Razglašeni finalisti nagradnega natečaja DesignEuropa in dobitnik posebne nagrade za življenjske dosežke

Stol Nico Less, ki ga je za proizvodno podjetje Donar d.o.o. zasnoval Primož Jeza, je bil razglašen za enega od finalistov med prijavljenimi modeli na nagradnem natečaju DesignEuropa v kategoriji malih in novo ustanovljenih podjetij.

Dekor, 18. 10. 2018
Razglašeni finalisti nagradnega natečaja DesignEuropa in dobitnik posebne nagrade za življenjske dosežke - Foto: Promocijsko gradivo

Nagradni natečaj DesignEuropa organizira Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), s katerim želi nagraditi odličnost na področju modelov in njihovega upravljanja med imetniki registriranih modelov Skupnosti.

Nagrade DesignEuropa se podeljujejo v treh kategorijah: industrijska podjetja, mala in novo ustanovljena podjetja ter posebna nagrada za življenjske dosežke.

Finaliste in dobitnika nagrade za življenjske dosežke je izbrala žirija natečaja DesignEuropa, tj. ugleden odbor strokovnjakov na področjih gospodarstva, oblikovanja in intelektualne lastnine.

Dobitniki nagrad v kategorijah industrijsko oblikovanje ter mala in novo ustanovljena podjetja bodo razglašeni na slavnostni podelitvi, ki bo potekala 27. novembra v Varšavi.

Na ta dan bodo posebno nagrado za življenjske dosežke podelili Hartmutu Esslingerju, enemu od najvplivnejših industrijskih oblikovalcev v poznem 20. stoletju in na začetku 21. stoletja.

Predsednica žirije Luisa Bocchietto je ob razglasitvi finalistov izjavila:

„Naša žirija je imela pri izbiri osmih finalistov izmed tolikšnega števila izvrstnih prijav izredno težko, a hkrati prijetno nalogo. Vsi modeli, ki so bili izbrani med finaliste, prispevajo k uspešnem poslovanju njihovih podjetij ter so dokaz dobrega upravljanja pravic intelektualne lastnine in visokih estetskih vrednot.“

Izvršni direktor Urada Evropske unije za intelektualno lastnino Christian Archambeau je dejal:

„Naših osem izvrstnih finalistov predstavlja raznovrstnost industrijskega modela in njegovo uporabo v številnih gospodarskih panogah. To priča o pomembnosti modela kot dragocenega poslovnega sredstva in gibala ustvarjanja novih delovnih mest ter gospodarske rasti. Dobitnik nagrade za življenjske dosežke Hartmut Esslinger je s svojo izjemno poklicno potjo pokazal, kakšen vpliv ima lahko nek evropski oblikovalec v ZDA, Aziji ali drugod po svetu. Njegovo življenje in delo poudarjata preobrazbeno moč modelov, ne le za industrijo, temveč za ves svet.“

Finalisti v kategoriji industrijskih podjetij:

ARTIS pheno, robotski angiografski sistem s C-lokom (imetnik registriranega modela Skupnosti in proizvajalec: Siemens Healthcare GmbH; oblikovalca: Nadja Roth (notranja oblikovalka) in Tobias Reese (at-design GbR):

Žirija je pri tem izdelku cenila skladnost oblikovalskega jezika in zasnovo na splošno, ki se obe gibljeta okoli potreb bolnikov. Zasnova izdelka ARTIS pheno zdravstvenemu osebju omogoča, da izvaja postopke z optimalnim dostopom do bolnika ter pomaga pri boju proti okužbam in povečanju varnosti bolnikov.

Docks, modularno vrtno pohištvo (imetnik registriranega modela Skupnosti in proizvajalec: Gandía Blasco S.A.; oblikovalec: Romero Vallejo):

Podjetje Gandía Blasco je že uveljavljen proizvajalec vrtnega pohištva, izdelki Docks pa uporabnikom omogočajo, da brez težav oblikujejo različne pohištvene sestave v sklopu glede na njihov okus in potrebe. Žirija je izpostavila bogat nabor različnih sestavov, ki jih je mogoče ustvariti z razmeroma majhnim številom modulov.

Intercom, pametni video hišni zvonec (imetnik registriranega modela Skupnosti in proizvajalec: Fibar Group, S.A.; oblikovalec: Maciej Fiedler):

Intercom je razvilo poljsko podjetje FIBARO, ki deluje na področju interneta stvari. Uporabnikom omogoča, da lahko daljinsko nadzorujejo svoj dom s pomočjo širokokotne varnostne kamere, ki zagotavlja visokokakovostne videoposnetke polne visoke ločljivosti. Žirija je pri tem modelu izpostavila povezavo digitalnih tehnologij z novimi funkcijami in uradnimi rešitvami.

Origami, zložljiv radiator (imetnik registriranega modela Skupnosti in proizvajalec: Tubes Radiatori SrL; oblikovalec: Alberto Meda):

Po navdihu japonske umetnosti origami gre pri tem izdelku za raztegljiv in zložljiv radiator oblikovalskega podjetja, ki je dobro uveljavljeno v tem sektorju na evropski in mednarodni ravni. Žirija je zlasti pohvalila oblikovno kakovost ter dinamično naravo in prožnost videza izdelka.

