Preoblikujte svoje telo z beljakovinsko dieto brez ogljikovih hidratov: Jedilnik daje rezultate že po 24 dneh

17. 4. 2023
Preoblikujte svoje telo z beljakovinsko dieto brez ogljikovih hidratov: Jedilnik daje rezultate že po 24 dneh (foto: Profimedia)
Profimedia

Predstavljamo jedilnik za Atkinsonovo dieto - ugotovite, kaj lahko jeste in kaj je strogo prepovedano.

Atkinsonova dieta je trenutno ena najbolj iskanih na Googlu. Ta dieta je sestavljena iz uživanja živil, ki vsebujejo veliko količino beljakovin s komaj opaznim odstotkom ogljikovih hidratov. Tvorec tega režima je sloviti Robert Atkins, zvezdnikov, ki so ga preizkusili, pa je precej.

Dieta je sestavljena iz treh faz. Obstaja tudi četrta stopnja, ki je pravzaprav vzdrževanje doseženega.

Ne spreglejte:

V prvi fazi je vnos ogljikovih hidratov omejen na le 20 gramov na dan. Trajanje te faze je 2 tedna. V drugi fazi pride do počasnega vnašanja ogljikovih hidratov, predvsem preko zelenjave, v tretji fazi pa se oblikuje optimalna količina ogljikovih hidratov, ki bi jo lahko človek zaužil dalj časa, ne da bi imel težave s težo. Ljudem, ki so sledili tej dieti, svetujemo, da nadaljujejo z omejenim vnosom ogljikovih hidratov tudi po doseženi želeni teži in to je četrta faza.

Ko se ogljikovi hidrati izločijo iz dnevnih obrokov, jetra pretvorijo maščobne obloge v glukozo, dodatni produkti te sinteze pa so strupeni ketoni. Ketoni zavirajo apetit, zato manj jeste in shujšate. Ker vnos vitaminov in mineralov ni bil upoštevan s prehrano, je avtorica diete priporočila jemanje vitaminskih tablet, ki bodo nadomestile očiten primanjkljaj vitaminov in mineralov.

Atkinsova dieta ne omejuje vnosa beljakovin. Meso, ribe in jajca lahko jeste brez omejitev. Sir, zelenjavo, olive, olja in maščobe uživamo v omejenih količinah. Alkoholne pijače, sladkor, sadje, mleko, jogurt, kosmiči, izdelki iz moke in sladkarije so popolnoma prepovedani.

Zaradi zmanjšanega vnosa ogljikovih hidratov je Atkinsova dieta sprožila številne polemike. Nekatere študije so pokazale, da lahko dolgotrajna vadba vpliva na duševno zdravje in povzroči čemernost, utrujenost in letargijo. Takšni simptomi so bili še posebej vidni pri ženskah, katerih nihanje razpoloženja je bilo intenzivnejše. Tveganja sta tudi povečana vsebnost trigliceridov v krvi, pa tudi povečana vsebnost nasičenih maščobnih kislin. Po drugi strani pa je druga študija pokazala, da je bila Atkinsova dieta najučinkovitejša za hujšanje v primerjavi s tremi kontrolnimi dietami.

Prva faza

Cilj prve faze diete je sprememba metabolizma. Vnos ogljikovih hidratov je omejen na 20 gramov na dan. Kako to izgleda v praksi? Za zajtrk namreč lahko jeste omleto dveh jajc s šunko ali slanino, za kosilo zrezek na žaru, za večerjo pa kuhano ribo. Prva faza traja 14 dni.

Druga faza

Pomeni izgubo telesne mase s porabo maščobnih zalog. Dnevni vnos ogljikovih hidratov je omejen na 15 do 40 gramov. Torej, meso, zelenjava (low carb)...

Tretja faza

Ogljikove hidrate uvajamo postopoma, vendar jih omejimo na največ 60 gramov, ta meja se prenese v 4. fazo, ki predstavlja vzdrževanje obstoječe znižane teže.

Kako deluje?

S popolno izključitvijo ogljikovih hidratov se naše maščobne obloge začnejo topiti. V prvih 6 dneh izgubite 5 kg, vsak naslednji dan ste lažji za 1 kg. V 24 dneh lahko izgubite do 20 kg.

Samo previdno. Če pojeste samo kos kruha ali kakšno malenkost, ki vsebuje ogljikove hidrate, bo telo blokiralo topljenje maščobnih oblog. Ne smete jesti hrane, ki vsebuje ogljikove hidrate. Te diete lahko sledite toliko dni, kolikor želite shujšati. Ko dosežete želeno težo, se telo še nekaj časa ne bo zredilo, tudi leto ali dve. Ta dieta ni za vsakogar! Zaradi obilice beljakovin naj se ljudje z zdravstvenimi težavami pred začetkom diete posvetujejo z zdravnikom.

Prepovedana živila

Kruh, krompir, moka, riž, soja, grah, drobtine, ocvrto meso, testenine, arašidi, mušmili, lešniki, hrenovke, posipi, margarina, stepena smetana, sladkor, čokolada, razni slani in sladki prigrizki, sladoled, brez vrste sira, nič sadja...

Jejte v omejenih količinah

Mlečni izdelki - mleko, maslo, kislo mleko in smetana, jogurt. Da nadomestite primanjkljaj vitaminov, ki bo nastal zaradi neuživanja zgoraj omenjenih živil, uživajte vitamine: C, E, A, B, kalcij in magnezij.

Hrana, ki jo lahko jeste

Vse vrste mesa: Govedina, piščanec, teletina, svinjina, jagnjetina, gos, raca, puran, vse vrste drobovine, divjačina na vse načine - razen ocvrto - kuhano, pečeno, na žaru, lahko tudi ocvirke vendar brez kruha, posušeno meso, klobase razen hrenovk, vse vrste narezkov.

Ribe v vseh možnih oblikah: morske ribe, sladkovodne ribe, vse vrste ribjih konzerv.

Vse solate: Sveža zelena, sveža ali pečena paprika, paradižnik, kumare, sveža ali vložena zelena, morska solata, čebulna solata, sveža špinača. Vse solate začinimo z oljem, kisom, soljo, poprom...

Mimogrede, te priljubljene diete se je držala tudi Kim Kardashian, ko se je hotela spraviti v obleko Marilyn Monroe iz leta 1962. Da pa bi se lahko vklopila vanjo, je morala Kim v kratkem času izgubiti vsaj 10 kg, zato je prešla na Atkinsovo dieto.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kako pogosto umivate svoje lase? Strokovnjaki pojasnjujejo, da umivanje las enkrat na teden morda ni najboljša ideja

Priporočamo tudi: Pozabite belo majico, ta modna osnova bo nepogrešljiva za pomlad

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač