Večerja s prazničnim okusom

4. 12. 2007
Deli

Da se vas predpraznična mrzlica ne bo niti dotaknila, vam pravočasno ponujamo recepte za prednovoletno ali novoletno večerjo, s katerimi ne boste prihranili le živcev, ampak tudi čas. Potrebujete namreč manj kot eno uro, da pričarate pašteto, lososa in praznični kolač za deset povabljencev.

Marinirani lososov file gravlax

Za od 8 do 10 oseb
Klasična švedska jed, ki jo pripravite od 6 ur do 6 dni vnaprej. Ko pridejo gosti, morate lososa le še razrezati na rezine ali kocke. Priprava 5 minut, od 6 ur do 6 dni vnaprej.

Sestavine

  • 1, 5 kg lososa
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 4 žlice grobo mlete morske soli
  • 2 žlički stolčenega popra
  • 2 žlički rdečega popra
  • 10 vejic kopra


Prodajalca v ribarnici prosite, da vam lososov zrezek odreže tik pod trebuhom, odstrani luske in glavno kost, kožo pa pusti. Tako boste dobili dva velika kosa mesa. Sperite ju, potem pa vodo popivnajte. V skledi zmešajte sladkor, sol in poper. Operite in posušite koper. Kos lososovega mesa položite v pekač, ki naj se mu tesno prilega – da se koža dotika pekača. Po mesu najprej razporedite polovico mešanice sladkorja, soli in popra, dodajte koprove vejice, potem ponovno mešanico sladkorja, soli in popra in tako dalje. Drugi kos ribe položite na prvega. Pokrijte s folijo in shranite v hladilniku. Jed pustite marinirati tako dolgo, kolikor vam ustreza, lososa pa vmes večkrat obrnite in odstranite tekočino. Tik preden ga postrežete, ga sperite in popivnajte vodo. Položite ga na desko, tako da se je dotika s kožo, in razrežite na rezine (ko boste z rezanjem opravili, bo koža ostala na deski). Posujte z rdečim poprom. Postrezite s kumaro, limono in popečenim skandinavskim kruhom.

Sladke račje prsi

Za od 8 do 10 oseb
Priprava 15 minut.

Sestavine

  • 4 fileji račjih prsi
  • 1 dl muškata
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • 2 žlici medu
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička stolčenega popra
  • sol


Mesarja prosite, da odstrani kožo z mesa in ga zveže z vrvico, tako kot pečenko. Prsi položite v lonec ter jim dodajte muškat in poper. Pustite, da se jed marinira 5 minut. S prsi popivnajte vodo in jih zlato zapecite na olju v veliki ponvi, med peko pa jih ves čas obračajte. Če želite, da bo meso rahlo rožnato, naj se peče približno 10 minut, nato odstranite maščobo, ki je nastala med pečenjem. Preostali sok zalijte z muškatom in pustite vreti, da ga polovica izhlapi. Dodajte kis in med ter nadaljujte s pečenjem, dokler omaka ne postane gosta in gladka. Račje prsi postrezite narezane na debele rezine, prelite z omako, jed pa obogatite s praženimi jurčki: pecite jih v voku na 2 žlicah olja in med peko ves čas obračajte, dokler iz njih ne izhlapi voda in ne dobijo zlate barve. Dodajte še vakuumsko pakiran ali vložen kostanj, ki ga pogrejete na za oreh velikem koščku masla.

Šahovnica iz gosje jetrne paštete s papriko

Za od 8 do 10 oseb
Priprava 15 minut + 30 minut, da se ganache (mešanica čokolade in sveže smetane, segrete do vrenja) ohladi.

Jed je nadvse preprosta, okusna in privlačna tudi na pogled.

Sestavine

  • 500 g gosje jetrne paštete
  • 150 g črne čokolade s 75-odstotnim deležem kakava
  • 1, 5 dl tekoče smetane
  • solni cvet
  • pekoča paprika v prahu


Kaj lahko storite že večer pred prazničnim dogodkom? Gosjo jetrno pašteto razrežite na kocke in pripravite ganache. Smetano zavrite, odstavite jo z ognja in dodajte na koščke zdrobljeno čokolado. Zmes pustite počivati 5 minut, potem jo zmešajte z leseno žlico, da postane gladka. Pustite, da se ohladi, in shranite na hladnem za 30 minut. Gosjo jetrno pašteto narežite na 1, 5 centimetrov dolge in 1 centimeter visoke kocke. Shranite jih v hladilniku na ravni podlagi. Tik preden postrežete, kocke iz jetrne paštete razporedite na 8 krožnikov tako, da 4 tvorijo štirikotnik, v njegovem središču pa naj bo 5. kocka. Prazna polja med kockami prelijte s čokolado – pomagajte si z žlico ali dresirno vrečko (če je nimate, lahko uporabite vrečko za zamrzovanje, ki ste ji odrezali en krajec). Posujte s solnim cvetom in papriko ter postrezite s kockami iz zeliščnega kruha, ki ste jih popekli v pečici.

Sir v smokingu

Za od 8 do 10 oseb
Priprava 5 minut (večer prej).

Sestavine

  • 1 camembert (ali brie)
  • 1/2 embalaže sirnega namaza
  • 50-gramski tartuf


Tartuf operite in olupite ter olupke sesekljajte. Zmešajte jih s sirnim namazom, preostali del pa razrežite na kolute. Camembert po debelini prerežite na polovico. Vsako polovico nato premažite s polovico sirnega namaza. Na eno od njiju položite rezine tartufa in jo pokrijte z drugo, da ima sir spet prvotno obliko. Zavijte ga v folijo in shranite v hladilniku. Jed vzemite iz hladilnika 1 uro pred postrežbo.

Kostanjev kolač

Za od 8 do 10 oseb
Priprava 15 minut (večer prej), 5 minut (dan večerje).

Sestavine

  • 51 polkilogramski francoski kolač
  • 8 lončkov kostanjeve kreme
  • 1 dl sirupa trsnega sladkorja
  • 0, 5 dl ruma

Zmešajte sirup trsnega sladkorja in rum. Kolač po debelini razrežite na štiri rezine, ki jih na hitro zmočite z mešanico sirupa in ruma. Nato ga znova sestavite tako, da med plasti biskvita namažete kostanjevo kremo. Tako nastali kolač nato zavijte v folijo in shranite v hladilniku. Preden ga postrežete, ga odvijte iz folije in okrasite: po celotni površini lahko razmažete kostanjevo kremo in okrasite z bonboni Smarties.

Kako načrtovati čas za pripravo večerje?

  • 1 uro pred večerjo Iz hladilnika vzemite camembert. Pripravite sladke kozarčke. Dokončajte šahovnico iz gosje jetrne paštete.
  • 30 minut pred večerjo Razrežite lososa. Okrasite kolač in ga dajte v hladilnik.
  • 20 minut pred večerjo Popecite račje prsi in priloge ter jih shranite v topli pečici.
  • Ko se večerja že začne Vzemite kolač iz hladilnika.

 

Prevedla Alenka Koželj, fotografije Edouard Sicot

Novo na Metroplay: “To ni starost, to je zrelost” | LADEJA GODINA KOŠIR, ELLE ZELENO 2024