Mi smo ves teden komaaaj čakali na vikend, da si bomo lahko privoščili tole sladico! (Recept najdete na dnu članka.)
Če ste ljubiteljica matche, ki je v zadnjem času obnorela svet, ali ne, morate nujno preizkusiti tale noro dober recept. Ne samo, da izgleda božansko, ampak je tudi takšnega okusa!
Preden pa začnemo s peko, najprej nekaj o matchi – za tiste, ki vas še ni uspela prevzeti.
Kaj sploh je matcha?
Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja. Japonci ga pijejo ob posebnih priložnostih, kjer ga pripravljajo na tradicionalen način. To namreč ni čaj v obliki, kot smo je vajeni, ampak so zeleni lističi čaja zmleti v zelen prah.
Matcha vsebuje veliko vitamina C in petkrat več kofeina kot kava.
Pri pripravi čaja matcha zaužijemo cele liste, in ne samo ekstrakta iz listov, s tem pa tudi veliko večjo količino antioksidantov. Ima specifičen oreškast okus z rahlo grenko noto. Pravilo je, da temnejši in bogatejši je odtenek zelene, močnejšo aromo ima čaj.
Skodelica tega zelenega čaja vsebuje kar petkrat več antioksidantov od vseh preostalih živil (ki jih vsebujejo) in kar 100-krat več dragocenega antioksidanta EGCG, ki je najmočnejši v boju proti raku.
Zakaj je matcha, pripravljena na vse možne načine, v zadnjem času obnorela svet?
To ni nič presenetljivega, če vemo, da matcha:
- pospešuje metabolizem;
- pomaga organizmu pri kurjenju maščob (menda kar štirikrat hitreje kot po normalni poti);
- daje energijo, a nima zoprnega učinka in ne pospeši bitja srca, niti ne povišuje krvnega pritiska.
Matcha čaj:
- sprosti;
- izboljša razpoloženje;
- poveča odpornost (zaradi antioksidantov v njem);
- izboljša koncentracijo in spomin;
- zviša raven energije ter zdržljivosti;
- pomaga kuriti joule;
- očisti telo;
- se nam pomaga uspešno boriti proti holesterolu.
Vse to skupaj z vitamini, beljakovinami, ogljikovimi hidrati in zdravimi maščobami, ki jih z raznimi živili dodamo recimo v smuti skledo, tvori popolni obrok za zdrav začetek dneva.
Zanimivo, česa je vse sposoben ta zeleni prah, kajne? :)
Recept: Matcha panna cotta torta
Za torto potrebujete okrogel pekač (premera 15 cm), pri katerem lahko dno odstranite.
Testo:
- 1/2 skodelice kokosove moke (nastrganega kokosa)
- cca. 65 g moke brez glutena (če nimaš težave z njim, lahko uporabiš tudi navadno belo moko, polnozrnato, ...)
- 2–3 jedilne žlice javorjevega sirupa (lahko poskusiš nadomestiti tudi z medom)
- 2 jedilni žlici kokosovega olja (staljenega kokosovega masla)
- 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
Pečico predhodno segrejte na 180 °C in namastite pekač. V mešalniku zmešajte vse sestavine, dokler se testo ne oblikuje v kepo. Testo nežno razporedite po pekaču in pecite 20 minut. Pustite, da se ohladi.
Nadev:
- 200 ml kokosove smetane*
- 100 ml kokosovega mleka*
- 2 žlički agar-agarja (želatine)
- 2 žlički bio matche v prahu
- 3 jedilne žlice javorjevega sirupa (po želji: med)
*Kokosovo smetano in mleko lahko po želji nadomestite tudi s podobnimi izdelki živalskega izvora (če nisste veganka), a pozor: okus torte se bo morda nekoliko spremenil.
Priprava nadeva:
Segrete kokosovo smetano, kokosovo mleko, matcho in javorjev sirup v majhni kozici, dokler ne začne rahlo vreti. Posipajte agar-agar in na rahlem ognju mešanico ves čas mešajte (5 minut), dokler se agar-agar in matcha popolnoma ne raztopita in mešanica postane bolj gosta.
Ko je gotovo, vlijte v ohlajeno dno torte in dajte v hladilnik čez noč.
Recept prirejen po: Mei Yee
Fotografije: Instagram/Mei Yee, Unsplash/Jason Leung, Profimedia
Pripravila: Nika Švajncer
Vir: Cosmopolitan.si
Preberite še: Našle smo način, kako lahko z levo roko POPOLNO nalakirate nohte!
Priporočamo tudi: TO je učinkovit način, kako postati oseba, kakršna ste si vedno želela biti!
Novo na Metroplay: Žan Serčič o glasbenem ustvarjanju, ohranjanju zasebnosti in spremembah