Johan Lindsten - pohištvo kot umetniško delo

Oblikovalca Johana Lindstena navdihujejo potovanja, kultura in vsakodnevne izkušnje z umetniškimi deli, ki jih ustvarja.

Dekor, 6. 3. 2015
Johan Lindsten - pohištvo kot umetniško delo - Foto: promo

Johan, ki zveni veliko zrelejše, kot je običajno za 32-letnika, pravi: »Nemogoče je vedeti, katera pot te bo nekam pripeljala. Najpomembneje je, da izberete tisto, po kateri si res želite iti.« Ta misel mu je pomagala oblikovati kariero – od ustanovitve Lindsten Form Studia takoj po diplomi leta 2008 do osmišljanja za Cappellini in FontanaArte.

Čeprav je diplomiral iz pohištvenega oblikovanja na univerzi v Linkopingu na Švedskem, se je loteval različnih projektov. »Ko se ozrem nazaj, vidim, kako sem pobiral smetano in ustvarjal lastno pot,« pravi oblikovalec, ki je svoj prvi izdelek izdelal kot najstnik. Med učno uro iz obdelovanja lesa so ga prosili, da izdela nekaj povsem svojega. Spomni se, da je pri trinajstih izdelal stojalo za CD-je, in ponosen je, da se je skica prelevila v pravi izdelek, kar je zanj pomenilo prelomnico.

Od tedaj pri svojem delu nima posebno začrtanega procesa. Johanovo izhodišče je po navadi vprašanje, ali lahko neko stvar izboljša ali naj ji preprosto sledi in ustvari prototip. Preden se začne proizvod­nja, izdela natančne 3D-modele in predstavitve, teste in tehnične risbe. Po njegovem mnenju je material ključnega pomena: »Les je idealen zaradi njegovih lastnosti in zmogljivosti. Ponuja veliko različnih in preprostih procesov obdelovanja, oblikovanja in spajanja.«

Na Lindstenov iznajdljivi repertoar vplivajo potovanja, kultura, vsakdanje izkušnje, glasba, fotografije in umetnost. Ustvarjanje je zanj ustvarjanje nečesa, kar je lepo, radostno in navdihujoče, ter način prelivanja misli in čustev v fizični izdelek.

Prevedla in priredila: Tadeja Jereb

Najbolj brano