Hiša prihodnosti, danes

Prefinjena in elegantna lesena hiša kljub minimalizmu na prvi pogled v sebi skriva pravo bogastvo, vendar na povsem drugi ravni.

Dekor, 10. 2. 2015
Hiša prihodnosti, danes - Foto: Fulvio Grissoni

Lahko bi dejali, da gre pri hiši, ki stoji v Prekmurju, na obrobju Murske Sobote, za simbiozo preteklosti in prihodnosti. Vrnitev k naravi, lesu, ki je bil pred tisočletji osnovni gradbeni material, in na drugi strani pogled v prihodnost, s pomočjo pametne tehnologije na prav vsakem koraku, do katere družino loči le nekaj klikov ali ukazov.

Lastnika sta imela za okoli 240 kvadratnih metrov veliko enostanovanjsko hišo jasno vizijo in željo. Pri arhitekturi ter izbiri materialov in tehnologij sta imela v mislih moderno, a hkrati klasično minimalistično oblikovanje ter skrb za okolje, saj gre za nizkoenergijsko hišo, trajnostno gradnjo, zgrajeno iz naravnih materialov, ki vključuje vso tehnologijo pametnega doma.

Les je lep

Lesena fasada iz horizontalnih lamel je poleg panoramske steklene strehe, podolgovatega volumna in ravne strehe glavna značilnost hiše. Zgrajena je bila leta 2011 po vzoru lesenih stanovanjskih hiš, ki jih je podjetje Riko Hiše v sodelovanju z oblikovalcem in arhitektom Philippom Starckom in studiem Yoo Studio zgradilo v okolici Londona.

Navdušena lastnika sta takoj vedela, da želita podobno hišo elegantnih, horizontalnih linij iz naravnih materialov, ki se lepo zlije z ravno prekmursko krajino. Netipsko hišo, omejeno na gabarit 14 krat 11 metrov, kolikor je bila omejitev upravne enote, je zasnoval arhitekt Daniel Grah, ki je hkrati zasnoval tudi notranjo opremo. Lastnika sta izbrala macesnov les, ki z leti pridobi značilno sivo srebrno patino. Lesena fasada nekoliko omehča ostre linije stavbe in ustvari navidezno bolj udoben in domač občutek, rebrast vzorec pa ob večerih lepo poudari tudi zunanja osvetlitev.

Steklena stena predstavlja neposreden stik z naravo in razkriva edinstven pogled na skrbno urejeno parcelo v velikosti nekaj manj kot 1.700 kvadratnih metrov. Rdeča nit minimalistično oblikovane zunanjosti se nadaljuje v notranjost. Za stekleno steno in prosojnimi belimi zavesami se skriva pogled na pritličje hiše z odprtim, zračnim tlorisom, ki povezuje tri osrednje bivanjske prostore, dnevno sobo s kotičkom za druženje, jedilnico in nekoliko umaknjeno kuhinjo (ta se po želji lahko s pregrado zapre in tako v trenutku skrije pred radovednimi pogledi gostov).

Kuhinja je zasnovana nekoliko nenavadno, kot kuhinjska niša iz po meri narejenih omaric v naravni barvi lesa, ki segajo visoko do stropa. V popolnem kontrastu poleg kuhinje in ob jedilnici stoji snežno bel, skoraj laboratorijski kuhinjski otok znamke Bulthaup B3 s kuhališčem.

Ljubezen lastnikov do kakovostnega modernega oblikovanja se kaže pri izbiri pohištva, saj so v vsakem prostoru predmeti ali kosi pohištva priznanih blagovnih znamk. Barvna paleta pohištva in dodatkov je večinoma v umirjenih, naravnih odtenkih, predvsem bež rjavih. Prevladuje bela barva, tako na pohištvu kot stenah. Zadnje so povsem bele, prazne, skorajda brez dekoracije, kar v središče vseh prostorov postavlja pohištvo in zaradi česar ni velike potrebe po dodatni osvetlitvi.

Svetila so v večini prostorov vgradna, nad jedilno mizo visi velika polkrožna luč znamke Flos, na stopnišču pa svetilo znamke Ligne Roset. Stoli v jedilnici so eden izmed najbolj prepoznavnih kosov pohištva sodobnega oblikovanja, sloviti ikonični stoli Eames Plastic Chairs znamke Vitra. Osrednji odprt prostor je namenjen druženju, zabavi in povezovanju, sedežno garnituro znamke Cor pa dopolnjujeta eden od redkih barvnih poudarkov, rdeč počivalnik znamke Ligne Roset, ter velika vgradna knjižna omara.

Les je kot ključen material prisoten tudi v notranjosti. Večina preostalega pohištva, kot so vgradne omare v predsobi in spalnici, velika jedilna miza za osem oseb, visoki elementi kuhinje z drsno pregrado, vsa notranja vrata ter knjižna omara v dnevnem prostoru, je namreč narejena iz lesa.

Lastnikoma ga je po meri izdelalo mizarstvo Šavelj iz Murske Sobote. Zanimivo je, da postelja v spalnici v zgornjem nadstropju, ki ima zraven še kopalnico, ni iz lesa. Postelja v bež rjavem odtenku znamke Calligaris, ob kateri sta postavljeni nočni mizici, je namreč v celoti oblazinjena. V zgornjem nadstropju bolj preprostega tlorisa sta še dve otroški sobi s kopalnico ter kotiček za branje in delo.

Hiša prihodnosti

Interjer hiše, ki ga je prav tako načrtoval arhitekt, je po željah lastnikov opremljen z vsemi modernimi tehnologijami, ki znatno izboljšajo in olajšajo kakovost bivanja. Tako lahko upravljajo ogrevanje, hišno razsvetljavo, senčila, alarmni sistem in celo hišni kino s sistemom pametnih inštalacij kar prek mobilnega telefona ali tabličnega računalnika. S sistemi lahko upravljajo le z enim klikom od koderkoli in kadarkoli.

Za ogrevanje hiše uporabljajo toplotno črpalko, celotne minimallistične podobe prostorov pa ne kazijo niti radiatorji, saj imajo po celotni hiši napeljano talno ogrevanje. Za prezračevanje je poskrbljeno s centralnim prezračevalnim sistemom z rekuperatorjem in klimatskimi napravami, prava mala malica pa je tudi čiščenje, saj se hiša lahko pohvali s centralnim sesalnim sistemom.

Pripravila: Katja Jakopovič

Najbolj brano