Še nimate novoletne smrečice? Tukaj dobite najlepšo + top triki, kako jo vzdrževati

Izbira novoletne jelke je poleg vseh ostalih obveznosti, ki jih imamo v decembru, postala zagotovo ena izmed najbolj pomembnih nalog.

Dekor, 22. 12. 2021
Še nimate novoletne smrečice? Tukaj dobite najlepšo + top triki, kako jo vzdrževati - Foto: Profimedia

Dve najbolj pogosti vprašanji, ki si jih postavimo pred postavitvijo smrečice, sta: Kdaj jo bomo postavili in ali bi raje izbrali umetno ali naravno novoletno jelko. Izbira je zares številčna, vedno več ljudi pa se odloča za naravno izbiro, saj ta s svojim vonjem, obliko in celotno podobo, zares pričara pravi božični duh.

Če svoje novoletne jelke še niste kupili, jo letos lahko najdete tudi v Sanjskem šopku. Na voljo so kavkaška jelka, srebrna smreka in omorika, vse v štirih različnih dimenzijah in vzgojene v Sloveniji nad Cerkljansko dolino. Vse so požagane na isti dan, kot so dostavljene na vaš naslov. Po želji jo tudi nasadijo na podstavke. Poleg tega poznajo lastnika, ki novoletne jelke vzgaja in območje, kjer novoletne jelke rastejo, ob koncu praznikov pa jo tudi odpeljejo.

A še preden se odločite za nakup naravne jelke, morate vedeti, kako zanjo skrbeti in kaj z njo narediti po koncu novoletne sezone. Metka, lastnica Sanjskega šopka, je zato za vse, ki ste že kupili naravno novoletno jelko ali pa jo še iščete, pripravila krajši vodič z nasveti, kako izbrati naravno jelko, kako skrbeti zanjo, da bo zdržala in kaj narediti z njo ob koncu praznikov.

2 nasveta za ohranjanje sveže smrečice:

1. Primerna temperatura

Jelke ne postavljate v bližino grelnih naprav. Rasle so namreč na prostem, zato so vajene nizkih temperatur.

2. Poskrbite za vnos vlage

Optimalnih razmer, v katerih je rasla, ji sicer v domovanju ne morete ponuditi, zato poskrbite, da jo razvajate z zadostno količino vlage. Eden preprostejših trikov, da ji zagotovite dovolj vlage, je, da pripravite podstavek (npr. lonec) za jelko, v katerem bo voda. Najbolj uporabna zadeva je lonec, napolnjen z drenažnim peskom, ki poskrbi za fiksacijo jelke in dobro drenažo. Poskrbite, da bo vlage dovolj in jo po potrebi dodajajte.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Praznični navdih: Tako so zvezdnice okrasile svoja božična drevesca

Priporočamo tudi: 7 božičnih filmov, ki si jih te praznike lahko ogledate na Netflixu

Najbolj brano