Slovenski izdelek je zdaj v stalni zbirki Muzeja moderne umetnosti v New Yorku!

Od 12. februarja 2018 je slovenski izdelek uvrščen v slovito stalno zbirko industrijskega oblikovanja Muzeja moderne umetnosti v New Yorku.

Dekor, 8. 4. 2018
Slovenski izdelek je zdaj v stalni zbirki Muzeja moderne umetnosti v New Yorku! - Foto: Profimedia

Slovenski oblikovalec prof. Niko Kralj je kot mlad arhitekt izdelal družino izdelkov Rex, od katerih je najbolj prepoznaven Rex fotelj, ki je končno podobo dobil že pred šestimi desetletji.

Izdelovali so ga polna štiri desetletja in v tem času je dosegel vse svetovne trge.

Podjetje Rex Kralj d.o.o. je z neverjetnim entuziazmom in spoštovanjem do preteklosti začelo oživljati skromno delo naše uspešne slovenske pohištvene tradicije. Lotili so se dediščine prof. Nika Kralja oziroma izdelkov nekdaj cvetoče tovarne Stol v Kamniku. Najpomembnejši izdelek, na katerem temeljita razvoj in ponudba podjetja, je seveda Rex.

Znamke preteklosti dosegajo višje vrednosti od tistih, ki
nastajajo in umirajo vsak dan. 

Proces priznanja in dejanske umestitve slovenskega avtorja v galerijo najvidnejših svetovnih oblikovalskih imen, je trajal več let.

Družba Rex Kralj iz Ljubljane je z blagovno znamko REX KRALJ poleg legendarnih Rexov oživila še druge Kraljeve izdelke. Pridobila je dva fotelja iz prve serije proizvodnje v letu 1956, ki je bil v lasti in uporabi v frankfurtski univerzi ter ga podarila Muzeju moderne umetnosti v New Yorku, ki ga je uvrstil v svojo stalno zbirko. 

Šele v letu 2018 lahko slovensko oblikovanje s pravim ponosom nadaljuje pot, ki so nam jo zaupali naši predhodniki. Duh pokojnega profesorja Kralja je zdaj zagotovo zadovoljen in verjetno na svetu ni oblikovalca, ki bi si želel še kaj drugega.

Fotografije: Rex Kralj

Preberite še: Že poznate najpomembnejšo zapoved feng šuja?

Priporočamo tudi: Ruski psiholog odkriva, kako učinkovito rešiti življenjske probleme

Najbolj brano