Pozabite na pravo kavo, a pri tem ne žrtvujte okusa: To je odličena alternativa za "kavni" napitek, ki deluje blagodejno na prebavo in hujšanje

16. 11. 2023
Pozabite na pravo kavo, a pri tem ne žrtvujte okusa: To je odličena alternativa za "kavni" napitek, ki deluje blagodejno na prebavo in hujšanje (foto: Profimedia)
Profimedia

To je idealna rešitev za odvisnike od kave, ki se ne želijo odpovedati svoji najljubši pijači, hkrati pa morajo omejiti vnos kofeina.

Cikorija je dobro znana alternativa kavi za tiste, ki se želijo znebiti kofeina, ne da bi pri tem žrtvovali okus. Prvič so jo začeli uporabljati med vojnama v 20. stoletju, ko prava kava ni bila na voljo ali pa je bila predraga. Danes cikorijo cenijo predvsem tisti, ki želijo zmanjšati vnos kofeina.

Ne spreglejte:

Kaj je kava iz cikorije?

Ta tipična italijanska rastlina spada v isto družino kot regrat. Med številnimi vrstami, ki jih najdemo v naravi, se za proizvodnjo pijače uporablja "Chicorium intybus". Njene korenine se posušijo, zmeljejo in pražijo, da nastane kavi podoben, rahlo grenak napitek z orehovim priokusom. Cikorija je na voljo v različnih oblikah: v zrnju, topni obliki ali v prahu. V slednjem primeru lahko za njeno pripravo uporabite moka aparat za kavo, če je filter napolnjen le do polovice. Če želite v celoti izkoristiti naravne lastnosti te rastline, je najboljša rešitev poparek. Njegova priprava je zelo preprosta, posušeno korenino (kupljeno pri zeliščarjih) preprosto nekaj minut pustite v vreli vodi, nato pa jo popijte pri sobni temperaturi.

Lastnosti in koristi cikorije

Ta vrsta je pravi blagoslov za želodec in črevesje. V zeliščni medicini se pogosto uporablja za zdravljenje dispeptičnih motenj, ki povzročajo težave s prebavnim sistemom. Ker spodbuja izločanje želodca, se tudi težki obroki lažje prebavijo. Poleg tega je naravno bogat z inulinom, naravnim prebiotikom, ki ne le spodbuja razmnoževanje zdrave bakterijske flore in z uravnavanjem gibanja črevesja vzpostavlja njegovo ravnovesje, temveč tudi pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, saj ima stabilizacijski učinek na raven sladkorja v krvi. Bogata je s polifenoli in flavonoidi, zato ima tudi dragocene antioksidativne lastnosti.

Kontraindikacije in neželeni učinki cikorije

Kontraindikacije izhajajo iz stimulativnega učinka cikorije na prebavni sistem. Neželeni učinki, povezani z uživanjem cikorije, lahko poudarijo gastritis in gastroezofagealni refluks ter ulcerozni kolitis in Crohnovo bolezen.

Ali vam pomaga pri hujšanju?

Zaradi svojih razstrupljevalnih in diuretičnih lastnosti lahko cikorijo vključite v nizkokalorično dieto, ki vam pomaga pri hujšanju. Seveda zaradi nje same po sebi ne boste shujšali, lahko pa pomaga pri odstranjevanju toksinov in odvečne tekočine, in sicer do največ dveh skodelic na dan.

Kako zdrava je cikorija?

Glede na to, da smo nagnjeni k temu, da nekatera živila demoniziramo v korist alternativ, ki veljajo za bolj zdrava, je potrebno pojasnilo. Ob upoštevanju osebne občutljivosti klasična kava, če jo uživamo v zmernih količinah, ni škodljiva za zdravje in ima lahko celo koristne učinke. Če pa je zaužijemo preveč, je zelo verjetno, da se bodo v telesu začele pojavljati težave, kot sta nemir in tahikardija. Zato je cikorija, če je treba uživanje kave prekiniti ali popolnoma odpraviti, nedvomno idealna rešitev. Ne le, da vam omogoča, da se ne odrečete temu energizirajočemu obredu, temveč vam omogoča tudi uživanje napitka z okusom, ki je zelo podoben okusu arabike. Edina kontraindikacija je za ljudi, ki trpijo za razjedami ali refluksom, prav zaradi gastro-stimulativnega učinka te snovi. Nosečnice naj se izogibajo cikoriji, saj lahko spodbudi krčenje maternice.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ni boljšega jesenskega kosa kot kamelji plašč: Princesa Beatrice dokazuje, da ga lahko nosite z vsem

Priporočamo tudi: Takoj ko opazi, da se je zredila, se obrne nanjo: Čarobna juha Cindy Crawford, ki jo lahko jeste vse leto in je polna vitaminov

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.