Zajtrk za superženske: acai skleda (z receptom!)

Včasih se zdi, da je trendov v prehrani vsaj toliko kot v modi. A če se za trenutek ustavimo pri zajtrku superžensk - 'acai skledah' - so superlativi na družabnih omrežjih, z vsemi superživili na krožniku, upravičeni!

Čeprav so na Instagramu fotografije pisanih sadnih skled 'preporod' doživele v zadnjem letu, so takšni zajtrki med guruji zdrave prehrane stalnica že kar lep čas, in to ne le zaradi pregrešno lepega izgleda. 

'Od zajtrka do boljšega počutja'

Acai, glavna sestavina takšnega zajtrka namreč velja za živilo z bogastvom zdravilnih snovi, saj naj bi pripomogel k izboljšani presnovi, povišanju energije, čiščenju telesa in celo k izboljšanemu spancu.

A vse to še zdaleč ni edini razlog, ki milijone ljudje prepriča v to, da v eni skledi zmešajo vse zdravo, kar imajo pri roki. Acai sklede namreč izgledajo kot sladoled, so skoraj takšnega okusa kot sladoled, obljubljajo dobro počutje in še bistveno ... za pripravo res ne potrebuješ nobenih posebnih kuharskih sposobnosti. 

Acai skleda je v osnovi malce gostejši 'smoothie', ki se mu dodaja kosmiče, sadje in arašidovo maslo. Ljubitelji takšnih zajtrkov obljubljajo, da se ne boste le najedli (in to za kar nekaj ur), ampak tudi potešili sanjarjenja o sladkorni pregrehi. In to za zajtrk! Zmaga!

In ker Slovenije še ni ujela moda 'acai' skled na poti, bomo večino morale pripraviti same doma. Poglobile smo se med zdrave recepte in ujele nekaj takšnih, s katerimi bi z veseljem začele svoj dan.

1. Rdeča acai skleda z jagodičevjem in kokosom

Pripravo začnite z namakanjem velikega dateljna, nato pa olupite eno manjšo surovo rdečo peso. 120 mililitrov kokosovega mleka v mešalniku zmešajte z žlico chia semen, dvema brazilskima oreščkoma in namočenim dateljnom dokler ne dobite goste mase. 

Dodajte narezano (ali nastrgano) peso, 75 gramov mešanega jagodičevja in dodatek acai prahu. Vse skupaj še enkrat zmešajte na veliko hitrosti, dokler krema ne postane gladka.

Na vrh dodajte še kokosov čips, sveže narezano sadje in konopljina semena!

Pripravila: Kaja Milanič
Fotografije: Instagram Acaibowlss

Preberite še: → 5 fantastičnih idej, kako preživeti jesenske večere v dvoje

Priporočamo tudi: → Najboljša oblikovalka v regiji je Slovenka Sofija ​Urumović

Najbolj brano