Jaz, nova ženska

V poštnem nabiralniku me čaka obvestilo, da mi bodo izklopili elektriko ... Joj, ne že spet!

Promocijsko sporočilo, 9. 4. 2013
Jaz, nova ženska - Foto: Shutterstock

Poberem vse položnice, ki sem jih pozabila plačati, in brezglavo drvim na pošto. Pred okencem jara kača, štejem denar, da čim prej opravim s tem, o, nočna mora, saj nimam dovolj. Izvlečem bančno kartico. Gospa pravi, da ne dela. Kako ne dela?! Imam dovolj gotovine vsaj za opomine? Ne. Za mano godrnjanje, umaknem se tečnim pogledom. Oh, se me že loteva glavobol!

Naslednji dan se zbudim z občutkom olajšanja – sobota je in vsi moji 'grehi' so končno spet plačani. Po nesrečni prigodi na pošti sem petkovo popoldne namreč preživela na banki, kjer mi je postalo jasno, da sem si z novoodprtega poslovnega računa pozabila prenakazati denar na osebnega, na katerega imam za zdaj še vezane trajnike. Zato kartica 'ni delala'.

V trgovini zdaj vseeno raje plačam z gotovino. Za vsak slučaj. No, in zdaj lahko v miru pokličem prijateljico in jo povabim na kavo, da se malo sprostim.

»O, sramota,« rečem rdeča v obraz, ko želim to kavo plačati s prazno denarnico. Plača prijateljica, v trenutku, ko stopim iz kavarne, pa na zagato že pozabim. Pokličem taksi, in ko me želi odložiti na cilju, ponovim vajo – niti centa nimam, da bi plačala! Pa se peljimo še do bankomata ...

Ja, včasih se res počutim kot trapa, a res nisem bila rojena za finančno ministrico, življenje mi ponuja toliko lepših in zanimivejših stvari. Potrebovala bi robota, ki bi vsa ta nujna zla, povezana z denarjem, opravil namesto mene.

In sem si ga kupila! Pametni telefon, majhen v torbici in največji v svetu vseh mogočih opravil. Zdaj ga bom le držala v rokah in mu ukazovala, on pa bo v nekaj minutah vse uredil.

Najprej sem seveda naložila Android aplikacijo mBank@Net. Vizualno mi je všeč, slišala pa sem, da je tudi pregledna in odzivna. Če drugega ne, bom zdaj svojega robotka lahko vsaj vprašala, kje je najbližji bankomat ali poslovalnica, da se bom vlekla iz svojih zadreg.

A dobila sem veliko več. Še vedno ne morem verjeti, da se to v resnici dogaja – vozim se z vlakom iz službe domov, moje položnice pa so, čira čara, poravnane. Poskeniram, preverim podatke, plačam. Tako preprosto. Moj čas je unovčen in, kar je najbolje, nihče mi ne gleda pod prste, nihče me ne preganja, bankovci mi ne letijo po tleh med živčnim preštevanjem ...

Zvečer potem naravnost iz svoje udobne dnevne sobe vstopim v banko, poslovalnica je seveda že nekaj ur zaprta, jaz pa v miru pregledujem novo stanje na svojih računih.

Uf, se na srečo spomnim, sestri sem še vedno dolžna denar za predalnik, ki mi ga je pripeljala iz Ikee, no, pa dajmo –poiščem njeno TRR-številko in opravim transakcijo. In ko sem že ravno 'na banki', preverim še, kaj se dogaja z mojim eko stanovanjskim kreditom in rentnim varčevanjem. Tako, pa sem na tekočem in pomirjena.

Trikrat hura za mobilno banko! Kako lahkotno, v bistvu prijetno, če štejem še skodelico toplega čaja zraven.

Postajam povsem druga ženska, bolj sproščena in vedra, nad glavo mi pač ne visi kup nujnosti, za katere sploh nimam volje in časa. Obveznosti so mimogrede pod kapo, jaz pa imam čas, da prijateljico povabim na kavico plus posladek ter ju z dvignjeno glavo tudi plačam. Pa ne z gotovino, z njim, seveda, s svojim vsemogočnim robotom telefonom – z Moneto.

Hej, tudi za taksi ne potrebujem več polne denarnice, v bistvu sploh ne potrebujem denarnice! To ni več darilo, ki bi ga bila vesela za rojstni dan.

Zvečer bom odšla od doma z mini pisemsko torbico v roki – v njej bo samo moj dragi telefon, ki mi bo plačal predstavo v SNG Drami.

Življenje postaja lažje in zato tudi lepše.

Mojca Zemljak, foto Shutterstock

Več podrobnosti o mBank@Net in plačevanju z Moneto si lahko ogledate na strani mabankanet.pripravi.se

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri