Stanovanje z vizijo

Ko začutiš, da prostor ponuja toplino in vzbuja občutek, da si lahko odpočiješ, veš, da si prišel domov.

Dekor, 27. 4. 2013
Stanovanje z vizijo - Foto: Matevž Paternoster

Stanovanje v čudoviti staromeščanski hiši, ki je bila zgrajena v 17. stoletju, sta oblikovalca prostora, Katarina Krmelj in Zdravko Jurič, prenovila na željo lastnikov. Več kot tri metre visoki stropi, rahlo valovite stene in starinski elementi dajejo stanovanju pridih domačnosti in udobja ter veličino dediščine prostora, ki sta jo lastnika želela ohraniti.

Osnovna ideja je bila, da so barve v stanovanju enotne, tople, in da se prelivajo med seboj, zato tudi ni veliko izstopanj. Svoje mesto so našli le povezujoči materiali, ki poskrbijo za mehak prehod iz starinskega udobja v moderno realnost. V vseh prostorih so preproge in zavese, ki po mnenju Zdravka poskrbijo za največ topline.

Povezljivost prostorov

Kuhinja kot središče druženja je lastničin najljubši prostor. Ker je pred tem imela manjšo kuhinjo, je v novi končno lahko na dan prišla njena kreativnost, ki jo je prej pogrešala. Odprti prostor z lepo zaokroženim steklenim delom omogoča veliko svetlobe in življenja, zato se lastnica tu rada zadržuje.

kuhinja

Visoki sijaj omaric, globlji in višji pult ter kombinacija z ameriškim orehom ponovno poskrbijo za toplino, ki jo nekoliko strezni le belina prostora. Največ so pri kuhinji pridobili z dejstvom, da je prostor zdaj povezljiv s preostalimi, da lahko gostiteljica prijetno kramlja z gosti v jedilnici, medtem ko se posveča pripravi jedi.

Medtem ko je lastnica najbolj navdušena nad zračno in svetlo kuhinjo, celotna družina prisega na dnevni prostor, ki je malce bolj intimen, prav takšen, da se lahko v njem v miru sprostijo ob branju knjig ali gledanju televizije.

Temu primerna je tudi zofa Poliform, ki je udobna, mehka in idealna za popoldanski počitek. Ker tričlanska družina rada bere, je tam knjižna omara, ki poskrbi za malce dinamike, prostor pa umirja ambientalna svetloba stoječega svetila Foscarini in lestenca Gallery, ki ne vzbuja občutka vsiljivosti.

Radiatorje so domiselno prekrili v starinskem slogu in jim s tem dali še dodatno vrednost – polica pri oknu zdaj omogoča, da si oči odpočijejo v pomirjajočem razgledu. Osrednji element dnevnega prostora je kamin, kjer ob prasketajočih zvokih in prijetni toplini najraje leži njihov štirinožni prijatelj. Ta kamin pa ni edini v stanovanju, malce manjši je tudi v jedilnici, visoka peč pa ogreva prostorno spalnico.

Kraljevska spalnica in Otroška igrivost

V spalnem prostoru so ohranili parket, keramično peč, stare ogradne omare in vrata pa so prenovili, vendar ohranili njihovo vlogo in vrednost. Za toplino skrbijo rjave zavese, nekoliko svetlejša preproga Kymo in starinska klopca, starinski občutek pa razbijejo sodobna postelja Arca z okrasnimi blazinami, nočna omarica Poliform, nočni svetili Masiero in kup knjig ob postelji. Nekaj starinskih elementov so iz spalnice premaknili drugam, saj niso želeli, da ta postane muzej, temveč prostor, kjer se živi.

Edini prostor v stanovanju, ki dopušča malce več barvitosti, je otroška soba, kjer se njen mali lastnik odlično počuti. Ker je aktivno sodeloval pri izbiri pohištva in barv, je njegova najljubša modra prevzela prostor in skrbi tudi za to, da je ogromen prostor domišljeno optično pomanjšan in poln topline. Ker družina veliko časa preživi na morju, tudi mornarski videz sobe ni nič nenavadnega.

soba

Osnovni elementi so iz kakovostnih materialov, drugi pa so prehodni in omogočajo, da jih bo mladenič z odraščanjem lahko zamenjal.

Ambientalna svetloba

Oblikovalca sta velik poudarek namenila svetlobi, želela sta, da jo je dovolj, da je prijetna, najbolj pa sta ponosna na luči, ki spremljajo hodnik na poti do spalnice – gre za kristalne lučke, ki se odbijajo in poskrbijo za čudovit učinek. Poskrbela sta, da je svetloba tudi funkcionalna, nikakor pretirana in vsiljiva, le prijetna osvetlitev v temnejših delih dneva.

V stanovanju, ki ima osnovni tloris v obliki križa, je odlična povezava med prostori. Poleg omenjenih prostorov so tu še kopalnica, utiliti in stranišče za goste. Lastnika sta želela ustvariti prijetno domovanje, kjer lahko odmislijo vsakdanji vrvež in se posvetijo družinskemu vzdušju. Tako so v stanovanju le osnovi elementi in videti je, da je vsaka stvar, ki so jo v prostor postavili, popolnoma premišljena. Noben predmet, ki ga odložijo ob prihodu domov, tako ni videti kot navlaka, temveč kot del celote.

Stanovanje, ki je na prvi pogled minimalistično, pa vendar povsem domačno, šele z bivanjem v njem razkriva detajle, ki poskrbijo za posebno vrednost. Poleg starinskih elementov so omembe vredne predvsem posrebrene kljuke, ki se lesketajo kot starinska srebrnina. In meščanska družina, ki ima čut za starinsko vrednost posameznih elementov, bo vsekakor poskrbela, da se bo čustvena vrednost takšne dediščine s posebnim občutkom prenesla tudi na prihodnje generacije.

Besedilo: Manca Čampa

Najbolj brano