Nič več nočnih obiskov hladilnika in čustvenega prehranjevanja: S temi načini se poslovite od slabih navad, ki ovirajo vaš proces hujšanja in se v kratkem času znebite kilogramov

Nočni prigrizki, čustveno prehranjevanje, obilica nezdrave hrane - vam je znano? Odpravite te pogoste slabe prehranjevalne navade in hitro izgubite težo.

Nič več nočnih obiskov hladilnika in čustvenega prehranjevanja: S temi načini se poslovite od slabih navad, ki ovirajo vaš proces hujšanja in se v kratkem času znebite kilogramov - Foto: Profimedia

Pri zdravem načinu življenja lahko vaše prehranjevalne navade vplivajo na vse, od ciljev izgube telesne teže do dolgoročnega zdravja. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije lahko zdrava prehrana in pravilne prehranjevalne navade preprečijo nastanek raka, bolezni srca in sladkorne bolezni. Kaj jemo in kako jemo, ima namreč velik vpliv na način, kako prebavljamo hrano, in na našo telesno kondicijo. Čeprav se ta cilj zdi preprost in enostaven, ga lahko življenje ovira. Opravila, družina in delo včasih dvignejo glavo in povzročijo, da preskočite kakšen obrok ali nas prisilijo, da jemo ob nenavadnih urah.

Sčasoma se te prehranjevalne navade lahko povečajo in vplivajo na prebavo in presnovo vašega telesa. Če želite biti videti in se počutiti čvrsto, lahko to, kako se prehranjujete, igra enako pomembno vlogo kot to, kaj jeste. Če prepoznate nekatere ključne slabe prehranjevalne navade, lahko ostanete na vrhu svojega življenjskega sloga in se na koncu počutite še bolje.

Pri tem ne gre le za to, da znate jesti s pravim jedilnim priborom in ob pravem času. Gre za nekaj, kar počnemo vsi: jemo in počnemo nekaj hkrati. Ste mislili, da je to povsem normalno in varno? Pravzaprav je ravno nasprotno. Ta slaba navada ima več škodljivih učinkov na naše zdravje.

Ne spreglejte:

Ne gre le za moč volje ali njeno pomanjkanje, zaradi česar se prenajedamo in pridobivamo na telesni teži. Včasih je kriva tista zahrbtna slaba navada, ki ste jo razvili, ne da bi se tega zavedali, kot je na primer hitenje skozi vrata brez zajtrka ali pa grizljanje čipsa pred najljubšo televizijsko oddajo. Naslednje, kar veste, je, da se lahko ena majhna slaba navada izenači z veliko pridobljeno telesno težo. Najhuje pa je, da se morda sploh ne zavedate, kako škodujete svoji prehrani.

Predstavljamo vam hitre rešitve za nekatere najpogostejše slabe prehranjevalne navade in življenjski slog, zaradi katerih lahko pridobivate kilograme.

Digitalna tehnologija, sovražnik številka 1

Večina nas se pri obroku ne posvečamo zgolj prehrani, temveč buljimo v telefon ali računalnik.

Za tiste, ki skrbite za svojo postavo, je to ena najslabših navad pri ohranjanju telesne teže ali hujšanju. Ko gledate v telefon, samodejno zanemarite žvečenje. To pomeni, da niste pozorni na to, kaj jeste, in zato ne dosežete občutka sitosti, ker vaši možgani ne prejemajo pravih informacij. Zato boste še vedno imeli željo po hrani ali pa boste nekaj ur pozneje lačni in vas bo zamikalo majhno grizljanje.

Zaključek? Ko se usedete za mizo, tudi če gre za deset minut, poskusite ugasniti telefon, stati vzravnano in si vzeti čas za žvečenje, da boste lahko asimilirali hrano, ki jo jeste.

Neprestani prigrizki, sovražnik številka 2

Če imate radi prigrizke čez cel dan, lahko nevede povzročite veliko škodo svojemu zdravju.

