Pozabite na diete, občutke krivde in strahu: To so "pravila" intuitivnega prehranjevanja za čiste in preproste užitke v hrani

26. 2. 2024
Intuitivno prehranjevanje: dieta proti prehrani, ki nas želi naučiti, da bi hrano doživljali bolj umirjeno. (foto: Profimedia)
Profimedia

Pica ni več prekletstvo, čokolada in sladoled ne bosta izničila vloženega truda: intuitivna prehrana na novo zapiše pravila prehranjevanja, da bi vzpostavila zdrav odnos do hrane. In morda ponovno odkrijete užitek v uživanju ob obrokih.

Brez pravil, le čisti, preprosti in prvinski užitek v tem, da ješ, kar si želiš. To je intuitivno prehranjevanje. Koncept, ki sta ga leta 1995 prvič raziskali nutricionistki Evelyn Tribole in Elyse Resch v svoji knjigi Intuitivno prehranjevanje, manifestu, posvečenem prehranjevanju brez stresa, brez prepovedi, prehranskih načrtov in občutka krivde. Diete v 21. stoletju so pravi paradoks: za idejo zdravja, ki jo sestavljajo omejitve in prepoved ogljikovih hidratov, se zdi, da je edina rešitev dieta ali obljuba diete. Gre za krog pomanjkanja, ki prinaša grenkobo in zelo malo rezultatov, če sploh kakšno razočaranje.

Ne spreglejte:

Intuitivno prehranjevanje zato predstavlja majhno revolucijo, tudi kulturno, in ponovno odkritje globoke povezave med telesom in umom. Pozabite na občutek krivde, prehranjevanje spet postane naravno dejanje, ki temelji na preprostem pravilu: ješ, ko si lačen, in nehaš, ko si sit.

Kako deluje intuitivno prehranjevanje?

Vse, kar je potrebno, je nekaj preprostih pravil, da opustimo kulturo prehranjevanja in se odločimo za intuitivno prehranjevanje. Najprej je treba "ignorirati knjige in članke o dietah, ki ponujajo lažno upanje, da bomo hitro, enostavno in trajno shujšali", kot je navedeno v knjigi Evelyn Tribole in Elyse Resch. Cilj je pozabiti na zaskrbljenost zaradi hrane in ponovno odkriti okus: privoščiti si sladico ali košček pice ni neuspeh ali izdaja.

Ko pozabimo na obsedenost z nadzorovanjem kalorij in teže, postanejo obroki znova priložnost za uživanje v hrani in jedeh. To seveda ne pomeni, da si vsak dan privoščite nezdravo in ocvrto hrano ter pozabite na koristi sadja in zelenjave: intuitivno prehranjevanje je pravzaprav prehranjevanje brez občutka nelagodja.

Intuitivno prehranjevanje: kako se to počne?

Čeprav je intuitivno prehranjevanje proti dieti, ima tudi to določena pravila. Filozofska načela, katerih cilj je, da je vsak grižljaj lažji. Vsaj s psihološkega vidika.

  • Znebite se kulture prehranjevanja. Iskanje in poveličevanje "popolne postave" je vsaj tako škodljivo kot restriktivne diete brez zdravniškega nadzora, s katerimi jo poskušamo doseči.
  • Spoštujte svojo lakoto. Lakota ni znak šibkosti, njeno ignoriranje pa ne daje moči. Resnično dobro počutje je v tem, da zadovoljimo svoj apetit in ga živimo kot normalen biološki instinkt.
  • Sprijaznite se s hrano. Ni dobre in slabe hrane: sladkorjev, maščob in glutena ne smemo prepovedati, temveč jih moramo pametno vključiti v prehrano.
  • Uprite se prehranski policiji. Vsak dan se moramo boriti proti ponotranjenim naukom, ki nas vodijo k temu, da ne smemo jesti ničesar ali da se, nasprotno, izogibamo določenim jedem, ker so prepovedane in pojmovane kot izjema od pravila. Čas je, da se upremo.
  • Učenje občutka sitosti. Pri intuitivnem prehranjevanju ni količin ali porcij: konec obroka zaznamuje le in izključno občutek sitosti. Ljudje pogosto jedo iz navade ali vztrajnosti in ne upoštevajo preprostega dejstva, da niso lačni, da bi za vsako ceno spoštovali čas obroka.
  • Odkrijte zadovoljstvo pri prehranjevanju. Pozabite na štetje kalorij, saj je uživanje dobre, zadovoljujoče hrane najboljši način, da se počutite izpolnjene.
  • Pozabite na tolažilno hrano. Hrana ne bi smela imeti moči za pomirjanje čustev ali brisanje negativnih situacij. Podobno tudi uživanje čokolade v težkih trenutkih ni smrtni greh. Nevtralen odnos do hrane je najboljši način, da jo doživljamo umirjeno, najdemo nove načine za zdravljenje in dobro počutje.
  • Spoštujte svoje telo. Telesni videz ne šteje in telesnost ne bi smela določati, ali in koliko smemo jesti.
  • Sledite "intuitivnemu gibanju". Vadba naj bo sproščen čas, ki ga izvajamo za zabavo in ne zato, da bi si zaslužili obrok. Zato mora biti tudi fitnes sproščen in izbran v skladu z lastnimi strastmi.
  • Nežna prehrana. Pomembno je, da izberemo hrano, ki je okusna, da izberemo zdravo hrano za svoje telo in se hkrati naučimo, da so tudi manj zdrava živila nujna v naši prehrani.

Intuitivno prehranjevanje za hujšanje: kako doseči svoje cilje?

Ideja o hujšanju z intuitivnim prehranjevanjem se morda zdi protislovna. A vendar bi lahko postopna pot do boljšega doživljanja odnosa do hrane prinesla nepričakovane rezultate: ko odpravimo obsedenost in napade lakote, nam intuitivno prehranjevanje omogoči, da se pravilno prehranjujemo. Brez napora, brez učinka jojo. Seveda pa je, če je cilj hujšanje, pomembno vzdrževati določen kalorični primanjkljaj, ki ga je treba preučiti s strokovnjakom, vendar brez obsedenosti.

Primer intuitivnega prehranjevanja

Upoštevanje intuitivne prehrane pomeni predvsem občutek svobode. Tako po obilnem kosilu ni treba jesti večerje, če telo ne čuti potrebe. Podobno tudi privoščiti si krožnik testenin ali kos pice ne pomeni, da se boste "zredili". Seveda zdrava živila ne smejo izginiti iz prehrane, vendar tudi ne smejo postati obsedenost. Ključno je ravnovesje.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Po pogovoru s Harryjem sprejela nepričakovano odločitev: Kralj Charles in kraljica Camilla nenadoma zapustila London

Priporočamo tudi: Bodite previdni z njimi: To so 4 horoskopska znamenja, ki rada izkoriščajo druge