Znamenita ananasova dieta: Poskrbi za čiščenje telesa, je odlična pomoč pri presnovi in izgubi telesne teže

11. 9. 2022
Znamenita ananasova dieta: Poskrbi za čiščenje telesa, je odlična pomoč pri presnovi in izgubi telesne teže (foto: Profimedia)
Profimedia

Ker ne verjamemo v čudeže, metode ne obravnavamo kot dieto, temveč kot "strategijo razstrupljanja" za čiščenje telesa, razbremenitev in pomoč presnovi. Strokovnjaki pa razkrivajo o koristih ananasa in o tem, kako ga uživati, da njegove pozitivne lastnosti, kar se da najbolje izkoristimo. 

Kdo še ni slišal za znamenito ananasovo dieto? Ste jo že kdaj poskusili? Ali razmišljate, da bi jo poskusili? Preden hladilnik napolnite z ananasi, preberite ta članek, da boste to storili preudarno in bolj kot dieto, ta odlične sadež vzeli kot "odmor za razstrupljanje". Strokovnjaki poudarjajo, da je "to čudežna dieta, ki je še vedno zelo modna". Kaj vsebuje? "Gre za nizkokalorično dieto, pri kateri tri dni uživamo le eno živilo, ananas, in je diuretična, saj odpravlja zadrževanje tekočine," pojasnjujejo.

Vendar bodite previdni, pravijo strokovnjaki:  Čudežne diete ne obstajajo, obstajajo pa živila, kot je ananas, ki s svojim magičnimi lastnostmi lahko pomaga vašemu telesu. Velja pravila, da se ananas priporoča nekaterim bolnikom skupaj z drugimi živili kot del raznolike in uravnotežene prehrane, da bi dosegli koristi, ki jih prinaša ananas. Priporoča se ga vsem ppsameznikom, ki se bojujejo z zastajanjem tekočine, bolnikom s težavami z zaprtjem...

Ne spreglejte:

Če iščete zdrava, a okusna živila za hujšanje, ki jih lahko vključite v svojo prehrano, ne pozabite na ananas. Ne glede na to, ali vas muči želja po sladkorju ali lakota, ananas lahko zadovolji vaše brbončice, ne da bi vas obremenil z dodatnimi kalorijami. 

Ananas ne vsebuje le malo kalorij, ampak je bogat tudi s hranilnimi snovmi. Zaradi tega je odlično živilo za hujšanje. Se sprašujete, kako vam lahko to sočno sadje pomaga pri izgubi kilogramov? Berite dalje.

1. Ananas vsebuje malo kalorij in ogljikovih hidratov

Ananas je odličen prigrizek zaradi svojega slastnega okusa in nizkokalorične sladkosti. Ena rezina ananasa ima le 42 kalorij, od tega le štiri odstotke ogljikovih hidratov.

2. Vsebuje proteolitične encime in je namenjen trebušni maščobi

Ananas vsebuje bromelain, proteolitični encim, ki pomaga razbijati beljakovinske molekule v telesu. Bromelain pomaga pri boljši prebavi in uporabi beljakovin ter s tem pri pridobivanju puste telesne mase. Pomaga tudi pri mobilizaciji trebušne maščobe. Bromelain ima tudi lipolitične in proteolitične učinke, kar pomaga pri izgorevanju telesne maščobe. V kombinaciji s spremembo prehrane in življenjskega sloga pa je posebej usmerjen na področje trebuha.

3. Pomaga pri prebavi

Kot smo že omenili, bromelain v ananasu pospešuje prebavo, saj razgrajuje beljakovinske molekule in spodbuja absorpcijo hranil. Pravilna prebava tudi pospešuje presnovo, kar vam lahko pomaga izgubiti odvečne kilograme. Poleg tega lahko dobra prebava pomaga zmanjšati napihnjenost.

4. Vsebuje veliko vlaknin

Ananas vsebuje topne in netopne vlaknine, ki pomagajo pri hujšanju, saj vas dolgo časa ohranjajo polne in povzročajo občutek sitosti.

5. Zmanjšuje apetit in vas ohranja hidrirane

Ananas je poln antioksidantov, vlaknin in vode, zaradi česar ostajate siti in hkrati hidrirani. Ko je vaše telo ustrezno hidrirano, omejuje apetit in preprečuje prenajedanje.

6. Poln je mangana

Ananas je poln mangana, ki uravnava presnovo maščob in ogljikovih hidratov v vašem telesu ter tako spodbuja celostno hujšanje. Študija je tudi pokazala, da je vnos mangana obratno sorazmeren s količino trebušne maščobe.

Vse prednosti ananasa

Ananas je, če ga uživamo kot del raznolike in uravnotežene prehrane ter v razumnih količinah, prebavni sadež par excellence: deluje proti driski, čisti, protivnetno, zdravo deluje na srce, pomaga proti zaprtju...In po mnenju strokovnjakov spada med 100 najbolj zdravih živil.

Ananas je bogat s počasi absorbiranimi ogljikovimi hidrati, vsebuje železo, magnezij, jod, cink in mangan. Je vir vitaminov A, B in C, zato ima velik potencial kot antioksidativno živilo, poleg tega pa je eden izmed sadežev, ki vsebuje največ vode, kar mu daje veliko nasitno in vlažilno moč.

Ali lahko shujšate z uživanjem ananasa?

85 % ananasa sestavlja voda, zato boste, če ne jeste ničesar drugega, seveda shujšali, in to zelo hitro, pravi strokovnjakinja za prehrano. Najpomembneje pa je, da dolgoročno vzdržujemo primerno telesno težo, česar s to dieto ne moremo doseči, pravi. Zaradi nasitne moči ananasa gre za nasitno dieto, zato ljudje, ki se je držijo, ne čutijo potrebe po vključevanju drugih živil in zato hujšajo.

Toda pazite, vse čudežne diete imajo ponavadi povratni učinek. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, so to diete, s katerimi zelo hitro shujšamo, ko pa s temi dietami prenehamo, če nismo spremenili svojih prehranjevalnih navad v bolj zdrave, ponovno pridobimo težo, ki smo jo izgubili. Poudarja se, da bolj zdravo hujšanje najpomembnejša raznolika in uravnotežena prehrana ter telesna vadba; čudežne diete so pogosto povezane z zdravstvenimi težavami in motnjami hranjenja.

Ananasov smoothie, super detox!

Strokovnjaki z nami delijo svoj najljubši recept za ananas: ananasov smoothie. Ena od velikih prednosti ananasa je, da nam pomaga zmanjšati zadrževanje tekočine, zato lahko ta smoothie pripravite večkrat na teden in z njim razstrupite svoje telo. 

Kako ga pripravite?

Vzemite banano, ananas in malo vode, vse skupaj zmešajte v mešalniku in vas osvežilni smoothie je pripravljen. Takšen napitek je odličen način za hitro  razstrupljanje dvakrat na teden ali v dneh, ko opazimo večje zadrževanje tekočine. 

Če iščete prav ta razstrupljevalni in čistilni učinek na telo, pa strokovnjaki priporočajo jemanje posebnih prehranskih dopolnil, če je prehrana raznolika in uravnotežena, saj se z njihovim dobrim jemanjem in priporočilom strokovnjaka vedno dopolnijo in nikoli ne škodijo. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Dieta po priporočilu kardiologov: Zaradi dobrih rezultatov in odsotnosti nezaželenih posledic jo izvajajo tudi zdravi ljudje

Priporočamo tudi: Nova francoska manikira: 8 ustvarjalnih in super kul načinov, ki na novo odkrijejo klasiko