Uživanje prevelikega števila prigrizkov med obroki je pogost vzrok za prenajedanje, kalorični presežek in debelost. Večina posameznikov pri ocenjevanju skupnega vnosa hrane ne upošteva prigrizkov, zato pogosto mislijo, da njihov načrt hujšanja ne deluje, čeprav imajo primanjkljaj.

Ko se želite izogniti tej pogosti težavi, morate le najti način, da bodo vaši glavni obroki bolj nasitni.

Glavnim obrokom dodajte več nasitnih živil - več zelenjave, polnozrnatih izdelkov, beljakovin itd. Na lahko dostopnih mestih hranite le zdrave prigrizke. Na osrednjem mestu v sobi na primer postavite skledo s svežim sadjem.

Prehitro prehranjevanje, sovražnik številka 3

Kadar jeste prehitro, si ne privoščite trenutka, da bi uživali v obroku, in po nepotrebnem pospešite proces predelave hrane v telesu.

Prebava se začne v ustih. Prehitro prehranjevanje lahko pogosto privede do prebavnih težav. Poleg tega se lahko zlahka prenajeste, saj vaše telo ne more tako hitro pošiljati signalov za sitost.

Kljub temu se lahko te navade dokaj enostavno znebite.

Osredotočite se na boljše žvečenje hrane, jemljite manjše grižljaje in med grižljaji odložite vilice, nož ali žlico.

Čeprav se ta nasvet morda zdi preprost, boste z nekaj vaje zagotovili, da si boste vzeli dovolj časa, da boste v obroku resnično uživali, in telesu omogočili čas, ki ga potrebuje za prebavo hrane.

Nočni prigrizki, sovražnik številka 4

Ljudsko izročilo o prehrani pravi, da nočno prehranjevanje skoraj nikoli ni dobra ideja, če želite shujšati. Čeprav številni strokovnjaki trdijo, da je ta stari rek zgolj mit, nova študija na živalih potrjuje, da ni pomembno le, kaj ješ, ampak tudi, kdaj ješ. Raziskovalci so ugotovili, da so miši, ki so podnevi (ko bi morale te nočne živali spati) dobivale hrano z visoko vsebnostjo maščob, pridobile bistveno več telesne teže kot miši, ki so enako hrano dobivale ponoči.

Ugotovitev: Izhodišče za dieto? Po večerji se naučite, da je kuhinja ponoči zaprta. Dovolj zgodaj zvečer si umijte zobe, saj s sveže očiščenimi usti boste želeli manj jesti. Če vas zagrabi želja, počakajte 10 minut. Če ste še vedno resnično lačni, posezite po nečem majhnem, na primer sirom ali sadjem.

Čustveno prehranjevanje, sovražnik številka 5

Imeli ste slab dan v službi, in ko pridete domov, odprete hladilnik in se najeste - to ni dobra strategija prehranjevanja. Hrano dajete v usta kot mehanizem za spopadanje s težavami. Številne študije potrjujejo, da lahko pozitivna in negativna čustva povzročijo, da ljudje pojedo več, kot bi morali, kar je lahka ovira pri hujšanju.

Rešitev: Strokovnjaki pravijo, da poiščite nov način za premagovanje stresa. Če ste v službi pod stresom, se po prihodu domov namesto prehranjevanja sprehodite ali pokličite prijatelja, ki bo sočuten. Tako se lahko sprostite in se znebite stresa z ramen. Izberite katero koli dejavnost, ki vam je všeč, če vas le drži stran od kuhinje.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Shujševalni napitek iz zgolj dveh sestavin, ki obljublja izgubo teže v rekordnem času: Ta pogosto pozabljena zelenjava uravnava holesterol in zavira apetit

Priporočamo tudi:5 modelov torbic, ki jih bomo nosili to jesen in zimo: Od maksi torbic do minimalističnih kosov, poglejte, v kaj se splača investirati

Najbolj brano