Vas pogosto boli glava? To je 8 presenetljivih razlogov za neprijetne glavobole

Te sprožilce glavobola je dobro poznati.

Vas pogosto boli glava? To je 8 presenetljivih razlogov za neprijetne glavobole - Foto: Profimedia

Se sprašujete, kaj povzroča vaš glavobol? Sprožilci glavobola lahko vključujejo telesno vadbo, protibolečinske tablete in celo vikend.

Ne glede na to, ali gre za neprijeten občutek ali bolečino, ki je tako mučna, da morate ležati v zatemnjeni sobi, obstaja presenetljiv seznam glavobolov, ki jih je vredno poznati.

1. Sprožilec glavobola: preveč telesne vadbe

Vadba je najboljše zdravilo za mnoge stvari, tudi glavobole, vendar jih lahko tudi povzroči. Glavoboli pri vadbi ali fizičnih naporih se občutijo kot zbadajočo bolečino, ki lahko prizadene katerikoli del glave.

Povzročajo jih sproščanje kemikalij, imenovanih kateholamini, vendar strokovnjaki niso prepričani, zakaj to pri nekaterih ljudeh povzroča glavobole, pri drugih pa ne.

Pogosti so pri ljudeh, ki so šele začeli z vadbo, a naj vas to ne odvrne. Počasi povečujte intenzivnost in zagotovite, da ste dovolj hidrirani in da jeste pred telovadbo.

2. Sprožilec glavobola: stres

Sobota je, imeli ste naporen teden in takoj, ko se mentalno izklopite, nastopi migrena. Ameriška raziskava je pokazala, da tovrstne glavobole povzroča sprostitev po nabiranju stresa.

Raziskovalci verjamejo, da lahko hormon kortizol, ki se sprošča v času stresa in zmanjšuje bolečino, prispeva k sprožanju glavobola, ko se sprostite.
Če želite prenehati ustvarjati stres, se dobro prehranjujte, vzdržujte redne vzorce spanja in delajte pogoste vaje za odpravljanje stresa, kot sta joga ali tek. Zgodnje študije tudi kažejo, da bi lahko uporaba probiotikov pomagala ljudem, ki imajo tako prekomerne kot kronične migrene.

3. Sprožilec glavobola: spolnost

Da, zabavne aktivnosti lahko povzročijo tudi glavobole. Ti glavoboli se najpogosteje občutijo kot topa bolečina na zadnji strani glave, ki se stopnjuje, ko se približate orgazmu, ali kot intenziven izbruh bolečine ob orgazmu, znan kot glavobol s sunkom.

Pritisk znotraj lobanje se med seksom poveča, kar lahko pri nekaterih ljudeh povzroči glavobol. Ena od rešitev je spolna terapija, ki lahko pomaga tudi tako, da se naučite novih načinov uživanja v seksu, vključno s prevzemom bolj pasivne vloge.

4. Sprožilec glavobola: preveč tablet

Kriva je lahko sama stvar, s katero si prizadevate olajšati glavobol. Ti glavoboli so izredno pogosti.

Ko občasno jemljete protibolečinske tablete za glavobol, delujejo z naravnimi kemikalijami proti bolečinam. Ko pa jih začnete redno jemati, začne telo zapreti lastno proizvodnjo teh kemikalij in misli, da jih ne potrebuje. Ker vas zato pogosteje boli glava, spet posežete po protibolečinskih zdravilih, nato pa imate spet glavobol zaradi prenehanja uživanja tablet in tako se cikel nadaljuje.

Če jemljete katero koli protibolečinsko zdravilo ali triptan (predpisan migreni) več kot tri ali štirikrat na teden, se posvetujte s svojim zdravnikom. S podporo morate prenehati jemati zdravila. Glavoboli se bodo sprva poslabšali, vendar bodo sčasoma povzročili, da boste v nekaj tednih brez bolečin.

5. Sprožilec glavobola: stiskanje zob

Se kdaj zbudite z glavobolom, ki je tik pred ušesom, morda z vneto čeljustjo ali bolečinami v sencah? Če je tako, morda ponoči stiskate zobe in z njimi škripate.

Znan tudi kot bruksizem, je zelo pogosto znak dnevnega stresa ali tesnobe. Pomembno ga je zdraviti, preden povzroči kronično bolečino.

Mišični relaksanti lahko ustavijo bruksizem, vendar bi morali zdraviti tudi dnevni stres s celostnimi terapijami, kot sta svetovanje ali joga. Ali pa povprašajte svojega zobozdravnika o nočnem zaščitnem obroču.

6. Sprožilec glavobola: jeza

Vsi vemo, da nabiranje čustev ni dobro za nas, toda študije kažejo, da je kopičenje jeze posebno tveganje za glavobol.

Če se spopadate z obvladovanjem jeze, bi lahko poskusili kognitivno vedenjsko terapijo ali poiskali drugo pomoč, ki vam bo svetovala, kako zdravo ravnati z jezo.

7. Sprožilec glavobola: vaša jutranja kava

Spijete tri do štiri skodelice kave na dan? Potem bi morali razmisliti, kdaj si jih privoščite.

Ljudje običajno spijejo jutranjo kavo pred delom ali takoj, ko pridejo tja. Toda "vikend glavoboli" so pogosti, ker imate čez vikend po navadi kasneje prvo jutranjo skodelico kave in vaše telo pogreša kofein. Poskusite piti kavo vsak dan, še posebej zjutraj.

8. Sprožilec glavobola: slaba drža

Imate za pisalno mizo slabo držo? Večina od nas jo ima. Klasična zaobljena ramena z brado potisnjeno naprej in stisnjenim vratom lahko zlahka privede do napetostnih glavobolov, ker skrajšate in zategnete mišice, ki se trudijo podpirati glavo. Pravzaprav kakršna koli slaba drža, vključno s šibkim spodnjim delom hrbta, lahko povzroči glavobole.

Dolgoročno je pilates odličen način za izgradnjo močnejše, daljše drže, toda za takojšnje olajšanje v zgornjem delu hrbta in vratu poskusite kapljice za ramena.

Lezite na hrbet, kolena upognjena, stopala ravna na tleh. Obe roki naj bosta dvignjeni nad rameni, dlani obrnjeni. Vdihnite, ko dvignete eno roko proti stropu; ramena se dvignejo. Izdihnite, ko spuščate lopatico nazaj. Ponovite do 10-krat na vsaki strani, da sprostite napetost.

Prirejeno po članku s Harper´s Bazaar UK.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 6 džins kratkih hlač, ki jih bomo nosili to poletje

Priporočamo tudi: To je edini kos, ki ga bomo letos nosile za na plažo in bazen ( + kje ga kupiti)

Najbolj brano