Še eno rastlinsko mleko je osvojilo naša srca, je okusno in kremasto, pripraviti pa ga je neverjetno enostavno. Odlično je za vse, ki iz kakršnega koli razloga ne morejo ali nočejo piti živalskega mleka, dobro pa je tudi za pripravo drugih jedi.
V zadnjem času so po svetu vse bolj priljubljena tako imenovana zeliščna mleka oziroma napitki iz različnih semen in plodov rastlin. Ta mleka služijo kot osvežilne pijače, hkrati pa krepijo telo.
Rastlinska mleka so alternativa kravjemu mleku in so zelo pomembna za ljudi z intoleranco na laktozo ali mlečni sladkor ter za vegane. Ta mleka imajo bogato hranilno sestavo, uporabljajo se za pripravo jedi in drugih napitkov ter odpirajo več možnosti za ljudi na posebni dieti.
Preberite še:
- Cindy Crawford nosi 70 % časa to preprosto modno kombinacijo zaradi katere je opevana za svoj dober stil, česar mnogi niti ne opazijo, saj jo z malenkostmi prilagodi vsaki priložnosti!
- Ines de Ramon in Brad Pitt: Najbolj eleganten par ta hip je naš navdih za ujemajoče se videze
Izdelujejo jih iz najrazličnejših semen, najbolj znana so kokosova, mandljeva, sojina, ovsena, prosena, trenutno pa je popularno črno mleko – črno sezamovo mleko, ki ni tako priljubljeno kot belo, vsebuje pa več železa, kalcija. , magnezij, cink, baker, vitamini B in E, antioksidanti.
To mleko pomaga pri prebavi in je fantastično za kožo. Je okusen in piten, njegova tekstura je kremasta, pripraviti pa ga je neverjetno enostavno. Nutricionisti pa trdijo, da je brez pretiravanja dovolj ena skodelica na dan.
Kaj potrebujete za črno mleko
- 150 g črnega sezama
- 10 datljev
- 1 l vode
Kako se pripravi črno mleko
- Sezamova semena namočite v vodo za nekaj ur, najbolje čez noč.
- Precedite in dajte v blender.
- Vmes datlje za 15 minut namočimo v mlačno vodo, nato jih dodamo v blender, zalijemo z 1 litrom vode in zmiksamo.
- Mešanico precedite in dobili boste kremasto in okusno rastlinsko mleko.
- Po želji lahko dodate tudi limonin sok.
- V hladilniku lahko ostane do tri dni.
Novo na Metroplay: "Oglaševalci imamo ogromno odgovornost do jezika!" | Medeja Kraševec Žnidarec