Kako v poletnih dneh poskrbeti za šopek cvetja?

Preverite, kako v vročih in suhih dneh poskrbeti za daljšo obstojnost vaših cvetličnih šopkov!

Promocijsko sporočilo, 23. 8. 2022
Kako v poletnih dneh poskrbeti za šopek cvetja? - Foto: Promocijsko gradivo

Letos poleti se srečujemo s še posebej suhim in vročim vremenom, vročinski vali pa so takšni, kakršnih že dolgo ne pomnimo. V tako hudi vročini pa ne trpimo samo mi, ampak tudi cvetlice in čudoviti šopki, ki lahko zaradi temperaturnih razmer še hitreje ovenijo.

Če ne želite, da od šopka svežega cvetja, ki ste ga ravnokar kupili, ostane samo uvela in posušena senca, je Metka iz Sanjskega šopka za vas pripravila nekaj nasvetov, kako poskrbeti za daljšo obstojnost, kar vam bo še posebej prav prišlo v tej vročini.

Izberite čisto in ustrezno vazo

Preden boste šopek dali v vazo, ga seveda ne pozabite odviti – odstranite ovojni papir, mrežice in ostale dodatke. Nato izberite pravo vazo. Kako?

Tukaj je nekaj trikov, kako izbrati primerno vazo:

  • Izbirate lahko med keramično ali stekleno vazo. Če želite podaljšati življenjsko dobo šopka, je steklo bolj primerno, saj boste hitreje opazili, da je voda umazana in je čas, da jo zamenjate.
  • Pomembna je tudi velikost vaze – lažje in bolj krhko cvetje spada v višjo vazo, močne cvetove pa postavite v nižjo vazo.
  • Bodite pozorni tudi na velikost odprtine – če je preozka, so lahko cvetna stebla utesnjena ali nasprotno, če je ustje preširoko, aranžma ne bo imel nobene oblike in bodo rože »plavale« vsaka po svoje.

Odrežite spodnji del stebla

Preden šopek postavite v vazo, odrežite spodnji del stebla – od 2 do 3 cm stebla, pod kotom 45 stopinj. S tem omogočite večji pretok vode v samo steblo.

Najbolje je, da stebla prirežete vsakič, ko menjate vodo. Rez boste najlažje naredili z vrtnimi škarjami ali ostrim nožem.

Odstranite liste pod vodno gladino

Na delu stebla, ki je potopljen v vodi, je potrebno odstraniti vse liste. To ne bo le izboljšalo videza vašega šopka, ampak tudi preprečilo nastanek bakterij. Brez bakterij pa voda dlje časa ostane čista in brez neprijetnega vonja.

Če se želite izogniti bakterijam, je pametno da cvetje vsak dan preverjate in odstranite odmrle zelene ter cvetne liste.

Poskrbite za ustrezno temperaturo vode

Vazo napolnite do dveh tretjin. Najbolje je, da izberete mlačno vodo. Nekoliko toplejša voda bo namreč spodbudila odpiranje cvetov.

Pri rezanem cvetju raje uporabite hladnejšo vodo – predvsem pri čebulnicah, pri katerih želite počasnejše odpiranje listov.

Pri izbiri temperature bodite pozorni tudi na trdoto stebla – trše in olesenelo steblo potrebuje več in toplejšo vodo, mehkejša stebla pa ravno obratno.

Nahranite rože

Poleg klasične nege, kot je izbira prave temperature vode, rezanja stebel in menjavanja vode, obstajajo tudi drugi načini za ohranjanje obstojnosti rož.

Kaj vse pripomore k daljši obstojnosti šopka?

  • Jabolčni kis ali limona + sladkor + belilo: kis deluje protibakterijsko, sladkor pa predstavlja dodatno hranilo za rože
  • Aspirin: znižuje pH vode, kar omogoča hitrejše vpijanje in preprečuje venenje
  • Bakreni kovanci: preprečujejo bakterijam, da bi napadle cvetje
  • Sladka gazirana pijača: cvetlice črpajo hranilne snovi in dišijo še slajše
  • Vodka: zavira proizvajanje etilena, kar upočasnjuje venenje cvetov
  • Vnaprej pripravljeno hranilo za rože: običajno ga dobite že ob nakupu šopka v cvetličarni

Redno menjujte vodo

Žejne rože so mrtve rože, zato redno preverjajte nivo vode. Že drugi dan dolijte vodo, v celoti pa jo zamenjajte tretji dan. Tako boste najbolje izkoristili hranila in dodatke.

Izogibajte se sovražnikom rezanega cvetja

Sovražniki rezanega cvetje so sonce, vročina, vlaga, prepih in sadje, zato obvezno šopek postavite v prostor z nižjo temperaturo, ne postavljajte ga direktno na sončno svetlobo ali v bližino radiatorjev. Izogibajte se odprtim oknom, neposredni bližini klimatske naprave in ventilatorjem.

In kaj narediti, ko šopek začne izgubljati svežino?

Posušite ga! Vsi obožujemo suho cvetje, kajne? Še posebej kakšne romantične vrtnice. Sušite šopek obrnjen na glavo, medtem ko je privezan za steblo. Če želite, da suhe rože dlje časa ohranijo barvo in obliko, jih poškropite z lakom za lase.

Najbolj brano