Un dieta je idealna za izgubo velikega števila kilogramov, pa tudi spremembo metabolizma: Traja 90 dni in ima strog režim

UN dieta poleg hujšanja povzroči tudi spremembo metabolizma, zato se izgubljeni kilogrami ne povrnejo. Dieta traja 90 dni in shujšate od 18 do 25 kg.

Un dieta je idealna za izgubo velikega števila kilogramov, pa tudi spremembo metabolizma: Traja 90 dni in ima strog režim - Foto: Profimedia

UN dieta bo pospešila delo vašega metabolizma, zato se izgubljeni kilogrami ne bodo vrnili. Po pravilih ta dieta traja 90 dni, če pa shujšate več, kot ste načrtovali, lahko to dieto prekinete, vendar morate vedeti, da takrat ne pride do trajnega povečanja metabolizma.

UN dieta se vedno začne z beljakovinskim dnevom, sledi škrobni dan, dan z ogljikovimi hidrati, sadni dan in nato spet beljakovinski dan. Dnevni red se pri tej dieti ne sme spreminjati.

Ne spreglejte:

Prehranski načrt UN diete: 

Zajtrk vseh 90 dni je SADNI. Pojejte dva enaka sadja (ali 1 banano) ali pest suhega sadja (štejte 8 kosov).

UN dieta – Prvi dan – BELJAKOVINSKI DAN

Kosilo

Meso: dušeno, kuhano ali pečeno (v količini restavracijske porcije, 2-3 kosi ali približno 250 gr) ali 3 kuhana ali pečena jajca ali nekaj mlečnih izdelkov, vključno s sojo.

Kruh: kos integralnega kruha

Solata : v neomejenih količinah z največ 1 žlico olja

Juha: obvezna (brez rezancev - 1 skodelica/3 dcl), če pa se uživajo mlečni izdelki, potem juha ni obvezna, popijte pa skodelico jogurta ali mleka.

Opomba: Različne vrste beljakovin se ne mešajo v enem obroku ali v enem dnevu. Na splošno je poudarek na eni vrsti koncentrirane hrane čez dan, tako da ima vaš prebavni trakt veliko lažjo nalogo kot prebavljanje več koncentriranih živil skupaj.
Večerja

Enako kot za kosilo, vendar naj bo obrok za polovico manjši od kosila, brez juhe in BREZ KRUHA.

Drugi dan – ŠKROBNI DAN

Kosilo

Fižol, grah, leča, riž, krompir - kuhan, samo z dodatkom začimb (sol, zelenjava, poper, kečap, kuhan paradižnik) - poln krožnik

Kruh: rezina in solata

Večerja

Enako kot za kosilo, a polovično. Večerja je BREZ KRUHA.

Tretji dan – DAN OGLJIKOVIH HIDRATOV

Kosilo

Kuhane testenine z dodatkom začimb in lahko omako

Večerja

Dve tanki rezini torte ali kepica sladoleda po želji

Četrti dan – VITAMINSKI (SADNI) DAN

Kosilo in večerja

Samo mešano sadje – kolikor želite. Ni pa izključena niti zelenjava, tako da lahko vitaminski dan izgleda takole: zajtrk - kot vsak dan, 2 kosa sadja, kosilo in večerja pa sta lahko na pari kuhana zelenjava in solata, enako je tudi pri večerji. Med obroki z zelenjavo so mešani sadni prigrizki.

Dodatne opombe: 
  • Po ciklusu 7 x 4 dni, tj. 29. dan (trikrat med dieto) opravimo "vodni dan". Ves dan se pije samo voda;
  • Obvezno po vitaminskem dnevu, včasih tudi po vodnem, vedno nadaljujte z beljakovinskim dnevom;
  • Kava in čaj sta dovoljena, vendar brez sladkorja.
  • Premor med obroki (najmanjši – torej je lahko daljši, nikoli pa krajši) je prvi dan 4 ure, drugi in tretji dan pa 3 ure; med vitaminskim dnevom je odmor med obroki 2 uri;
  • Po 8. uri zvečer ne jejte ničesar.

Za zajtrk obvezno zaužijte sadje, ker najhitreje da energijo, tretji dan pa lahko zaužijete tudi čokolado, ker ščiti telo pred morebitnimi alergijami.
Količine hrane so večje od običajnih, živila pa so prilagojena našim razmeram in podnebju. Bodite dosledni in vztrajni. Lahko se zgodi, da prvih deset dni ne boste občutili znatnih sprememb v procesu vašega hujšanja, potem pa se začne nenadna izguba kar 3-4 kilogramov. Po 90 dneh diete še 90 dni za zajtrk uživamo sadje, za kosilo in večerjo pa se vrnemo k običajnemu načinu prehranjevanja. V tem obdobju naj bi izgubili še 3 kg, kar je pokazatelj spremembe metabolizma. Če se ne izgubijo, je treba dieto ponoviti, vendar šele po 3 mesecih.
Diete se ne poslužujte dlje kot 90 dni, šele po 30-dnevnem premoru lahko dieto ponovite drugič.

UN dieta je močno orožje v boju z odvečnimi kilogrami, zahteva določeno mero discipline, a zato so rezultati z eno besedo fenomenalni! Pred uvedbo same diete pa se vseeno posvetujte z zdravnikom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Recept za najbolj sijoče lase, kot jih še niste imeli: Pravilo petih sekund za (zelo) dobro izpiranje

Priporočamo tudi: Bliža se nam še en zloglasni retrogradni Merkur: Ta 4 horoskopska znamenja morajo biti septembra še posebej previdna

Najbolj brano