Finalisti v kategoriji malih in novo ustanovljenih podjetij:

Air.Go.2.0, rešitev za samodejno oddajo prtljage na letališčih (imetnik registriranega modela Skupnosti: Marcus P Holding, proizvajalec: Marcus Pedersen ApS; oblikovalka: Sara Clement):

Air.Go.2.0 je sistem za samodejno, samopostrežno oddajo prtljage, ki letališčem pomaga zmanjšati čakalne vrste na območju za prijavo na let. Žirija je izpostavila zasnovo izdelka „ki zadovoljuje potrebe uporabnika in odpravlja težave“. Poudarila je tudi, kako se je model združil z njegovim okoljem v korist končnega uporabnika.

Braster, sistem za pregledovanje dojk na domu (imetnik registriranega modela Skupnosti in proizvajalec: Braster S.A.; oblikovalci: Arif Veendijk, Grzegorz Ciupiński, Jakub Oller, Jeroen de Graaf, Michał Biernat, Reiner Halbertsma, Rogier Braak, Sander Patje):

Sistem Braster ženskam omogoča, da v udobju domačega naslonjača opravijo zanesljiv, neboleč in učinkovit pregled dojk. Naprava spremlja porazdelitev temperature v tkivu dojk in beleži območja z višjo temperaturo, kar lahko kaže na maligne spremembe, ki jih je treba dodatno diagnosticirati. Sistem je sestavljen iz naprave Braster, mobilne aplikacije in algoritmov umetne inteligence, ki omogočajo samodejno tolmačenje rezultata v medicinskem centru na daljavo. Žirija je cenila uporabniku prijazno funkcionalnost izdelka in njegovo sodobno zasnovo.

Loclock, sistem za parkiranje koles (imetnik registriranega modela Skupnosti in proizvajalec: Durbanis SLU; oblikovalec: Alex Fernández Camps):

Loclock je sistem za parkiranje koles, ki je bil zasnovan kot zelo odporen in trpežen, z gladkimi, mehkimi površinami za zmanjšanje obremenitev in poškodb okvirjev koles. Na voljo je v desetih različnih barvah in je zelo enostaven za namestitev. Žirija je pohvalila enostavnost in funkcionalnost modela.

Stol Nico Less (imetnik registriranega modela Skupnosti in proizvajalec: DONAR d.o.o.; oblikovalec: Primož Jeza):

Nico Less je preprost, a edinstven stol, ki je narejen iz filca (70 % filca je pridobljenega iz recikliranih plastičnih stekleničk). Oblika stola je kombinacija toplote in tlaka, ki ustvarjata udoben model, prilagodljiv obliki človeškega telesa. Žirija je izpostavila trajnost in enostavnost uporabe izdelka.

Dobitnik nagrade za življenjske dosežke: Hartmut Esslinger

Nagrado za življenjske dosežke bodo podelili Hartmutu Esslingerju, nemškemu industrijskemu oblikovalcu, katerega svetovna poklicna pot je trajala pet desetletij. Glavno vodilo gospoda Esslingerja, ki je mogoče najbolj znan po njegovi zasnovi oblikovalskega jezika „Sneguljčice“ za podjetje Apple v osemdesetih letih 20. stoletja, je vedno bilo: „oblika sledi čustvom“.

Esslinger je od svojih zgodnjih dni, ko je ustvarjal izdelke za podjetji Wega in Sony, do tesnega sodelovanja s Stevom Jobsom pri podjetju Apple oral ledino kot eden izmed najvplivnejših in najbolj inovativnih strokovnjakov na področju oblikovanja.

Oblikovalski studio frog design, ki ga je ustanovil leta 1969, je sedaj mednarodno podjetje, ki je prisotno v enajstih državah. Poleg podjetja Apple je sodeloval z najrazličnejšimi mednarodnimi strankami, kot so denimo Disney, Siemens, Lufthansa in Louis Vuitton. Po upokojitvi leta 2006 se je posvetil poučevanju, nazadnje na Univerzi v Šanghaju na Kitajskem. Po besedah žirije natečaja DesignEuropa je „spremenil mišljenje o oblikovanju, kar je vplivalo na cel svet.“

O NATEČAJU DESIGNEUROPA

Nagradni natečaj DesignEuropa, ki ga organizira Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) v sodelovanju s poljskim patentnim uradom(UPRP), nagrajuje odličnost na področju modelov in njihovega upravljanja med imetniki registriranih modelov Skupnosti, ne glede na to, ali gre za posamezne imetnike pravic, mala podjetja ali velike gospodarske družbe. Registrirani model Skupnosti je enotna pravica intelektualne lastnine, ki velja v vseh 28 državah članicah EU in ki jo upravlja urad EUIPO.

O URADU EUIPO

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) je decentralizirana agencija EU s sedežem v španskem Alicanteju. Upravlja registracijoblagovnih znamk Evropske unije in registriranih modelov Skupnosti, ki zagotavljajo varstvo intelektualne lastnine v vseh 28 državah članicah EU, ter sodeluje z nacionalnimi in regionalnimi uradi EU za intelektualno lastnino.

Najbolj brano