziskovanja, pa tudi iznajdljivosti, kako pomanjkljivosti obstoječe tehnologije obrniti v svojo korist, sta razvila številne inovacije, samosvoje avtorske teksture in načine sestavljanja pletenin, ki so danes temelj in jasen razpoznavni znak te blagovne znamke.

Tandem Draž že od leta 2011 predstavlja svoje kreacije na Fashion Weeku v Ljubljani, zato ni čudno, da bosta najnovejšo kolekcijo za pomlad poletje 2014 razkrila na Fashion Weeku Aquafresh, ki bo v Kinu Šiška med 14. in 16. oktobrom. 16. oktobra pa bo tudi znano, koga je žirija Elle Style Awards izbrala za najboljšega oblikovalca, za katerega sta nominirana tudi Urška in Tomaž.

Andreja Korenčan za revijo Story

Najbolj brano