To je razlog, zakaj bi vaš zajtrk moral biti slan, sladko pa bi morali jesti le po obroku: Glukozna revolucija pospešuje izgubo kilogramov in preprečuje nastanek gub

29. 10. 2022
To je razlog, zakaj bi vaš zajtrk moral biti slan, sladko pa bi morali jesti le po obroku: Glukozna revolucija pospešuje izgubo kilogramov in preprečuje nastanek gub (foto: Profimedia)
Profimedia

Glukoza revolucija ponuja ključe za izravnavo krivulje krvnega sladkorja čez dan, da bi se izognili nevšečnostim, ki jih povzročajo viški krvnega sladkorja.

Vsakih štiri ali pet let se pojavi nova modna metoda za večjo produktivnost, zdravje in nam omogoča, da smo še boljši, kot smo bili. Po čudežnem jutru ali prekinitvenem postu se nova metoda, ki trenutno vzbuja pozornost, imenuje "revolucija glukoze". Metoda, ki jo je uvedla Jessie Inchauspé, biokemičarka, ki se je temeljito ukvarjala s to temo, da bi razvila učinkovito metodo za hujšanje, a ne le to. Glukozna revolucija bi lahko preprečila tudi nastanek gub in se borila proti nekaterim boleznim, kot sta kronična utrujenost ali prezgodnje staranje.

Ne spreglejte:

Glukozna revolucija: kaj je to?

Metoda Jessie Inchauspé nas ob tolikšnih obljubah lahko le očara, če ne celo zapelje. Pri pisanju je mladenka izhajala iz 300 znanstvenih študij, v katerih je poudarila vlogo glukoze v telesu, njen vpliv in načine, kako jo je mogoče obvladovati. Kot lahko vidite, glukozna revolucija ni nujno dieta sama po sebi, temveč načela in načini prehranjevanja, ki preprečujejo višek sladkorja v krvi, tj. visoko koncentracijo sladkorja v krvi.

Glukozna revolucija zato ponuja ključ za uravnavanje krivulje krvnega sladkorja čez dan, da bi se izognili nevšečnostim, ki jih povzročajo viški krvnega sladkorja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jessie Inchauspé (@glucosegoddess)

Česa se spominjamo o revoluciji glukoze?

Čeprav je vedno bolj učinkovito in zanimivo prebrati celotno knjigo Jessie Inchauspé, smo pripravili kratek povzetek, ki vam bo dal predstavo o načelih, ki jih je treba uporabiti.
 • Hrano uživajte v pravilnem vrstnem redu. To pomeni vlaknine, nato beljakovine, nato maščobe, nato škrob in nato sladkor.
 • Privoščite si slan zajtrk. Avtorica knjige svetuje, da zjutraj vedno uživate slano hrano. Sladki zajtrki ob enakih kalorijah povzročijo velik porast glukoze in fruktoze, kar povzroči vožnjo po toboganu. Zjutraj uživajte sendvič z avokadom, jajcem in feto.

 • Omejite dvig krivulje krvnega sladkorja pri zajtrku. To je ključni trenutek, saj se lahko dan hitro začne z viškom sladkorja v krvi.
 • Ne prepovedujte nobenega sladkorja: "Vsi sladkorji so naravni, saj vsi prihajajo iz rastlin." Ni dobrega ali slabega sladkorja.
 • Pred jedjo popijte kis. To pomaga nadzorovati apetit in tudi porabiti več maščob. Najbolje je, da obroke začnete z žlico jabolčnega kisa.
 • V prehrano dodajte vlaknine, zlasti v predjedi, da telo oskrbite z dobrimi bakterijami.
 • Raje si privoščite sladico kot sladek prigrizek: Če sladko pojeste po obroku, zmanjšate višek glukoze.
 • Po obroku se gibajte. Vadite mišice, da bodo naravno izgorevale odvečno glukozo v krvi.
 • Privoščite si slane prigrizke, da bi se izognili povišanju sladkorja v krvi sredi dneva.
 • Ne računajte kalorij. Ker je za Jessie Inchauspé pomembna predvsem glukoza, je uživanje kalorične hrane v redu.
 • Uporabite ogljikove hidrate. Ker hrane ne izločite (ogljikovi hidrati so pomembni), jo morate dopolniti z drugimi, ki bodo izravnali krivuljo krvnega sladkorja. Pri uživanju glukoze morate paziti tudi na vlaknine, beljakovine, maščobe itd.
S tem nasvetom bi bilo mogoče ne le shujšati, temveč tudi preprečiti utrujenost, prezgodnje staranje ... Glavno načelo pa je počutiti se bolje in dlje!
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jessie Inchauspé (@glucosegoddess)

Kdo je Jessie Inchauspé, avtorica metode glukozne revolucije?

