Poletne večerje

22. 7. 2007

Nadvse lahki in moderni recepti iz jagod in rož – za hitro pripravljene in uglajene obroke v vročih dneh.

Gaspačo iz jagod

Za 4 osebe

Sestavine

  • 450 g jagod
  • 1 rezina kruha brez skorje
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlička kisa iz belega šeri vina
  • ščepec sladkorja
  • 2 kapljici tabaska
  • mleti poper
  • 4 listi bazilike za dekoracijo

 

(Navedene količine so za manjše porcije – če pripravljate obilnejšo predjed, mere podvojite.)

Jagode operite in jim odstranite peclje. Skupaj z drugimi sestavinami jih zmešajte v mešalniku. Mešajte, dokler zmes ne postane penasta. Poskusite in po potrebi dodajte še malo tabaska.

Postrezite v majhnih skledicah ali kozarčkih in okrasite z baziliko.

Morska mrena z začinjeno salso iz paradižnika in jagod

Za 4 osebe

Sestavine

  • 4 ali 8 filetov morske mrene, količina je odvisna od velikosti (600 g)
  • 800 g paradižnikov (6 srednje velikih paradižnikov)
  • 2 mladi čebuli
  • 125 g jagod
  • 6 listov bazilike
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlička balzamičnega kisa l
  • pol kavne žličke rdeče paprike
  • sol in mleti poper


Paradižnike 20 sekund namakajte v osoljeni vreli vodi, nato jih splaknite pod mrzlo vodo. Odstranite jim kožico, razrežite jih na 4 dele, odstranite sok in zrnca, meso pa zrežite na kockice in jih dajte v skledo. Mlado čebulo zdrobite na zelo majhne koščke in jo 3 žlice dodajte paradižnikom. Operite jagode, razrežite jih na 4 kose in dodajte paradižnikom. Dodajte še koščke bazilike, olivno olje, kis in papriko in previdno premešajte. Posolite, popoprajte in po potrebi dodajte začimbe, potem pa za 1 uro pustite marinirati pri sobni temperaturi.

Ribo vzemite iz hladilnika 30 minut pred peko. Filete splaknite pod hladno vodo, potem jih položite na vpojni prtiček, da se nekoliko osušijo. Po notranji in zunanji strani jih naoljite s čopičem. Na močnem ognju segrejte ponev brez maščobe. Filete najprej cvrite 1 minuto po zunanji strani, potem pa ogenj zmanjšajte in jih od 1 do 2 minuti cvrite še po notranji strani. Jed je pečena, ko meso ni več prozorno. Takoj postrezite s salso iz paradižnika in jagod. Če želite, da je obrok bolj hranljiv, dodajte riž.

Lahko jagodno krhko pecivo s sladko provansalsko omako iz bazilike in z omako iz jagod

Za 4 osebe

Sestavine

  • 3 lističi krhkega testa
  • 25 g topljenega masla
  • 75 g pinjol
  • 25 g sladkorja
  • 15 velikih listov bazilike
  • 1 žlička olivnega olja l300 g jagod


Za jagodno juho:

  • 150 g jagod
  • 1 žlička tekočega medu

Pečico segrejte na 210 OC. Prepognite lističe testa napol in jih zložite enega na drugega. Na desno stran kupa postavite model s premerom 9 cm in ga obrežite. Enako naredite na levi strani kupa. Tako dobljenih 12 krogov na obeh straneh premažite z maslom (najbolje bo, da uporabite čopič) in jih položite na pekač. V peči naj bodo približno 3 minute, da pozlatijo, potem jih za nekaj časa položite na prtiček, da se ohladijo.

Za pripravo provansalske omake dajte v mešalnik pinjole in sladkor ter mešajte, da mešanica postane sipka. Dodajte baziliko in mešajte, dokler je ne sesekljate. Nato dodajte olivno olje in mešajte, da zmes postane kremasta.

Operite 300 g jagod in jim odstranite peclje, potem jih po dolžini razpolovite. Za pripravo omake iz jagod preostale jagode zmešajte z medom. Tik preden jed postrežete, položite na desertni krožnik krog iz testa, premažite ga z 1 žličko sladke provansalske omake in po površini posujte z jagodami. Vse skupaj pokrijte še s tretjim krogom ter nanj položite 1 pinjolo in 1/2 jagode. Enako naredite na preostalih 3 krožnikih. Postrezite z omako iz jagod. Vse sestavine lahko pripravite že vnaprej. Če želite zajetnejše kose peciva, podvojite količino testa.

