Slastno: slasti s severa

Ne glede na letni čas lahko svoja kosila ali večerje oplemenitite s prekajenim lososom. Pred vami je nekaj imenitnih svežih receptov.

Slastno: slasti s severa - Foto: Fotografija Jean-Claude Amiel

Za 4 osebe

Čas priprave: 15 minut, čas peke: 7 minut, počitek: 30 minut. Skupaj: 52 minut.

Blin s špinačnimi poganjki in prekajenim lososom

Sestavine

  • 4 kosi prekajenega lososa (300 g)
  • 2 dl smetane
  • sok limone
  • špinačni ali sončnični poganjki (po izbiri)
Za blin

  • 70 g pšenične moke
  • 30 g ajdove moke
  • 1 jajce
  • 2, 5 dl polnomastnega mleka
  • 4 g pekovskega kvasa
  • 100 g špinačnih poganjkov
  • 40 g masla
Priprava: Za testo zmešajte pekovski kvas z enim decilitrom toplega mleka. Operite, posušite in na grobo sesekljajte špinačne poganjke, v mešalniku jih zmešajte s preostankom hladnega mleka ter s toplim mlekom s kvasom. Ubijte jajce in ločite rumenjak od beljaka. Rumenjak dodajte zmesi v mešalniku, mešajte dve minuti, nato po malem dodajajte obe vrsti moke in nekaj drobno mlete soli. Preverite, ali je testo dovolj slano, nato ga pustite počivati 30 minut. Iz jajčnega beljaka naredite sneg in ga previdno dodajte.

Pečico segrejte na 180 stopinj. 20 gramov masla raztopite v ponvi s premerom 20 centimetrov, vanjo vlijte testo in ga tri minute pecite na zmernem ognju. Nato ponev postavite v pečico, da površje blina otrdi (približno dve minuti). Obrnite ga s pomočjo krožnika, podenj potisnite 20 gramov masla in pecite še dve minuti. V smetano vmešajte limono in malo soli. Operite in posušite sončnične ali špinačne poganjke.

Blin še topel razrežite na štiri dele in ga postrezite z rezinami prekajenega lososa, smetano z limono in špinačnimi (ali sončničnimi) poganjki.

Za 4 osebe

Čas priprave: 20 minut. Skupaj: 20 minut

Ruladice z lososom, avokadom in grenivko

Sestavine

  • 200 g prekajenega lososa
  • 1 velik avokado
  • 1/2 grenivke
  • 8 vejic krebuljice
  • 4 žlice kalčkov (pora ali redkvice)
  • 4 veliki riževi lističi
Za omako

  • 1 žlička osladkane pikantne omake
  • 4 žlice grenivkinega soka
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1/3 žličke sesekljanega svežega ingverja (po izbiri)
Priprava: Rižev listič položite na vlažno krpo in ga pokrijte s še eno vlažno krpo, nanjo pa položite nov rižev listič . . Nadaljujte, dokler drugega na drugega ne položite vseh lističev, da se zmehčajo. Lososa razrežite na štiri dolge paličice. Avokado olupite in prerežite na pol, nato pa vsako polovico po dolžini prerežite na štiri dele. Olupite grenivko in jo razdelite na četrtine, pri tem odstranite tanko belo kožico. Operite in posušite krebuljico.

Na rob riževega lističa položite lososovo paličico, četrtino grenivke, dve rezini avokada in dve vejici zavite krebuljice, nato ga pazljivo zvijte in enako naredite s preostalimi. Ruladice potem zavijte v folijo in shranite v hladilniku.

Za omako zmešajte olivno olje, grenivkin sok, pikantno omako, ingver in ščepec soli.

Tik preden jed postrežete, z ruladic odstranite folijo in jih prerežite na polovico. Pospremite jo s kalčki in z nekaj kapljicami pikantne omake.

Za 4 osebe

Čas priprave: 20 minut, čas peke: 5 minut. Skupaj: 25 minut.

