Naredi sam: okrasni lonček za rože

V prostem času pobarvamo običajne keramične okrasne lončke z živimi barvami. Narišemo cvetove, liste ali črte. Barve za keramiko dobimo v prodajalnah s hobi materialom.

Naredi sam: okrasni lonček za rože

Potrebujemo:

povoščen namizni prt, svinčnik, ravnilo, geotrikotnik, ostre škarje, šivalni stroj, sukanec.

Izvedba:

Plastificiran, plastičen ali z vodoodbojno prevleko prekrit kuhinjski prt lahko uporabimo na več načinov. Z njim pogrnemo mizo, iz ostankov pa urežemo okrasne lončke za kuhinjske lončnice. Žal doma ne moremo delati varjenih šivov, ki bi omogočali nepropustnost lončkov, zato bomo še naprej pazili, da rože ne bodo preveč zalite. Sicer pa lahko na dno okrasnega lončka namestimo plastičen podstavek za vodo. Zelišča ali lončnice pustimo kar v plastičnih lončkih, ki jih potem, ko jih zložimo v okrasne lončke, obložimo z mahom, kroglicami ali na kratko narezanimi vejicami. Rob plastičnega lončka povsem pokrijemo.

Kako naredimo okrasni lonček?

Najprej izmerimo obstoječe lončke, v katerih so lončnice. Iz prta izrežemo kvadrate 11 x 11 cm, 13 x 13 cm in 15 x 15 cm. Dobimo dna. Urežemo še po štiri pravokotnike ali kvadrate za stranice. Upoštevamo dodatke za šive. Dele sešijemo v kocko, zgornji rob zapognemo za 1 cm in z lica naredimo okrasni šiv. Na površine lahko nalepimo okrasne predmete.

Enake posodice lahko naredimo iz blaga. Blago prej ojačamo tako, da nanj nalikamo trdo podlogo za senčnike pri lučkah. Tako podlogo dobite v Elni na Gosposvetski cesti v Ljubljani. Možnost: Izdelke lahko polepšamo z okrasnimi ali vezilnimi šivi. Ostanke blaga na notranji strani nagnemo na stran in jih zalepimo.

Blago za namizne prte z vodoodbojno apreturo, plastificirano blago za namizne prte in plastiko za prte dobite v večjih prodajalnah z gradbenim materialom in v nekaterih specializiranih prodajalnah za dom.

Najbolj brano