Kako branje knjige pred spanjem vpliva na vaš spanec?

20. 5. 2023
Kako branje knjige pred spanjem vpliva na vaš spanec? (foto: Profimedia)
Profimedia

Glede na študije je branje pred spanjem pomembno povezano s kakovostjo in daljšim skupnim trajanjem nočnega spanca.

Ali branje pred spanjem vpliva na spanec?

Branje knjig pred spanjem ima lahko več pozitivnih učinkov na vaše počutje in spanje. Glavni razlog, zakaj lahko branje nekaterim pomaga zaspati, je ta, da se lahko um spočije in sprosti, preden ugasnejo luči in zaspijo.

Z branjem knjig namesto uporabe mobilnih telefona, računalnika ali televizije pred spanjem lahko normalizirate proces izločanja melatonina. To vam pomaga zaspati takoj, ko se uležete v posteljo.

Poleg tega pomiri vaš um in omogoči miren spanec. Obstaja pa tudi velika možnost, da bodo sanje s pozitivnimi vibracijami. Z navdušenjem bi se celo zbudili v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne. Zaradi tega bo ves dan produktiven.

Dolgoročno naj bi celo pomagalo pri doseganju ciljev in opravljanju vsakodnevnih nalog v predvidenem času.

5 splošnih koristi za vaše zdravje in spanje

1. Zmanjšuje stres

Branje knjige pred spanjem je učinkovito orodje za sprostitev. Ko se potopite v zgodbo, se vaš um začne preusmerjati od dnevnega stresa in skrbi. Branje ima pomirjujoč učinek, ki pomaga blažiti tesnobo in zmanjšati raven stresa. Ta duševna sprostitev pripravi vaš um na mirnejši prehod v spanec. Neka študija je pokazala, da samo šest minut branja zmanjša stres za 68 %. 

2. Poveča moč možganov

Z branjem sprejemate nove informacije, ki se vam pred spanjem dobro vsedejo v možgane. Warren Buffet znanje, ki ga je pridobil iz knjig, označuje kot sestavljene obresti. Več kot se naučite, pametnejši postanete. Za to vam ni treba prebrati veliko. Tudi leposlovje in fikcija lahko razširita vaš besedni zaklad in razgibata vaše možgane.

3. Izboljša ustvarjalnost

Knjige širijo vaš um. Popeljejo vas v nove svetove, vas naučijo informacij in vas seznanijo z novimi liki. Na podlagi tega, kar najdete v knjigi, lahko pridobite drugačne poglede na svet ali ugotovite, kako rešiti problem.

4. Boljši spanec

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste med branjem zadremali? To je povsem normalen odziv na to, da ste pri miru in se ne izpostavljate modri svetlobi LED (če berete papirnato knjigo). Če ste se odločili za branje nečesa posebej dolgočasnega, vas bo to verjetno še hitreje uspavalo.

Še vedno dvomite? Spomnite se na otroštvo ali upoštevajte vedenje svojih otrok (če jih imate). Zgodbice pred spanjem so nočni obred in veliko malčkov vam bo povedalo, da morajo pred spanjem slišati pravljico. Nobenega razloga ni, da se ta ritual ne bi nadaljeval tudi v odrasli dobi.

5. Boljša koncentracija

Veliko nas pred spanjem preleti elektronsko pošto ali družbena omrežja. Namesto da bi se potopili v zgodbo ali poglavje o temi, ki nas zanima, na družabnih omrežjih prejemamo fotografije ali utrinke informacij. Uživati v knjigi pomeni biti več ur osredotočen na en sam zaplet ali temo. Posledično postanemo boljši pri koncentraciji in morda ugotovimo, da smo pri ostalih vsakodnevnih dejavnostih izboljšali svojo pozornost.

Raziskovalci menijo, da je branje pred spanjem ena najbolj zdravih navad. Poleg naštetega izboljšuje kognitivne sposobnosti, zmanjšuje depresijo in tesnobo, preprečuje Alzheimerjevo bolezen, izboljša čustveno inteligenco in znižuje raven kortizola.

6. Vzpostavitev rutine pred spanjem

Vključitev branja v rutino pred spanjem pomaga telesu in umu sporočiti, da je čas za umiritev in pripravo na spanje. Z vzpostavitvijo redne navade branja pred spanjem pošljete možganom sporočilo, da je čas za prehod v stanje počitka. To lahko prispeva k bolj mirnemu in pomlajevalnemu spancu.

Pomembno je, da izberete knjigo, ki vas zanima, vendar ni preveč stimulativna, saj je namen branja pred spanjem spodbujanje sprostitve in umirjenosti. Poleg tega je priporočljivo, da si za branje pred spanjem vzamete dovolj časa, da se boste lahko pred prehodom v spanje v knjigo popolnoma potopili.

Ne pozabite, da se osebne preference lahko razlikujejo, zato je bistveno, da najdete rutino, ki vam najbolj ustreza. Z vključitvijo branja v rutino pred spanjem lahko ustvarite mirno in prijetno okolje, ki podpira miren nočni spanec. Konec koncev branje pred spanjem ustvarja mirno vzdušje, ki vam omogoča, da se izognete zahtevam dneva in si ustvarite duševni prostor, ki je primeren za krepčilni spanec. Poiščite udoben kotiček, vzemite v roke knjigo, ki navdušuje vašo domišljijo, in pustite, da moč branja spremeni vašo rutino pred spanjem v cenjen obred sproščanja in pomlajevanja.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jennifer Lopez v stajlingu, ki bi bil popoln za oboževalce, če bi bila ena podrobnost nekoliko drugačna

Priporočamo tudi: Neznansko svež pomladni stajling Kate Middleton z belimi supergami, ki jih obožujejo tudi Slovenke