Oddih nekoliko drugače

Ste tudi vi med tistimi, ki potrebujejo oddih od navadnega oddiha? Včasih pomaga že fantaziranje o luksuznem hotelu s prestižnim imenom in vašima inicialkama na kopalnem plašču ter odlično sobno postrežbo ali pa sanjarjenje o hotelih in letoviščih s prav posebno vsebino ...

Dekor, 18. 10. 2014
Oddih nekoliko drugače - Foto: promocijsko gradivo

Encuentro Guadalupe

Mehika

Južno od San Diega je nora in nemirna Tijuana, zloglasno mejno mesto. Še južneje leži Valle de Gaudalupe, najbolje varovana mehiška skrivnost. Zamislite si bujno dolino z več kot 60 vinskimi kletmi in intimno kmetijo, ki zalaga mize restavracij. Zveni mamljivo, mar ne? Tu gostom postrežejo s kakovostnimi izdelki, tu ni gneče in nepričakovanih presenečenj, kot je črv v steklenici mezcala.

Hotel sam sebe imenuje antiletovišče, kar pomeni: nobenega otroškega vrišča, nobenih avtomobilov in motečih pritiskov zunanjega sveta, samo prelep bazen, obdan s puščavo in 20 luksuznimi kabinami za bivanje.

Vsaka od ekohišk je zgrajena iz stekla in jekla, z lastno teraso in prikup­nim lončenim kaminom. Ker so bivališča zgrajena na podstavkih, podobnim hoduljam, se zdi, kot da bi lebdele nad Marsu podobno pokrajino, zato ponujajo neverjeten razgled na dolino pod seboj. Takšna vrsta udobja na tako nepričakovanem prizorišču je redka, letovišče pa na vsakem koraku neverjetno preseneča. Tako kot na primer z restavracijo Origen na kraju samem, ki s svojo kuhinjo na odprtem ponuja eksperimentalno svetovno kulinariko. Dober tek!

Več na: encuentroguadalupe.com

Garden Village Bled

Slovenija

garden village bled

Ni se vam treba odpraviti daleč, da dosežete počitniška nebesa. Malo pred Bledom, v prečudoviti zeleni pokrajini, v zavetju krošenj dreves najdemo turistični ekološki kompleks Garden Village Bled. Tu bodo svoje otroške sanje izpolnili vsi, ki se bodo odločili za prenočitev v eni izmed šestih hišk na drevesih.

Zunanjost hišk je preprosta, prvinska, notranjost pa je stilsko dovršena, namenjena udobju in sprostitvi. Poleg čajne kuhinje in dveh spalnih prostorov v dveh ravneh se v hiški znajde tudi mreža za plezanje, zibanje ali sproščanje za majhne in velike. Za avanturistične duše je vzdolž potoka in ribnika še devet šotorov na pomolih. Manjši šotori, opremljeni z velikimi ležišči in električnim priključkom, bodo pogostili do dve osebi.

S povezavo pomolov se šotori lahko združijo v večje enote, primerne za družine in večje družbe. Idilično sobivanje z naravo, vendar v popolnem razkošju, pa bodo doživeli tisti v glamuroznih šotorih. Šest izbrano opremljenih šotorov za štiri osebe, vsak na svoji jasi, ponuja udobno in klimatizirano bivanje, ki jim pripada tudi zunanja ogrevana kad. V dveh apartmajih z džakuzijem v dnevnem prostoru se bodo dobro počutili vsi, ki od bivanja zahtevajo še malce več.

Pod hiškami na drevesih si lahko gostje v posebnem bazenu s hladno izvirsko vodo privoščijo knajpovo terapijo in refleksno masažo nog ter se pregrejejo v finski savni, umeščeni med drevesi nad potokom.

Več na: gardenvillagebled.com

The Balancing Barn

Anglija

the balancing barn

Če se postavite neposredno pred sodobni skedenj, ki je skrit le nekaj kilometrov od obale Suffolka, boste najprej opazili kvadratu podobno hišo s trikotno streho, takšno, kot jo rišejo otroci v vrtcu. Toda naj vas to ne zamoti, ko se boste sprehodili naokoli in si posest natančneje ogledali, boste ugotovili, da hiša stoji na konzoli s 15 metrov štrlečim robom s hriba ter kot gugalnica lovi ravnotežje v zraku.

Inovativna točka za pobeg v bližini starinskega mesta Walberswick ima štiri spalnice – dovolj manevrskega prostora, da pogostite še najbližje prijatelje. Prijetno dnevno sobo uokvirjajo okna, ki segajo od tal do stropa in ponujajo panoramski pogled na podeželje, tako kot tudi kuhinjo, ki je kot nalašč za pripravljanje slastnih obrokov.

Stenske obešanke jemljejo navdih iz slik pokojnega lokalnega umetnika Johna Constableja in Thomasa Gainsborougha, medtem ko sta pohištvo in preostala notranja oprema kot iz Pinterest profila najbolj vročih navdušencev nad modernim dekorjem: rjuhe iz egiptovskega bombaža, jedilna miza in ujemajoči se Eamesov gugalnik. Celoten skedenj je oblečen v ploščice iz nerjavečega jekla, kar mu daje rustikalen, a še vedno sodoben občutek razkošja.

Več na: living-architecture.co.uk

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano