Iščete novo stanovanje? Če boste upoštevali teh 7 nasvetov strokovnjakov, boste zagotovo našli sanjskega

Kako med poplavo izbire najti tistega pravega?

Dekor, 6. 1. 2022
Iščete novo stanovanje? Če boste upoštevali teh 7 nasvetov strokovnjakov, boste zagotovo našli sanjskega - Foto: Profimedia

Ko se lotevamo resnega iskanja stanovanja na izjemno konkurenčnem trgu nepremičnin, nam lahko v pomoč pridejo nasveti strokovnjakov. Med krmarjenjem med pestro izbiro je priporočljivo obkljukati naslednje pogoje:

1. Če je le mogoče, sodelujte z nepremičninskim posrednikom

Sodelovanje s strokovnjakom iz branže vam zagotovo omogoča dostop do najboljših stanovanj, ki so sveža na trgu. "Pri iskanju stanovanja je vedno dobro imeti notranje vire," pojasnjuje Amanda Thompson, ustanoviteljica podjetja za notranje oblikovanje ALine Studio.

2. Nobeno stanovanje ni popolno

Ne glede na brezhibnost, na katero nas pogosto zmotno opominjajo oddaje o luksuznih nepremičninah, bo le redko katero stanovanje označilo vse točke na vašem seznamu želja. "Pravilo, na katerega se skušam opominjati med iskanjem stanovanja je podobno tistemu, katerega se oklepam v vsakodnevnem življenju – popolnost ne obstaja," je prepričan Matthew Kowles, notranji oblikovalec pri podjetju The Finish. "Skušajte podrobno raziskati domači trg in si vedno prizadevajte najti nekaj boljšega."

3. Prepričajte se, da so skupni prostori v dobrem stanju

Čisti, urejeni in predvsem vzdrževani prostori v bloku so ključnega pomena. "To so običajno dobri pokazatelji, kako je poskrbljeno za celotno zgradbo," pravi Thompsonova.

4. Varnost je na prvem mestu

Varnost je pomembna zlasti v večstanovanjskih kompleksih. Kowles predlaga, da si med ogledovanjem potencialnih stanovanj zastavite naslednja vprašanja: "Ali so prehodi čisti in prostorni? Kje so nameščene video kamere? Kdo vse vas lahko vidi, ko prihajate in odhajate?"

Dobršen delež stanovanjskega življenja je namreč skupnost: imeti sosede in biti tudi sam dober sosed. Ne potrebujete biti najboljši prijatelji z njimi, vendar je vedno dobro v imeniku imeti njihove kontakte v primeru nujnih situacij.

5. Zaupajte svojemu notranjemu občutku

Klišejski rek "Ko veš, veš," je izredno uporaben tudi pri iskanju najemniškega stanovanja. Zaupajte svojim instinktom pri odločanju, ali je prostor za vas pravi ali ne – četudi ga je treba malenkost izpopolniti ali posodobiti.

6. Pripravite seznam stvari, za katere se ne boste pogajali

Še preden prestopite prag potencialnega stanovanja, pripravite dva seznama: stvari, o katerih se ne boste pogajali in pogojev, ki so zaželeni. Seznami vam bodo omogočili osredotočenost med iskanjem razpoložljivih stanovanj in avtomatsko izločili tiste izven vašega proračuna.

Čeprav je seznam vsakega iskalca drugačen, ima Kowles v rokavu nekaj iztočnic, o katerih se ni priporočljivo pogajati: "Odlična svetloba prevlada nad večino drugih pomislekov. Stanovanje, ne glede na velikost, mora imeti okno v vsaki sobi. Ja, tudi v kopalnici."

7. Zaščitite se pred opozorilnimi znaki

Predvsem, pravi Thompsonova, si morate zagotoviti prostor, ki je strukturno harmoničen in ki razpolaga z vsemi funkcionalnimi elementi, ki jih potrebujete za vsakodnevno življenje. 

Fotografija: Profimedia

Preberite še: Ali tudi vi obdržite božično dekoracijo dalj časa? Preverite, ali to prinaša nesrečo (nasvet strokovnjaka)

Priporočamo tudi: Ne veste kako inovativno kombinirati rdečo? Posnemajte Bello Hadid

Najbolj brano