Metka Sporiš s Sanjskega šopka nam je zaupala letošnje najlepše cvetlične trende

Metka Sporiš iz Sanjskega šopka, ki se ukvarja s cvetjem, oblikovanjem šopkov in dekoracijami za poroke, nam je zaupala, ob kakšni cvetlični mojstrovini se vam bo letos na obrazu narisal nasmeh.

Dekor, 15. 3. 2021
Metka Sporiš s Sanjskega šopka nam je zaupala letošnje najlepše cvetlične trende - Foto: Vid Rotar

Slovenski trendi se na področju šopkov precej razlikujejo od trendov v tujini. A Metka že kuka v prihodnost in nekaj najbolj kreativnih in izvirnih trendov dodaja med svoje kreacije.

Zemeljske barve

Barve šopkov se odmikajo od močnih barv, kot sta rožnata in vijoličasta, in se nagibajo k izrazito zemeljskim tonom – prevladujejo oranžni, opečnati, kremasti, bež in rjavkasti odtenki. Kot pravi Metka, gre za barve, ki so same po sebi zelo močne, a se hkrati dobro prepletajo in družijo med seboj.

Kombinacija suhega in svežega cvetja

Priljubljene so vse tri možnosti, torej suho cvetje, sveže cvetje ter kombinacija suhega in svežega cvetja. A največji trend je trenutno zagotovo kombinacija suhega in svežega cvetja. Gre za trajnostno naravnan šopek; ko sveže cvetje odcveti, ga odstranimo in v vazi pustimo samo suho cvetje.

Divji videz, ki ponazarja naravo

Letos prevladujejo oblike šopkov, ki s svojo asimetrijo delujejo bolj 'divje'. Ti izžarevajo in poudarjajo naravo in naravne barve. Metka poudarja, da gre za neke vrste urejeni nered. "Za oblikovanje takšnega šopka mora imeti oseba, ki ga oblikuje, precej znanja, da najde dobro ravnovesje in doseže čim bolj neurejeno urejen videz," še pove.

Pomladi prevladujejo ranunkule

V času pomladi ljudje najraje izbirajo ranunkule, ki so vse bolj priljubljene. Gre namreč za cvetje, za katero marsikdo po videzu oceni, da hitro oveni, a če je sveže, se ohrani tudi do tri tedne. Popularna je tudi mimoza, ki so jo včasih podarjali kot dar ljubezni za materinski dan in dan ljubezni. V trendu so tudi živi šopki – gre za šopek tulipanov, narejen s tulipani, ki imajo še vedno čebulico. Šopek skupaj s čebulicami postavimo na pladenj ali krožnik z vodo in opazujemo, kako cveti pred našimi očmi.

Barvni nageljni in beljeno cvetje

Eden od Metkinih letošnjih najljubših trendov so nageljni v različnih barvah. Večinoma smo sicer navajeni rdečih, a zdaj so na voljo krasni odtenki, vse od opečnate in rjave do kožne barve. Priljubljeno pa je tudi beljeno cvetje, kot je barvan liziantus in beljen ruskus, ki pa zaradi pogoste uporabe postaja malenkost precenjen.

Fotografije: Vid Rotar In Arhiv Sanjskega Šopka

Preberite še: Ta največji trend iz 70-ih bo vodilni pomladni trend, ki ga bomo oboževali

Priporočamo tudi: 9 zgodovinskih modnih hiš, ki so jih ustanovile ženske

Najbolj brano