Bučkin karpačo z makom

Za 4 osebe

Sestavine

  • 2 manjši trši bučki (približno 400 g)
  • 60 g polmastnega kozjega sira
  • 2 žlici makovega kisa
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlički svežih timijanovih cvetov ali 1 žlička posušenega timijana
  • solni cvet
  • mleti poper


Z dobro nabrušenim nožem ali rezalnikom razrežite bučke na zelo tanke rezine. V obliki cveta jih razporedite po štirih krožnikih in potresite s koščki sira. Polijte jih s kisom in z olivnim oljem ter posujte s timijanom, soljo in poprom. Jed pokrijte in pustite počivati pri sobni temperaturi približno 15 minut, preden jo postrežete.

In kaj narediti s preostankom makovega kisa? Uporabite ga lahko pri pripravi marinad za filete ali jedi iz školjk, z njim lahko polijete perutninsko pečenko, ga dodate solati iz zelene leče ali (v manjših količinah) solati iz jagod.

Raca s sivko

Za 4 osebe

Sestavine

  • 2 račja fileja s kožico (vsak naj tehta približno 400 g)
  • 4 žličke užitnih posušenih sivkinih cvetov
  • 2 žlički zrnc kumine
  • 2 žlički koriandrovih zrnc
  • na drobno nasekljana limonina lupinica
  • 2 žlički solnega cveta
  • pol žličke mletega popra


Z dobro nabrušenim nožem naredite v kožo filejev nekaj poševnih črt. Zmešajte sivko, kumino, koriander, limonino lupinico, sol in poper ter jih v možnarju ali strojčku za sekljanje mesa stolcite v prah. Začimbe posujte po notranji strani filejev, vsak file posebej tesno zavijte v plastično folijo in jih za 1 uro dajte na hladno.

K filejem se ponovno vrnite 1/2 ure pred peko. Pečico segrejte na 210 OC in jih (brez plastične folije! ) položite na pekač tako, da je notranja stran obrnjena navzgor. V pečici naj bodo 15 minut, nato jih obrnite in pecite še 5 minut. Položite jih na rezalno desko tako, da notranja stran gleda navzgor, sok, ki je ostal od peke, pa shranite. Meso pokrijte z aluminijasto folijo in pustite počivati 5 minut. Razrežite ga na rezine, polijte s sokom, ki je ostal po peki, in postrezite s pirejem iz rdečega krompirja.

In preostanek sivke? Iz nje preprosto naredite zeliščni čaj ali pa jo v majhnih količinah dodajte mareličnemu, breskovemu ali hruškovemu kompotu. Pripravite sivkin sladkor (za posipanje sirovega kolača ali palačink), tako da drobno zmešate 1 žlico sivke in 200 g sladkorja.

Kolački z malinami in vijolicami

Za 4 osebe

Sestavine

  • 230 g doma narejenega ali kupljenega testa iz polnomastnega masla
  • 1 jajce
  • 75 ml sirupa iz vijolic
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 125 ml mleka
  • 150 g malin
  • 4 kristalizirne vijolice


Pečico segrejte na 180 C. Testo razvaljajte po delovni površni. Z narobe obrnjeno skledo iz testa izrežite 4 kroge s premerom 15 cm in z njimi prekrijte dno štirih 10-centimetrskih modelov za kolačke. Dno vsakega kolačka prebodite z vilicami in postavite v pečico za od 12 do 15 minut, tako da testo pozlati. Pustite, da se ohladi.

V solatni skledi stepite jajce, sirup iz vijolic in koruzni škrob. V majhni kozici pogrejte mleko. Ko začne vreti, ga zlijte v skledo in ob tem stepajte. Zmes prelijte v kozico in od 30 do 40 sekund grejte na zmernem ognju, pri tem pa stepajte, vse dokler se krema na zgosti. Nalijte jo v kolačke in te postavite na hladno za 30 minut. Okrasite z malinami in s kristaliziranimi vijolicami ter postrezite.

In preostanek sirupa iz vijolic? Iz njega lahko naredite koktajl Diabolo iz vijolic: sirup le razredčite v kozarcu limo­nade. Uporabite ga lahko tudi pri pripravi solate iz svežega ananasa ali za odišavljenje peciva.

Prevedla Alenka Koželj, fotografije: Edouard Sicot