PrekajenI losos z ajdovimi oblati in krešo

Sestavine

  • 4 kosi prekajenega lososa (80 g vsak kos)
  • 100 g zelene
  • 4 žlice mehkih listov kreše
  • Za ajdove oblate
  • 100 g ajdove kaše
  • 1 žlica ajdove moke
  • 2 žlici kisle smetane
  • 40 g masla

Za omako

  • 180 g kisle smetane
  • 1 žlica sladke gorčice
Priprava: Za testo za oblate štiri minute kuhajte ajdovo kašo v vreli osoljeni vodi, nato jo odcedite in počakajte, da se ohladi. Jajca stepite s kislo smetano ter zmesi po malem dodajajte ajdovo moko. Zatem ji dodajte še ajdovo kašo in jo shranite na hladnem mestu. Operite in posušite krešo ter olupite in nastrgajte zeleno. Zmešajte kislo smetano in sladko gorčico ter mešanico polijte po zeleni. Po delovni površini razprostrite kose prekajenega lososa. Obložite jih z nekaj zelene in kreše ter jih nato zvijte. V ponvi za palačinke raztopite deset gramov masla. Vanjo zlijte 1/4 testa in oblat nato pecite na blagem ognju, dokler ne postane trd. Nato ga s pomočjo krožnika pazljivo obrnite ter na blagem ognju popecite še drugo stran. Ko je pripravljen, ga shranite med dvema krožnikoma. Enako pripravite še druge tri.

Še sveže postrezite z lososovimi ruladicami ter preostalo zmesjo kisle smetane in sladke gorčice.

Za 4 osebe

Čas priprave: 20 minut, čas peke: 20 minut, marinada: 60 minut. Skupaj: 1 ura in 40 minut.

Prekajeni losos s krompirjem v omaki gravlax

Sestavine

  • 200 g prekajenega lososa
  • 400 g čvrstega krompirja
Za omako

  • 1, 5 dl sončničnega olja
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 10 g sladkorja
  • 1 žlica akacijevega medu
  • 1 žlica sladke gorčice
  • 4 žlice sesekljanega kopra
  • mleti poper
  • rdeči poper
Priprava: Za omako v skledi zmešajte med, sladkor, gorčico in kis. Zmes posolite in popoprajte, nato počasi prilivajte olje, kot bi delali majonezo. Na koncu dodajte še koper in shranite v hladilniku.

Lososov filet razrežite na liste, debele približno pet milimetrov. Polovico omake polijte po lososu, ga pokrijte in pustite, da se eno uro marinira v hladilniku.

Krompir olupite in operite, nato pa skuhajte v osoljeni vreli vodi v veliki posodi ali na pari. Kuhanega narežite na majhne kocke. Oblijte ga z omako gravlax in ob prekajenem lososu postrezite še toplega, posutega s poprom in zdrobljenim rdečim poprom.

Za 4 osebe

Čas priprave: 15 minut. Skupaj: 15 minut

Lososov karpačo z zelenimi jabolki in popraženimi pinjolami

Sestavine

  • 200 g prekajenega lososa (debel kos)
  • 1 jabolko granny smith
  • 30 g pinjol
  • 4 majhne mlade čebule
  • 8 vejic drobnjaka
  • 3 dl tekoče smetane (za stepanje)
  • 1 žlička hrena
Priprava: Čebulo olupite in na tanko narežite, nato jo prelijte s hladno vodo in pustite stati 30 minut. Operite drobnjak, v smetano pa vmešajte hren in malo soli. Lososov filet narežite na majhne kocke in jih prelijte s smetano s hrenom. Zeleno jabolko operite in narežite na tanke rezine. V ponvi na suho popražite pinjole. Odcedite čebulo, jo posušite na vpojnem papirju, nato pa dodajte lososu s smetano.

Jed razporedite po štirih krožnikih. Dodajte ji tanke rezine jabolka, popražene pinjole in vejice drobnjaka ter postrezite s tanko narezanim pogretim maslenim kruhom.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri