V prehrano vključite to sadje za boljše zdravje in hujšanje: Naravno sredstvo, ki zagotavlja boljše počutje in podpira zdravo izgubo teže

7. 1. 2023
V prehrano vključite to sadje za boljše zdravje in hujšanje: Naravno sredstvo, ki zagotavlja boljše počutje in podpira zdravo izgubo teže (foto: Profimedia)
Profimedia

Po mnenju strokovnjakov je jagodičevje eden najboljših virov vitaminov, mineralov in hranilnih snovi za boj proti boleznim ter lahko pomaga zmanjšati tveganje za številna starostna obolenja.

Zdi se, da so zavajajoči nasveti za hujšanje prisotni povsod, zato potrošniki obupano iščejo verodostojne rešitve za izgubo kilogramov. Seveda ne obstaja čarobna krogla za hitro in enostavno hujšanje. Vendar obstajajo živila, ki lahko podpirajo zdravo hujšanje, in jagodičevje je na vrhu seznama.

Od vsega sadja, ki ga lahko jeste za hujšanje, nam je najbolj všeč jagodičevje. Kot trdijo strokovnjaki, ima jagodičevje zelo malo kalorij in je polno zdravju koristnih antioksidantov, poleg tega pa so polni fitokemikalij, ki pomagajo v boju proti boleznim. Ker so vir vlaknin, aminokislin in mikrohranil, jih je smiselno vključiti v svojo prehrano, zlasti če je vaš cilj vitkost. Jagode so res pravi zavezniki za hujšanje in zdravje, ki jih je treba uživati brez zmernosti (ali skoraj), da bi hitreje shujšali. Zlasti so sposobne hitreje nasititi, spodbujajo pa tudi zdravo prebavo, povečujejo raven energije in krepijo imunski sistem.

Ne spreglejte:

Če pojeste pest jagodičevja, boste nagrajeni s sladkobo v ustih. Primerne so tako za zajtrk kot za sladico. Prav tako dobre pa so tudi raziskave, ki kažejo, da jagode prinašajo številne koristi, med drugim izboljšujejo kognitivno zdravje, pomagajo preprečevati raka in znižujejo krvni tlak.

Katero jagodičevje morate uživati za boljše zdravje?

Se sprašujete, katero jagodičevje je najboljše? Vse jagodičevje je bogato z antioksidanti, zato je odlično za vaše srce, kožo in prebavo, vendar se osredotočite predvsem na ta živila.

Med najboljše jagodičevje spadajo borovnice, ki so odličen vir antioksidantov, vlaknin in vitaminov ter so znane po tem, da z izboljšanjem delovanja možganov pomagajo obrniti kognitivni upad. To dokazuje znanstvena študija. Po 12-tedenskem vsakodnevnem uživanju borovnic se je skupini odraslih bistveno izboljšal spomin in izvršilne funkcije. 

Borovnice vsebujejo več antioksidantov kot maline, robide in jagode. Borovnice so neposredno povezane tudi z izgubo telesne teže v trebušnem predelu in celo pomagajo zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen, Alzheimerjevo bolezen in bolezni srca. Ker vsebujejo veliko vlaknin in so slastno sladke, so namesto sladke sklede žitaric zadovoljiv dodatek k ovsenim kosmičem ali smoothijem.

Sledijo maline z visoko vsebnostjo vitamina C, ki je nujen za pravilno delovanje imunskega sistema. Vsebujejo tudi elagitanine, polifenole s protirakavimi lastnostmi. Maline so še ena možnost jagodičevja z zelo nizko vsebnostjo sladkorja in največjo vsebnostjo vlaknin. Maline vsebujejo 9 gramov vlaknin na skodelico in imajo zelo nizek glikemični indeks, zato vam ne bodo dvignile krvnega sladkorja.

