Spomladanski vrt: praznik za naše čute

Sveže zelenje poganja povsod, čebulnice cvetijo kot za stavo in marsikatero drevesce in marsikateri grm si nadeneta najlepšo cvetno obleko. Če se pojavi še dišava, je pomlad takšna, kakršna mora biti: praznik za čute!

Spomladanski vrt: praznik za naše čute

Pri izbiri rastlin za lastni vrt se splača biti pozoren na dišeče predstavnice. Pogosto je to le vprašanje sorte, ali so vijolice oziroma tulipani balzam tudi za nos. Pri tem lahko pomaga že ime rastline: "odorata" (latinsko: dišeča) razkrije na primer dišečo vijolico (Viola odorata). In zakaj ne saditi narcise 'Tripartite' in tulipana 'Angelique' ali 'Beach Blossom' namesto sort, ki ne dišijo? Povprašajte in med naslednjim obiskom v vrtnariji ali med hojo skozi tedenski sejem ovohajte, ali trobentica in tulipan ponujata več kot le videz.

Posebno spomladi in zgodaj poleti je narava zelo radodarna z dišavami. Ne na-zadnje je treba privabiti veliko žuželk zaradi opraševanja. Med zgodaj cvetočimi grmi se marsikateri zavijejo v omamno sladke oblake: blagor tistemu, ki lahko sanjari pod cvetnimi grozdi glicinije. In kaj je lepšega od rezanja vej španskega bezga ali da vas ob vrnitvi domov na vrtu pozdravi dišava dišeče brogovite (Viburnum x Burkwoodii)! Grm zraste 2 do 3 metre visoko in obdrži listje tudi pozimi.

Podobno visoko zrastejo tudi zvezdaste magnolije (Magnolia stellata), ki počasi rastejo in so priporočljive prav za majhne vrtove. Kompaktne miniaturne drevnine, kot je pritlikavi španski bezeg, je možno gojiti celo kot posodovke. Toda ne le pri grmih in drevesih, tudi pri majhnih gostih na vrtu je možno najti takšne, ki močno dišijo: pod svetlimi grmi tvorijo šmarnice zeleno-bele preproge in hijacinte na gredah oddajajo dišeče oblake.

Z lonci in obešankami si dišave postavite v višino nosu. Na sončni terasi – na stojalu ali kot namizni okras – dišeče rastline dobijo častno mesto. Sladke pesniške narcise, zlati šeboj z vonjem vanilje, cvetne vijolice ali avriklji z osvežilno limonino aromo vabijo, da nežne odtenke ovohate od blizu.

Kako deluje dišava?

Vonjave so zapletene mešanice iz stotine različnih sestavin. Dišava vrtnice je sestavljena iz približno petsto posameznih snovi. Človek lahko razloči približno deset tisoč različnih vonjav. Vzbujajo spomine, asociacije, povzročajo dobro počutje ali vzbujajo odpor.

Tako je zato, ker so vohalni možgani neposredno povezani z limbičnim sistemom, sedežem za občutke in spomine. Če dišeče snovi pridejo do vohalne sluznice v nosni votlini, čutne celice pošiljajo impulze vohalnim možganom, kjer dišava bliskovito sproži občutek.

Vir / fotografije Moj vrt

Najbolj brano