Poglejte, katera je najboljša izbira barve za vaš dom!

Kaj menite, katera? Mi pravimo, da je to rožnata. Preverite, zakaj.

Dekor, 25. 1. 2017
Poglejte, katera je najboljša izbira barve za vaš dom! - Foto: Profimedia in promocijsko gradivo

Raziskali smo njeno pot od modne izobčenke do najbolj priljubljenega odtenka.

Zanimivo je opazovati, kako se skozi čas spreminja pomen barve

Rožnata se je preobrazila večkrat kot katerakoli druga barva, na začetku 21. stoletja pa se je pojavila kot najbolj pomenska barva. Le malokdo si namreč ne ustvari mnenja o rožnati kot pretirano ženstveni barvi.

Rožnato je pod svoje okrilje vzela visoka moda

Chanelova kolekcija za jesen in zimo 2016. V konceptu notranjega dizajna pa je bila resnično sprejeta kot osvobojena predsodkov o spolu. Skandinavski oblikovalci so jo z vsem srcem vzeli za svojo. Ponujajo nam pudrasto rožnate odtenke, ki v kombinaciji s sivo in toplimi odtenki, kot je gorčično rumena, ter lesom zabrišejo vse podobnosti z barbi. V taki spremljavi jih še moški sprejmejo v svoje domove. Japonski studio Nendo, znan po preprostem dizajnu, je v Tokiu odprl trgovino s klobuki, odeto v rožnate in čokoladno rjave odtenke.

Če temu dodate dejstvo, da Kelly Hoppen, kraljica nevtralnih barv, oblikuje v rožnatih odtenkih – ena od njenih kolekcij za dom se imenuje Življenje v rožnatem –, ste lahko prepričani, da je rožnata svojo nepomembnost pustila v ozadju.

Odnos spolov do rožnate je bil dolgo zaznamovan ...

A ne vedno s takšnim pomenom, kot ga poznamo danes. V stari Kitajski so bile tkanine v modri barvi veliko dražje od rožnatih, zato je bila modra namenjena le moškim. Beseda roza je v angleški jezik vstopila v 17. stoletju, najverjetneje iz nizozemske besede pinken, in ima izrazito ženski prizvok. V 18. stoletju je rožnata v Evropi postala univerzalna glede na spol, tako za ženske kot za moške je bilo modno nositi rožnate tkanine. Do ločitve je ponovno prišlo v 19. stoletju, vendar v drugačni preobleki.

Rožnata je zdaj spominjala na vojno rdečo, zato je bila najbolj primerna za moške. Ženske so se začele oblačiti v pastelno modro, svetlejšo različico sinje modre, ki je bila rezervirana za ogrinjala Device Marije na nabožnih poslikavah. V 40. letih so se dokončno odločili, da je rožnata barva za deklice. Morda je za to zaslužna tudi filmska starleta Jayne Mansfield iz petdesetih in njen dom v Hollywoodu, znan tudi kot Rožnata palača, kjer je bilo vse od zidu do v celoti tapecirane kopalnice rožnato.

Stanovanje v rožnatem

Glede na hitro se spreminjajočo identiteto rožnate ni čudno, da se mnenja številnih ljudi o njej razlikujejo

Rožnate odtenke boste ali vzljubili ali zasovražili v dizajnu Indie Mahdavi za Sketch v Londonu, kjer je nežen pudrasto rožnat žamet združila z marmornatimi tlemi in zlatimi kovinskimi detajli ter skicami Davida Shrigleyja. Če se vam to zdi preveč drzno, preučite kolekcije danske znamke Fritz Hansen in Muuto, kjer je rožnata uporabljena bolj diskretno in premišljeno.

Klasičen stol Swan Arneta Jacobsena, na primer, je iz bledo rožnatega usnja.

Rožnata v prostor vnese mehkobo in prefinjenost

Dobro se poda k temnim barvam, saj poživi sobo, kombiniramo jo lahko z belo, čokoladno rjavo in črno, saj ni tako ostra kot modra. Je tudi odlična izbira, če želite dom narediti bolj domač, kajti s svojim pomirjajočim vplivom pripomore k boljšemu razpoloženju. Enako pa ne velja za živo rožnate odtenke, ki zahtevajo preveč pozornosti. Nežni rožnati odtenki celo okrepijo sijaj, še zlasti na stenah ali kot svetilke. Čeprav gre za toplo barvo, ne spominja na sladke žvečilne gumije, in s svojim občutkom zadimljenosti dokazuje, da ni samo za dekleta.

Vedno več pozornosti namenjamo svojim domovom, ki jih uporabljamo kot prostor za pobeg, kjer lahko mirno bivamo in dihamo. Vrnitev rožnate je intuitivna, saj navdaja z življenjem, naš obstoj pa se trenutno zdi izčrpavajoč. Če vse to vemo, se sploh še kdo lahko upre moči rožnate?

Pripravila Manca Pogačar

Preberite še: Martina Žilavec: S svojimi kreativnimi idejami je poletela do oblakov in Nina Mihovec: "Če bi dvomila, se verjetno večine stvari ne bi lotila."

Priporočamo tudi: 5 trikov, zaradi katerih ne bo želel iz vaše spalnice

Najbolj brano