Ali se oblačite po modi?

19. 4. 2010

Prejšnji teden sem kot gostja sodelovala v Turbulenci, mladinski oddaji na TV Slovenija. Pogovarjali smo se ali obleka res naredi človeka.

Na koncu pa smo še komentirali anketo, ki se je glasila: Ali se oblačite po modi? Cca. 70% jih je odgovorilo, da NE in cca. 30% da, DA. Rezultat bi razumela, če bi se vprašanje glasilo ali spremljate modne trende. Sodelujoči pač ne listajo modnih revij, ne čekirajo spletnih modnih strani, ne berejo modnih blogov in gledajo modnih oddaj. Pridejo v trgovino in kupijo oblačila, ki so jim všeč in jih potem sestavijo v modne ali malo manj modne kombinacije. Rezultat na zastavljeno vprašanje pa me je kot sem povedala že na oddaji, presenetil.

Najprej zato, ker, če se ljudje ne oblačijo po modi potem bi na ulici srečevala mlade v oblačilih, ki bi bila starejša od njihove letnice rojstva (sicer pa so vintage oblačila danes tudi zelo moderna).

Drugič Ljubljana ni London, kjer bi se na vsakem vogalu lahko zaletela v inovatorje, v osebe katerih stajlingi so plod nebrzdane ustvarjalnosti. Zaradi njihove osebne note pri izbiranju in sestavljanju oblačil bi jih brez težav označila za ljudi s stilom, za ljudi, ki mode ne spremljajo temveč ustvarjajo svojo.

In tretjič, večina oblačilnih kombinacij, dekleta in fantje danes sestavijo v tako imenovanih copy cat trgovinah kot so Zara, H & M, Top Shop, … (da ne bo nesporazuma, s tem ni nič narobe). In če v teh trgovinah ni zadnjih modnih trendov, ki jih njihovi »oblikovalci« tako vestno in hitro skopirajo iz pist, potem ne vem kje v Sloveniji so. Je danes tako grozno priznati, da se oblačiš po modi? Je to sodobni modni greh? Ti priznanje odvzame kredibilnost kot modni poznavalki. Ali pa nam je res vseeno in smo kot sem nekoč nekje prebrala najmanj moden narod v Evropi?

Kaj pa ve moje modne navdušenke? Se ve oblačite modno?

Na plan z odgovori. Jaz pa bom, da bo odgovorov še več, vsem sodelujočim ponudila možnost nagrad (na koncu bom izžrebala dve, ki bosta prejeli parfum Very Irresisteble Givenchy ali torbico z kozmetičnimi dobrotami Essence. Darila dvignete na uredništvu.