Vojaška dieta obljublja izgubo 5 kg v 7 dneh: Predstavljamo vam podroben načrt prehrane in 16 živil, ki dajejo odlične rezultate

Predstavljamo vam podroben načrt prehrane za vojaško dieto. Pripravljeni na vojaško disciplino? 

Vojaška dieta obljublja izgubo 5 kg v 7 dneh: Predstavljamo vam podroben načrt prehrane in 16 živil, ki dajejo odlične rezultate - Foto: Profimedia

Skoraj vsak dan se pojavi nova nora dieta. Ali pa staro dieto oživi nova generacija še svežih modnih in lepotnih zapriseženk, ki te "stare" diete še ni preizkusila. Vojaška dieta je ena od tistih modnih diet, ki je pravzaprav prisotna že nekaj časa. Vojaška dieta obljublja, da boste z upoštevanjem strogega jedilnika, ki vas popolnoma osiromaši prigrizkov in traja tri dni na teden, v zgolj enem tednu izgubili od 4 do 5 kilogramov. Ostale štiri dni v tednu pa lahko jeste dobesedno, kar želite. Vojaška dieta je zelo priljubljena, zasnovana pa je bila z namenom, da pomaga ljudem, ki želijo shujšati in v kratkem času izgubiti precejšnje število kilogramov.

Ravno zaradi tega so med nutricionisti deljena mnenja o njenem dolgoročnem vplivu na telesno težo, in tudi zdravstvenih posledicah za ljudi, ki so se odločili za to dieto. Če se vam tri dni diete na teden ne zdi veliko in je vsekakor nekaj, kar zmore vsak, vabljeni, da si ogledate iz česa je ta dieta pravzaprav sestavljena. 

Ne spreglejte: 

Kaj pravzaprav je vojaška dieta?

Vojaška dieta je prehranski načrt, ki naj bi v enem tednu privedel do izgube od 4 do 5 kilogramov, v mesecu dni pa do blizu 14 kilogramov. Radikalno zmanjša vaš vnos kalorij in po mnenju privržencev te diete znatno pospeši vaš metabolizem.

Temelji predvsem na beljakovinah, medtem ko je maščob in ogljikovih hidratov v tej prehrani zelo malo. Vojaška dieta izključno ureja, kaj morate jesti in piti, in od vas ne zahteva nakupa prehranskih dopolnil ali drugih pripravkov.

Kako naj bi izgledala vojaška dieta?

Med vojaško dieto se morate tri dni v tednu držati strogega načrta prehrane, medtem ko imajo ostali štirje dnevi določeno svobodo pri izbiri hrane, vendar ne smete zaužiti več kot 1500 kalorij na dan.

Prve tri dni v tednu naj bi imeli le tri obroke (zajtrk, kosilo in večerjo), prigrizki pa so strogo prepovedani. Če se držite diete, boste prvi dan v tednu zaužili 1400 kalorij, drugi dan 1200 kalorij in tretji dan 1100 kalorij. Priporočljivo je, da se vojaške diete držite en mesec.

Kaj je dovoljeno jesti?

V restriktivni fazi diete (prve tri dni v tednu) je dovoljeno zaužiti le naslednjih šestnajst živil:

 • polnozrnat kruh;
 • slani krekerji;
 • grenivka;
 • jabolka;
 • banane;
 • jajca;
 • arašidovo maslo;
 • cheddar sir;
 • mlad sir;
 • tuna;
 • stročji fižol;
 • korenje;
 • brokoli;
 • hrenovke;
 • meso;
 • vanilijev sladoled.

Načrt vojaške prehrane

Prvi dan

Zajtrk:

1/2 grenivke;
1 rezina polnozrnatega toasta;
2 žlici nesoljenega arašidovega masla, brez dodanega sladkorja;
1 skodelica kave ali čaja s kofeinom.

Kosilo:

1/2 pločevinke tune;
1 rezina polnozrnatega toasta;
1 skodelica kave ali čaja s kofeinom.

Večerja:

85 g poljubnega mesa;
1 skodelica zelenega fižola;
1 jabolko;
1/2 banane;
1 skodelica vanilijevega sladoleda

Drugi dan

Zajtrk:

1 jajce (poširano, kuhano, ocvrto) brez dodatkov;
1 rezina polnozrnatega toasta;
1/2 banane.

Kosilo:

1 trdo kuhano jajce;
1 skodelica mladega sira;
5 slanih krekerjev.

Večerja:

2 hrenovke;
1 skodelica brokolija;
1/2 skodelice korenčka;
1/2 banane;
1/2 skodelice vanilijevega sladoleda

Tretji dan

Zajtrk:

5 slanih krekerjev;
1 rezina sira cheddar;
1 jabolko.

Kosilo:

1 trdo kuhano jajce;
1 rezina polnozrnatega toasta.

Večerja:

1 pločevinka tune;
1/2 banane;
1 skodelica vanilijevega sladoleda.

Po treh dneh lahko naslednje štiri dni jeste karkoli, dokler ne zaužijete več kot 1500 kalorij na dan.

Kot ste verjetno že presodili sami, je vojaška dieta ali prehrana ne le nizkokalorična, ampak tudi zelo revna s hranilnimi snovmi. Naše telo je lačno hranil in za optimalno delovanje potrebuje določene količine vitaminov/hranil, pravijo strokovnjaki. Pomanjkanje raznolikosti pa je lahko zelo zaskrbljujoče, saj je raznolikost prehrane ključnega pomena za zagotavljanje priporočenega dnevnega vnosa vitaminov in mineralov. Prav tako pa je takšna prehrana precej bora z vlakninami, ki so ključne za ohranjanje optimalnega zdravja črevesja.

Diete, kot je vojaška dieta, niso trajnostne, in niso primerne za zdravo uravnoteženo družbeno življenje, pravijo strokovnjaki. Zato se pred uvedbo diete posvetujte z izbranim zdravnikom!

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ta "shujševalna" hrana nikakor ni shujševalna... zaradi nje se celo lahko redite

Priporočamo tudi: “Botticelli kodri”': Hit pričeska za dolge lase po navdihu znanih renesančnih slik je trenutno največji trend

Najbolj brano