O Milanu po Milanu

2. 3. 2010

Ura po prihodu iz Milana. Pogovor na Facebooku:

Kako je bilo?

Super.

Kaj bomo nosili?

Po tem kar sem videla, bomo vojakinje, bajkerke, lovke na lisice (tudi v pravem pomenu besede, ker se na krznu ni šparalo- rekorderji so bili pri Etro) in super poslovne ženske v kostimih novega tisočletja.

Si dobila veliko vabil?

Ja kar.

Kje si pa bila?

Na Blumarine, Blugirl, Etro, Max Mara, Sportmax, Versace, … . Pa saj ti povem, ko se vidiva.

1. dan (četrtek 25.2.2010)

10:55 Ko sva prispeli v Milano je bila tam pomlad. Na poti v hotel pokličem Lorello: »O sta že tu? Draga, včeraj je bilo grozno. Paola Frani je imela pisto dolgo tri metre, tri metre, si predstavljaš. A prideta na Blugirl? «

11:15 V hotelu odpirava vabila z nadzvočno hitrostjo. Jaz kuverte trgam. Tini jih je žal, zato zaostaja. Urejeni sva v petih minutah in sobo zapustiva kot bi vanjo padla bomba.

12:00 Na sejmišču. Kot običajno je urnik zaradi zamud zamaknjen za uro in lahko bi, če bi se podvizali ujeli tudi Enrico Coveri. Raje jo mahneva v press room, po bone za kosilo.

12:48 Blugril. Kolekcija je manj posladkana kot običajno v oči mi padejo volnene zanke, ki na rokavih in ovratnikih nadomeščajo krzno. Pa predpasnik za sobarice, ki je ljubko vdelan v obleke in plašče. Zanimivo. Manekenke neznane.

13:20 Na poti do Via Turtai, 34, kjer ima svojo »predstavo« Haute. Hvala bogu za avtobuse, ki jih organizira zbornica. Čeprav letos ta pošteno špara. V press roomu so telefoni za v tujino gluhi (delal je eden sam, katerega odkrijem šele zadnji dan), ni Illy kavic, ni vode, v hotel pa nam niso poslali niti seznama in urnik revij.

13:55 Retro spogledovanje s štiridesetimi in pariškim stilom. Določeni stajlingi so tako slabi, da me res zanima kaj je počel stilist. Tudi make up in frizura nista odlična. Še najslabša pa je luč, pod katero so punce videti, kot bi jih nekdo celo noč tepel. Sem že pozabila.

14:15 Hitimo in se drenjamo, da ujamemo avtobus za Just Cavalli. Ta ima letos revijo na vojaški akademiji in tam je vse po vojaško, vključno z vojaki. Pa naj skoči zdaj kdo na pisto protestirat proti krznu. Anyone?

14:50 Prvi del kolekcije s pajkicami in mini krilci z istim divjim potiskom in karom mi ni všeč, na trenutke deluje, kot da je gospod pobrala ostanke blaga iz prejšnjih kolekcij in jih po naključju sešil v nekaj kratkega. Zanimiv postane šele drugi del, ko na pisto ob odlični rokersko- tehno glasbi prikorakajo punce v usnju, katerega odlikujejo reliefni všitki. Seksi bajkerke.

15:25 Med prebijanjem iz vojašnice opazujem gospodično v semiš Burrberyevem plašču iz nove pomladne kolekcije. Ta je na riti pošteno zmečkan in zaradi tega deluje nekam ceneno. Bolj se navdušujem nad stilom modne urednice ameriške Elle, ki zažiga z rokerskim stilom v črnem. Nemška glavna urednica Elle pa je v istem plašču kot pred pol leta.

16:00 S Tino imava nekaj časa (revijo Albino spustiva) in se odpraviva na lov za mojimi sandali. Vmes skočiva v butik Alexandra McQueena, kjer se zaljubim v balerinke s smrtkotom in zadrgo. Ponje pridem jutri, najprej sandali. Tina občuduje izdelavo oblek in njihovo nosljivost.

16:45 Sandali Max Mara mi niso prav.

17:15 Na Krizio prispeva z metrojem. Ker imava sedišče naju v dvorano spustijo prej. V njej čakamo še 40 minut.

17:55 Ko se že začne v prostor spustijo tudi ostale s stojišči, ki nesrečno ugotavljajo, da ne bodo videli čisto nič, saj ni prostora. Tema: seks. Spet predpasniki, a kolekcija je dobra. Letos se seks igric ne bodo šle ljubice in tajnice, ampak sobarice. Čudovite so tudi večerne obleke, ob katerih vzdihuje Lorella. Po končani reviji gospo komaj pripeljejo, da se prikloni na odru (problemi s kolki).

18:15 Že »tečemo« na Frankie Morello na Via Palermo, 10. Dvorana je velika. V prvi vrsti je veliko italijanskih starlet, ki jih jaz ne poznam, a fotografi jih. Vse nosijo oblačila Frankie Morello in vse razen ene imajo popravljene ustnice. V velikem zamreženem, dvignjenem odru igra bend in že nakazuje, da bo tema kolekcije rokerska.

19:00 Rokersko, motoristično, divje. Čeprav nisem videla nič novega, kolekcija ni slaba, pravzaprav mi je kar všeč.

19:25 Na Pardo nisva povabljeni (tudi Anne ne bo, a gospa Parda, se zato ni kaj dosti zmenila. »Glede na to, da smo lani v Ameriki naredili res velik promet, mi je čisto vseeno, če Anna pride ali ne«, je komentira njeno odsotnost). Enoglasno skleneva, da izpustiva Danielo Gregis in N? 21. Večerja pri Kitajcu s Črtom in Lorello obeta več.

20:30 Kitajec. Jedilnik poznamo na pamet. Kmalu pride prvi prodajalec vrtnic, pa drugi in tretji. Smejimo se kot nori, ko obujamo spomine na trajno. Da tudi jaz sem jo imela. Hvala bogu o osemdesetih tokrat ne duha ne sluha.

24:00 Že spim.