Čeprav ima na Instagramu milijon sledilcev, Jessie Inchauspé ni le vplivnica. Z matematičnim predznanjem in magisterijem iz biokemije ima trdno znanstveno ozadje, ki ji je omogočilo razvoj njene metode. Njena preiskava se je začela po hudi nesreči. Stara sem bila 19 let," pravi, "s prijatelji sem bila na počitnicah na Havajih. Nekega popoldneva sva se odpravila na pohod in dobila slabo idejo, da bova skočila s slapu. Zaradi tega so bila moja vretenca stisnjena kot domine," je zapisala v intervjuju, ki ga je dala za Paris Match. Sicer si je opomogla, vendar je bil dogodek zanjo še vedno travmatičen. Njena prva zaposlitev je bila vodja izdelkov v podjetju 23andMe, zagonskem podjetju njenih sanj, specializiranem za genetske raziskave. Družba 23andMe se je leta 2008 odločila za nov projekt, ki temelji na senzorjih za glukozo. "Ko je ekipa objavila, da začenjajo študijo o odzivu nediabetikov na prehrano, sem se takoj vključila. Toda nisem vedela, kaj bom odkrila," je pojasnila za Paris Match. In tako se je vse začelo! To je bil sprožilec," je povedala za revijo Marie Claire. S prilagajanjem načina prehranjevanja z upoštevanjem tega vrha sta se moje telo in um pozitivno spremenila. Vse je bilo boljše, od duševnega zdravja do želje po hrani."

Glukozna revolucija: metoda, ki ni nujno potrjena s strani celotne medicinske stroke

Medtem ko so v knjigi Glukozna revolucija nekateri nasveti precej soglasni in potrjeni s strani večine medicinske stroke, so drugi bolj sporni. Tako lahko preberemo pripombe Françoisa Jorneyvaza, zdravnika endokrinologa, diabetologa, nutricionista in terapevta za izobraževanje bolnikov. In še zdaleč ni stoodstotno prepričan o prednostih metode Jessie Inchauspé. Priporoča na primer, da pred sladkim obrokom razredčimo malo kisa v vodi in spijemo ta koktajl, da bi izravnali vrh glukoze, saj ocetna kislina v kisu zavira alfa-amilazo, encim v slini, ki dolge verige kompleksnih ogljikovih hidratov razreže na molekule glukoze. V drugem letniku smo imeli pri biologiji povprečno 16 učencev, zato nismo razumeli vsega. Toda François Jorneyvaz meni, da ta proces ni bil nikoli dokazan z nobeno študijo. Zato bodite previdni.

Glukozna revolucija in spor o senzorju glukoze v krvi

Glukozna revolucija je predvsem posledica polemike zaradi dejstva, da so številne vplivnice svojim bralcem začele priporočati, naj nosijo senzorje za merjenje glukoze v krvi, da bi si zagotovile čim bolj enakomerno višino glukoze v krvi, kot poroča francoski časnik Ouest France. Da, prav zaradi tega orodja je Jessie Inchauspé prišla na idejo o tej metodi. Težava je v tem, da so te naprave namenjene ljudem s sladkorno boleznijo in zagotovo niso narejene za hujšanje. "Tveganje je, da se bolezen ponotranji," je za televizijo BFMTV pojasnil podpredsednik Francoske zveze diabetikov (FFD), pristojen za zagovorništvo. "Senzor za glukozo je medicinski pripomoček, namenjen sladkornim bolnikom. Prilepljen na hrbtno stran roke omogoča neprekinjeno spremljanje ravni sladkorja v krvi. Ne pozabimo, da oseba s sladkorno boleznijo ne izloča več dovolj inzulina za uravnavanje te stopnje," je zapisano na spletni strani časopisa.

Še huje: teh senzorjev primanjkuje in nekateri sladkorni bolniki težko najdejo opremo, ki jo potrebujejo za ohranjanje zdravja. Posledica uspeha knjige Jessie Inchauspé, ki je žal za nekatere lahko škodljiva. Če upoštevate metodo, vam ni treba iti v to skrajnost. Normalno je, da po zaužitju koščka marmelade pride do viška glikemije, to je del metabolizma. Želja, da bi izbrisali te glikemične vrhove, ko niste bolni, je nesmiselna.

Jessie Inchauspé meni, da bi morali vsi spremljati raven sladkorja v krvi, kot je povedala za revijo Point de Vue: "Spoznala sem, da 90 % od nas vsak dan trpi zaradi viškov glukoze, ne da bi se tega zavedali. Simptomi so različni: v mojem primeru so to psihološke težave, pa tudi utrujenost, občutek lakote in akne. Pri drugih se kažejo kot slabo razpoloženje, hormonske motnje, težavna menopavza, povečanje telesne teže, težave s spanjem, vnetne bolezni in dolgoročno sladkorna bolezen tipa 2, tveganje za Alzheimerjevo bolezen in raka ... Izogibanje viškom glukoze koristi vsem."

Torej, je glukozna revolucija učinkovita ali neuporabna metoda? Presodite sami.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Trikotnik smrti: Če na tem predelu iztisnete mozolj, tvegate okužbo sinusov in možganov

Priporočamo tudi:Amal Clooney na rdeči preprogi v izjemni vintidž obleki in Pepelkinimi čeveljci

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave