Dan potem

15. 10. 2013

Prvi dan Fashion Weeka Aquafresh je za nami in tu so moji izbranci.

Ivan Rocco

Takoj ko je na pisto stopila prva manekenka, je marsikdo pomislil, glej, spet patchwork. Glede na to, da je bilo prav sestavljanje vzorcev vodilna nit Ivanove kolekcije za preteklo sezono, so za trenutek imeli celo prav. A kmalu se je izkazalo, da je oblikovalec naredil velik korak naprej in svoj mojstrski čut za slikarsko podajanje vzorčnih zgodb izostril do mere, ko nasičenost z barvami in pestro motiviko deluje bolj sveže kot bela barva. Na mestu je bila tudi izbira materialov. Ivan jih je povezal v brezhibno celoto, ki je brez težav prenesla na prvi pogled tehnološko nasprotujoče si tkanine, kot sta tanka prosojna svilena tkanina in zbit težek material. Vse to nakazuje na dobro izdelavo in poznavanje materialov. Kolekcija pa je posebna tudi zaradi svojega uniseks naboja, prav vse modele, ki so bili prikazani, bi brez težav lahko nosili tako ženske kot moški. Še kdo dvomi, da slovenski oblikovalci ne zmorejo preseči meje eksperimenta ter ustvariti nosljivo in hkrati likovno navdihujočo kolekcijo?

Sofia Nogard

V času, ko modo tudi velikim oblikovalskim imenom narekujejo urbani trendi, prežeti z elementi različnih subkultur in detajli ulične mode, so pri Sofii Nogard postregli s kolekcijo, ki je nedvomno dober primer sveže ulične mode, podprte s tehnološkimi pridobitvami, ki so zaznamovale vedno bolj priljubljeno športno modo. Prav zaradi zadnjih (mreže) v družbi 'couture' krojev (veliki volani) kolekcija deluje igrivo in mladostno. Nikakor ne morem niti mimo vsem všečnih širokih športnih hlač, ki jih ob strani krasi mreža, s svojim prepletom spominjajoča na čipko, ter predelanega trenča, o katerem ne dvomim, da bo največji prodajni hit kolekcije Sofie Nogard.

Maja Štamol

Maja Štamol ostaja zvesta svojemu stilu. Preverjena kombinacija glamurja in udobja je oblikovalko vodila pri izdelavi kolekcije, ki so jo zaznamovali ležerno odprti hrbti in drzni izrezi, ob pomoči lahkotnih trikotaž delujoči poletno sproščeno. Ognjeno rdeča barva, ki je obarvala večino večernih toalet, je v družbi volančkov in volanov pridobila temperament in napovedala, da ženska Maje Štamol ostaja samozavestna ljubiteljica mode.

m*faganel

Matevž prihajajoče poletje vidi zgolj v dveh barvah, črni in beli, ki se jima vsake toliko pridruži električno nabita modra. Intenzivnost digitalnih vzorcev nadgrajuje z ostrimi kroji, ki predvsem na ženskih oblekah nepričakovano razrežejo silhueto, medtem ko jo fluidni materiali znova zmehčajo in ženski pričarajo tisti značilen m*faganel sodobno zapeljiv videz. Moški del kolekcije, s katero se je Matevž tokrat predstavil, prvič deluje sveže, udobno in predvsem zelo nosljivo.

Petra Windschnurer