Jagode zaradi vsebnosti hranilnih snovi prispevajo k trdnosti kosti. Vsebujejo tudi elagično kislino, spojino, ki ščiti celice pred poškodbami. Jagode na splošno vsebujejo zelo malo sladkorja, vendar veliko vlaknin in vitamina C. So tudi zelo nasitne, kar vam lahko pomaga, ko hrepenite po manj dietnih prigrizkih. Ker le ena skodelica vsebuje le 40 kalorij, so odlična hrana z veliko količino hrane, ki jo lahko uživate, ne da bi vas skrbelo, da si boste nakopali odvečne kilograme.

Goji jagode, ki so pravo superživilo, imajo nešteto koristi. Vitamini A, C, železo, vlaknine, nič jim ne manjka (ali skoraj nič). Pomagajo krepiti odpornost, izboljšujejo cirkulacijo in zmanjšujejo raven holesterola.

To superživilo vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih telo potrebuje, poleg tega pa še vlaknine in vitamin C. Goji jagode so starodavno kitajsko superživilo in se zaradi svojih zdravilnih učinkov pogosto uporabljajo v različnih jedeh. Pomagajo krepiti imunski sistem, zmanjšujejo stres in pospešujejo presnovo, kar vodi v izgubo telesne teže. Goji jagode pomagajo tudi pri razstrupljanju jeter, kar je odlično za hujšanje in splošno zdravje.

Enako velja za acai in bezeg, ki bosta poskrbela za dobro telesno in duševno ravnovesje. 

Jagodičevje vas zaradi antocianidinov ohranja miselno ostre

Glede na raziskave, so ženske, ki pojedo približno dve porciji jagod ali eno porcijo borovnic na teden, sčasoma doživele manjši duševni upad kot njihove vrstnice, ki teh prehranskih moči niso uživale. V študiji so raziskovalci pregledali podatke 16 010 žensk, starejših od 70 let. Pri tistih, ki so zaužile največ jagodičevja, se je upad kognitivnih sposobnosti odložil za približno dve leti in pol. Učinek je morda povezan z razredom spojin, imenovanih antocianidini, ki so vrsta flavonoidov. Te spojine, ki jih najdemo skoraj izključno v jagodičevju, prehajajo krvno-možgansko pregrado in se nahajajo v centrih za učenje in spomin v možganih.

Z jagodičevjem zmanjšajte vnetje in preprečite bolezni srca

Jagodičevje vsebuje veliko flavonoidov, antioksidativnih rastlinskih spojin, ki so povezane z manjšo verjetnostjo za razvoj bolezni srca. (Spadajo v isto kategorijo kot losos, oves, temno zeleno listje ter oreščki in semena.) Jagodičevje lahko celo pomaga zmanjšati tveganje za srčni infarkt pri ženskah. Še več, uživanje jagodičevja je pomagalo zmanjšati raven holesterola LDL ("slabega") ter zmanjšalo sistolični krvni tlak, indeks telesne mase in mere krvnega sladkorja.

Antioksidanti v jagodičevju spodbujajo zdravo delovanje celic in ščitijo pred vnetji. Strokovnjaki pojasnjujejo, da so vnetja, ki so v ozadju, gonilna sila bolezni, vključno z boleznimi srca in sladkorno boleznijo tipa 2 (ki podvoji možnosti za nastanek bolezni srca). Poleg jagodičevja v svojo prehrano vključite čim več različno obarvanega sadja in zelenjave.

Jagodičevje je eno najbolj okusnih naravnih sadežev, zato je uživanje jagodičevja za hujšanje odlična ideja, če iščete bolj naravno rešitev kot nevarne tablete za hujšanje. Zavedajte se le: nobeno posamezno živilo ne bo čudežno pokurilo kalorij. Pri hujšanju gre za uživanje zdravih polnovrednih živil, ki jih je treba uživati v previdnih obrokih. Kar zadeva pridelke, pa so študije pokazale, da so jagodičevje lahko ne le del hujšanja, temveč so z njim neposredno povezani.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Prefinjena satenasta obleka s pikami dolce vita zasenčila vse obleke s bleščicami Zarine kolekcije

Priporočamo tudi:ECOTRIP - "Eurotrip" brez slabe vesti: 4 gostom in okolju prijazni hoteli

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan